Pobiranje kaki sadežev - kdaj?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.833
449
83
Hej vsem...

Letos nam je prvo leto na drevi ostalo par sadežev Kaki-ja (smo iz okolice MB). Listje je že odpadlo, le par kakijev je še na drevesu. Kdaj bi jih naj pobral? Sadeži se še sicer trdno držijo na drevesu in so svetlo oranžne barve.

En sosed mi je rekel, da se kakiji morajo pobrati pred minusom, ker drugače so potem trpkega okusa.

Torej, kdaj jih naj poberem?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.975
-8.671
113
Odvisno od sorte.
Sicer pa pobereš in jih pustiš na hladnem, da se zmehčajo. Razen če imaš trdoužitno sorto, potem poješ predno je mehak
 

flybejba

Pripravnik
31. jan 2020
73
39
18
Poberite jih pred prvo pozebo, pri nas/tudi Mb/ ne dozorijo na drevesu, pobrane zložiš v gajbico in počakaš da se omedenijo. Pobrali prejšnji vikend.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.487
5.029
113
Tako pišejo na gartlc forumu: "Za Tipo je uraden čas obiranja prva polovica novembra. Kakiji se morajo obarvati oranžno, vendar morajo biti še čvrsti na otip. Dokončno se umedijo v kleti. Ne sme jih dobiti slana, kar zna biti letos problem...Moja letošnja izkušnja z dozorevanjem je taka, da sadje zamuja zaradi hladne pomladi in ne preveč vročega poletja. Carjeviče smo navadno pobrali okrog 25. septembra. Letos sta dve tretjini še gor. "
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Jem jih že ene 14 dni. Na začetku sem jih pustil par dni, da so dobili pravi okus. Pobral jih bom pa verjetno ta teden. (Sorta vanilija)
 

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Mi jih oberemo ko odpade listje in so lepi oranžni, vendar še trdi. (Koper)

Nekaj jih takoj posušimo in jemo takoj .... ostale pa v gajbice in v klet, kjer se počasi medijo in dozorevajo. Sproti jemo ... za hitrejše zorjenje je treba dat jabolka zraven.
 

Priponke

  • 129535109_1010126076134121_6535520146446897375_n.jpg
    129535109_1010126076134121_6535520146446897375_n.jpg
    104,5 KB · Ogledi: 358
  • Všeč mi je
Reactions: Marburg

raners

Majstr
4. mar 2008
2.833
449
83
Da obudim temo..

Včeraj nam je kolega iz NM v neki debati poslal sliko, kako je bil sneg na kakijih, ki so bili še na drevesu.. In sn mu reko, da naj čimprej pobere.. In mi je rekel,da kao zakaj pa čimprej? In je nadaljeval, da zdaj največ cukra proizvaja, ker se tako brani pred zmrzaljo.. In potem se je vnela debata, da za kaki kao niso problem niti stopinje do -1 ali -2, in tudi sneg ne.. In da se večina rastlin brani pred zmrzaljo s cukrom... In da sedaj kaki res največ pridobiva na sladkobi..

To drži?
 

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.912
264
83
Slovenija
Jaz sem ga pobral 10 dni nazaj pred zmrzaljo, sedaj so nekateri že omedeni, mi pa ni jasno zakaj rabi še več cukra, kot ga je že noter. Dober pa je ful. :)