Plastičen sod za vino 80l

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Kaka agro trgovina še.
Drugače pa off topic: Ne priporočam ti sod za vino iz umetne mase. Raje inox, ampak to je tvoja odločitev.
 

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Sej za shranjevanje vina imam inox sod, za samo izdelavo vina oz. vretje vina pa inox ni preveč dober oz. nimajo na zgornji strani narejenega pokrova za vrelno veho kateri omogoča vretje, leseni hrastov pa je trenutno predrag zame
frown-1.gif
 

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Mi smo doma sami pripravili dva inox soda, tako da lahko tudi kuhamo v njih ... 200L in 100L

V agro trgovini smo nabavili vrelno veho + spodnji nastavek, ki se zašraufa na pokrov + elastiko.

Pokrov sem prevrtal z največjim svedrom kar sem imel in potem še malo zbrusil luknjo da sem dobil (ta siv del (na sliki) noter)

Potem pa samo mošt v sod (brez notranjega plavajočega pokrova), vrelno veho na vrh, vodo noter in elastiko naokoli, ki zelo dobro zatesni pokrov.

Ko pa vrenje konča, gre namesto vehe noter kar priložen čep in sod opravlja odlično funkcijo naprej.

(zdej že drugo leto delamo tako, vino je prav tako dobro, je pa kar manj pranja, kot pri lesenih sodih.)
1313995-sod.jpg
 

Priponke

  • 1313995-sod.jpg
    1313995-sod.jpg
    73,6 KB · Ogledi: 1.520

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Evo, mi mamo tut tak ko Gox pravi.
Čeprav študiram, da bi mogu širšo gumo kupit, ker mi je letos zaradi pen pokrov gor metalo (sam pol pač daš en kamen gor, pa je bolje
smile-1.gif
), pa je blo treba pol odlivat ven. Pa ga na začetku ni blo tolko not, sam letos tak agresivno vreje.

@Gox
Nimaš mal preveč vode v vehi not? To ti je pokrovček skor vn pade, ko vreje?
Najbolje je 1cm nad luknjicami.
 

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Ja tu je bilo mal več vode ... sam je slikano že pri koncu vretja. (ko sam še vsake toliko spusti zrak)

Letos je bilo res burno vretje, taka toplota zunaj, preko 30st. in je zelo hitro kuhalo.

(se spomnem nekaj let nazaj, smo morali še klet ogrevat, da je sploh kuhalo
smile-1.gif
)
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ni luknja ponavadi že narejena tam, kjer imaš ti tisti reč za dvignit pokrov?

Na veho lahko daš manjši kamen, namesto te gume pa živilsko folijo. Dobiš ravno v ta namen ožjo.
 

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Ja tam za dvignit je privit ročaj (gumb) .. sam je luknja majhna. Za veho mislim da je pol uknja več kot fi 20mm.

Ta oranžna elastika pa je prav namenska za to, ker jo dobiš v agro trgovini v različnih dimenzijah, glede na sod.

Bi pa šlo tudi z živilsko folijo, sigurno. Zatesni tudi zelo dobro.
 

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
@patriot
dvigovalo je rosfraj pokrov, ne od vehe
smile-1.gif
tak da je blo treba dat kr polmetrski kamen gor.
Z živilsko folijo pa še nisem probal.