Plastika in strešni kovčki

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Kakšna je razlika med plastikami, ki jih uporabljajo za izdelavo strešnih kovčkov. Večina znanih proizvajalcih, ali bolje rečeno masovnih, dela zadeve iz UV obstojne ABS plastike, nekaj fiberglassa se najde za kakšne specialne kombije, slovenski proizvajalec Montana pa dela iz armiranega poliestra.

Je slednje res najboljša zadeva kar se tiče vzdrzljivosti in podobno? Ker vsak bo svojega konja hvalil. Videz, teza in funkcionalnost me ne zanimajo. Iscem samo vzdrzljivo zadevo, ki bo vseskozi na strehi.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Mi imamo montano, ki smo jo dobili v nagradni igri podarim-dobim. To je še iz časov Rifle, Križaj,M. Svet... pa se ji leta nič ne poznajo. Je pa res, da je na strehi samo kakšen mesec na leto.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
naša montana je stara kakih 25 let, na strehi je letno v povprečju slabe tri tedne...menjana samo ključavnica do sedaj.

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Thule kovček star 10 let, posojam jo vsem kolegom, bila na x avtomobilih.
Do sedaj razen sledov uporabe brez problema.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Montana verjamem, da drzi saj izgledajo kar konkretne zadeve. Thule pa po mojem mnenju precej vlaga v marketing. Kolikor sem gledal pod 500eur razen zvijajocih se plasticnih okraskov ne dobis nic, 800eur pa ne mislim zapraviti za top modele, ker enostavno ne rabim klavirskega laka z glossy finishem in mikrofibre v notranjosti.

Tudi med boljsi znamkami so razlike tako spada recimo Kamei Husky v nizji rang s Thule Pacificom, Kamei Delphin nekje v sredi s Thule Atlantisom, Thule Spirit malce boljsi, Excellence pa je top ponudba in gre z roko v roki s Kamei Corvara recimo. Potrebujem min robustnost slednjega, izgled in teza nista pomembni in tukaj se da ceno precej oklestiti.

Top izdelkov Atera, Hapro in Autoform pa najbrz pri nas ni?

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Mislim, da je auto bild delal teste teh strešnih kovčkov.
Razlike so bile ob čelnem trčenju zelo velike - vsebina je strgala prednjo stran in letela v nasprotno vozilo. Lahko si predstavljaš, kako bi bili tam voznik in potniki veseli dveh parov smuči in kakšnih pancarjev. Res pa je, da gre za varnost v ostalih vozilih, ne v lastnem. Po spominu - dva od desetih testiranih kovčkov sta zdržala testni karambol, ostali so se spulili s strešnih nosilcev v celoti ali pa se jim je razparal sprednja stran.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.608
4.554
113
50
Na sončni strani ALP
Tule je poln belih flekov na plastiki, če se nasloni na vsebino v kovčku. Samo s prstom sem pomagal zapreti, ker ni sam skočil do konca in že je bila bula in beli flek na plastiki .Totalno razočaranje. Pri cenah Tuleta bi pričakoval kvalitetnejšo plastiko!

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Na splošno doma že dolga leta prisegamo na Thule, ker se je do sedaj vedno izkazal za najboljšo opcijo. No pri prtljažnikih smo pri Thuletu tudi ostali, medtem ko smo se pri nakupu strešnega kovčka odločili za Kamei Corvaro 475. Smo imeli sicer kar nekaj zahtav, ker je mogel biti kovček hkrati dovolj dolg, da grejo notri jadra, dovolj širok, da grejo notri loki (Thule ima vglavnem ozke in dolge ter široke in kratke), no po drugi strani pa spet ni smel biti preširok, ker poleg kovčka pride na streho še deska. S to kombinacijo se je ravno ižšlo, pa tudi sicer nismo bili najbolj navdušeni na kovčki Thule glede kvalitete plastike itd..

Glede Corvare lahko povem, da je drugače super, kvalitetne in kompaktne izdelave. Edino pritrditveni mehanizem mi mogoče ni najbol všeč. Narejeno je namreč tako, da iz spodnje strani vtakneš tiste U zaponke, ki nimajo ne navoja ne nobenih zatičev, nato pa zgoraj nekaj "napumpaš" in potem drži. Stvar tudi dejansko drži, vsaj na začetku je, zelo dobro, dokler mi ni na AC ob močnem sunku burje na enem koncu spulilo zatiča. Uvoznik je sicer brez komplikacij zamenjam pritrditveni mehanizem na vseh štirih koncih, ampak sva s fotrom za vsak slučajn po celotni dolžini kovčka montirala dva U profila, skozi katera pridejo bolj konkretne doma narejene U zaponke na matico. Pritrditev traja sicer kakšno minuto dlje, ampak se mirno peljem, ker vem, da bo prej vtrgalo prtljažnik s strehe kot pa kovček s prtljažnika.

Drugače pa si poglej še tole. Baje naj bi bili top kovčki, na žalost pa se izvedel prepozno (smo že kupili Corvaro), tako da nisem kaj dosti gledal.