plezalni pas

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
kakšen da bo maksimalno udoben ko te zašpana...

namreč ponavadi imam od teh low cost ce gremo kaj plezat, spuscat, karkoli (nimam svojega) vedno vse obribano spodaj, in boli,. Pa ne rabim dostkrat se usest na pas. parkrat je dovolj

torej, tisti z izkušnjami, kaj predlagate, kaatera znamka, kaj potrebno pazit. Sam nimam pojma.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Black diamond so v redu, pa kakšen Petzl. Odvisno tudi kje plezaš oz. s katerim plezanjem se največ ukvarjaš.

Ja če ga boš nosil v vseh letnih časih potem glej da je nastavljiv tudi v nogah (različna širina nog poleti in pozimi - beri: oblačila). Drugače pa čimbolj nastavljiv.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Pomoje da bi bil kar v redu. najboljše da ga greš v eno od trgovin preizkusiti, kako se počutiš v njem - če te kje tišči ...

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
imel bi nekaj čisto univerzalenga, prvi pogoj je udobje.

je to to?

http://www.petzl.com/en/outdoor/mountaineering-and-climbing-harnesses/corax

Malo moraš sprobat. Pojdi recimo v iglu v btc pa zaprosi za kak nasvet in če lahko malo visiš v nekaj pasovih. imajo na sredi trgovine prav za ta namen en štrik obešen.
Jaz imam že par let corax-a in je overall prav fajn. res je da ni prav lahek, pa po kaki uri visenja v paklenici te bo itak v vsakem začelo žulit. ima pa dobro nastavljivost (2 zaponke za pas + za noge), debele pasove okoli pasu in nog, zanke sprejmejo kar dost opreme...

Drugače pravijo da je Arcteryx R320 (al neki tacga) ful hud, da ga sploh ne čutiš, ampak stane ene 3x tolk kot corax
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
hvala za nasvet.. bom prečekiral coraxa...

kako je pa z življensko dobo teh pasov?

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
corax je fajn narejen vidim po sliki. Men grejo malo na živce vsi ti pasi ki imajo samo na eni strani šnolo. Ko si ga zategneš pa hočeš met fiksno točko spredaj maš gumico na desni ritnici, vse tiste zanke za komplete pa zameknjene. Ko daš pa pas čez kak pulover je pa vse zamaknjeno v drugo smer. Mene to nervira, tako, da bi se takoj odloču za corax, ker ga nastavljaš in zateguješ iz leve in desne.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Nastavljanje po meri majo danes že skoraj vsi kakor toliko v redu pasovi.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik Horhe pravi:
Nastavljanje po meri majo danes že skoraj vsi kakor toliko v redu pasovi.

Od kdaj se pa kvaliteta plezalnega pasu meri s količino zaponk? Si kdaj videl s kakšnimi pasovi plezajo najboljši svetovni plezalci (tako športni kot alpinistični)? Večinoma Petzl Hirundos - 1 zaponka in fertik oz. podobni od Arcteryx, Mammut, Black Diamond...

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Kje sem pa govoril o kvaliteti? Govora je bilo, samo kateri pasovi imajo možnost obojestrankega nastavljanju pasu v pasu. Moj odgovor je bil, da danes že skoraj vsi - imaš pa tudi izjeme.

Petzl Hirundos je namenjen bolj športnemu plezanju. Point multi nastavljivega pasu je v tem, da ga ti lahko nosiš tako pozimi - ko si bolj napravljen in s tem širši tako v pasu kot v nogah, kot tudi poleti, ko imaš na sebi recimo samo hratke hlače in je obseg temu primerno ožji - da ga lahko čimbolj prilagajaš.

Je pa na vsakem posamezniku kakšen pas si bo izbral, zaradi mene je lahko tudi brez ene možnosti nastavljanja če mu to paše in če je tako navajen. Tisti, ki bo pač želel imeti pas, da si ga bo lahko povsod nastavil po želji, bo pač vzel takega z možnostjo multi nastavljanja, tisti ki pač želi brez tega, ker tega ne potrebuje, bo pač izbral takega pri katerem je vse fiksno in se ne da nastavljati.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
".. kolikor toliko v redu pasovi" zame pomeni kvaliteto? kaj si pa ti mislil, pimp faktor al kej druzga?

petzl hirunodos je namenjen top end plezanju, kjer šteje vsak gram. to je pa še marsikej drugega kot športno plezanje.

kot že omenjeno imam corax-a in naslednji ne bo toliko nastavljiv. pa ne plezam malo in to od športnega plezanja do slapov, grap in podobnega.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik gufy pravi:
Si kdaj videl s kakšnimi pasovi plezajo najboljši svetovni plezalci (tako športni kot alpinistični)? Večinoma Petzl Hirundos - 1 zaponka in fertik oz. podobni od Arcteryx, Mammut, Black Diamond...
...in imajo mnogo manjše plezalke...

Udobje in vrhunski rezultati nekako ne gre skupaj.
smirk-1.gif

Ampak povprečni športnik, zaradi tega ne bo nič boljši, kvečjemu slabši, zaradi trpljenja. In to ne velja samo tukaj.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
...in imajo mnogo manjše plezalke...

Udobje in vrhunski rezultati nekako ne gre skupaj.
smirk-1.gif

Ampak povprečni športnik, zaradi tega ne bo nič boljši, kvečjemu slabši, zaradi trpljenja. In to ne velja samo tukaj.

Kakor kdo. so tudi taki, ki plezajo hudo težke smeri z udobno obutvijo.

no, pa pustimo tole na mir. pasovi so različni, naj kupi kar mu paše. ampak še zmer mislim, da ni nujno, da ima miljon zaponk in nastavljivost od začetka do konca.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

če ga ne uporabljaš vsak dan (t.j. nekajkrat mesečno) bi moral zdržat 5 let sigurno, če ga prej ne strgaš ali kako drugače poškoduješ

sacko

Zelenc'
22. jun 2010
9
0
1
Citat:
Uporabnik gufy pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

če ga ne uporabljaš vsak dan (t.j. nekajkrat mesečno) bi moral zdržat 5 let sigurno, če ga prej ne strgaš ali kako drugače poškoduješ

drugače je življenjska doba pasov 3 leta če ne pride do poškodb
wink-1.gif

samo če veliko plezaš in je pas veliko v uporabi ga je smotrno zamenjati po dveh sezonah...

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
No, po treh letih so pasovi lahko še vedno kot novi. Nekje sem videl življenjsko dobo 10 let. Jaz sem nekaj dni nazaj s težkim srcem kupil novega, čeprav ima stari "komaj" 5 let ampak nacufano manevrsko zanko.

Nazadnje urejeno: