Ti bom povedal se mojo izkusnjo s plesnijo. Ko sem se preselil k punci (pac otrok pa to) sva zivela v stanovanju z dvemi sobani oz kuhinjo, spalnico in kopalnico. Hisa je bila neizolirana (navadna fasada), stene mrzle ko sam satan in pozimi sva seveda grela na 23 zaradi dojencka. Kmalu po zacetku ogrevanja in nizkih zunanjih temperaturah se je po stenah pricela kazati plesen in vidno napredovala. Tisto zimo sem 2x z varikino 'pleskal' dele sten, s plesnijo, vec ali manj je bila cela zunanja stena plesniva. Varikina zato, ker je bila pri roki, ko mi je ob pogledu na steno pocu zivc. Zracit takrat tudi nismo mogli ne vem kako, z novorojenckom v sobi nekak ne pocnes takih sportov. Zato sem takrat kupil razvlazevalnik zraka, DeLonghi ali nekaj, kateri mi je dnevno odvajal za okoli 12 litrov vode iz zraka. Cez dan je bil v spalnici, ponoci v kuhinji - plesen potem ni vec tako bohotno rastla. Takrat se vprasas ali zivis v bazenu
Krivec pa kot so nekateri ze navedli: neizolirane (mrzle) stene. V sobi topel zrak, stena mrzla, koncenzacija vlage neizogibna. Prezracevanje definitivno pomaga in je nujno potrebno, ampak proti mrzlim stenam pri nama niti pod razno ne bi pomagalo - pozimi ze zaradi zdravja ne mores v stanovanju toliko znizati temperature, da bi preprecil kondenzacijo. Poleti smo potem izolirali stene (10cm stiropor, Röfix) in se zamenjali okna/vrata iz starih lesenih na plasticna, se navkljub n-krat boljsemu tesnenju plastike, plesen ni vec vrnila. O racunih za kurjavo (navkljub sedaj 2x vecjemu stanovanju) pa tudi ne bi izgubljal besed, ker so se sedaj manjsi kot tisto prvo nesrecno leto (2003/04) pred dokoncanjem del... Tisto je bila res grozljivka.