Planica 2010

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Gre kdo?
cheer.gif

Eno resno vprašanje: V soboto grem z avtobusom tja in me zanima, kdaj se predvidoma pride nazaj (npr. do Kranja), če avtobus ni preveč pivsko razpoložen? Kdaj se začne masovno vračanje ljudi proti notranjosti kokoške? Zvečer imam eno neizogibno fešto okoli 19. ure, pa ne bi rad zamudil... No se bom že vsaj ogrel v Planici...
grin1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vračati se začnejo okrog 15h, odvisno koliko pijancev manjka na avtobusu in če jih avtobus čaka
wink-1.gif
Do 19h boš sigurno že v kranju, ponavadi je spraznjena planica do 17h, ostanejo tisti v šotorih na zabavah....

Jaz grem jutri
tongue-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ta sprememba pravil je čisto preveč olajšala delo žiriji

prej so morali razmišljat, kak zalet naj dajo, da bojo lahko vsi skočili, pa dobro premislit, če hočejo res celo serijo ponovit, ker sta zgor še 2 letalca

zdaj pa lepo dajo slabšim visoko, pa naj skačejo tistih 175metrov, pride kranjec eno nižje, pol eno višje, pride amman 2 nižje

blah fuj krneki

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Bil včeraj, vse super samo dve stvari sta me svinjsko 'razdražili'...

1. Žirija. Pajaci, za vsak polet prek 215 metrov se userjejo in znižajo
crazy1.gif

Kdaj je bilo nazadnje v Planici dost 160 m za na tekmo?
rolleyes-1.gif

2. Troblje ali karkol je že tisto. Za popizdit. Kot bi bil na fuzbal tekmi v Bahrajnu.
crazy1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
včeraj gledam prvič celo tekmo po spremembi pravil. Pa to je negledljivo.

Ko skoči sedmi 8 metrov več kot prvi s skoraj istimi ocenami za slog je pa sploh neumnost brez primere. A potem, ko bo svetovni rekord padel, bojo zravn napisali, zaletišče 24, vzgonski veter +1.0 m/s?

[censored] naj spustijo Krajnca iz zaletišča številka 1, pa naj skoči 100 metrov, itak bojo ostali dobili -200 pik zarad zaletišča, pa bo svetovni prvak z velikim naskokom
bonk.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Dej, če je kdo v Planici, naj prosim sesuje tisto predsedniško hiško, konkretno gospoda Bertila Palsruda.
bonk.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Meni nova pravila in nižanje zaletišča ustrezajo. V nasprotnem primeru bi morali vsi skakalci skočiti iz istega zaletišča kot zadnja peterica. To bi pomenilo, da bi skoke čez 200m delala šele zadnja deseterica, vsi ostali pa bistveno manj. Med 30. in 20. mestom verjetno nihče niti 185m ne bi preskočil. Kako bi bilo pa ti za gledat? Če bi se pa komisija zayebala in začela previsoko, bi bilo treba ponavljati serijo.

In ne preveč Stareta poslušat, ker ga serje. Enkrat govori, da komisija podarja točke zaradi nižanja naleta, drugič, da daje prednost tistim, ki skačejo iz višjega zaletišča. Naj se človek enkrat že odloči.

Sistem poleg tega vsaj malo korigira tudi pomoč vetra.

Izračun seveda ni popoln in nikoli ne bo, ampak omogoča zanimivo (vsi skačejo daleč) in kolikor toliko pravično (veter) točkovanje.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ne, saj to je prav, da se zalet niža itd. Samo ne pa tako, kot to vedno počnejo v Planici. Brez izjeme so vsako leto preveč konzervativni in se vedno userjejo, ko nekdo skoči blizu 220m. Tega na drugih skakalnicah/letalnicah NE počnejo.
Kje drugje še nižajo zalet vsakič, ko se nekdo na 15-20m pribljiža rekordu?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Kritična točka Planice je pri 215 m, kar pomeni, da se tam profil skakalnice ravna. Včeraj so krajšali bolj ker ni bilo vzgonskega vetra in so skakalci padali iz višine, danes so bili pristanki zaradi vzgonskega vetra mehkejši, zato so jih pustili dlje.

Pravzaprav pa sploh ne vem, kaj bi rad - danes sta bila dosežena 2. in 3. dolžina v zgodovini )če se ne šteje Ahonnena).

Še enkrat, če nižanja zaletišča ne bi bilo, bi morda videli 10 skokov nad 200 m na serijo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Kritična točka večine skakalnic je 120m. Pa je ponavadi 2/3 finalnih skokov čez to daljavo.
Tudi na drugih letalnicah prav nič ne hitijo z nižanjem zaleta, ko je presežena kritična točka. To se žal dogaja le v Planici.

Če ti ne potegne, kaj mislim-nisem proti spremnjanju zaleta. Sem pa proti prehitremu spreminjanju zaleta. Ker tole, da eden skoči okoli 220m, nato pa naslednjih 5 zaradi nižjega zaleta pade dol pri 190m nekako ni vredu.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ne ločiš med kalkulacijsko in kritično točko

Tisti, ki padejo prej dol zaradi nižjega zaleta dobijo bonus točke (Stare se je pridušal, da so nagrajeni). Kaklkulacija še ni popolna, ampak še vedno bolje to, kot da gledam, kako polivica skakalcev pada dol pri dolžnihah 160-190 m samo za to, ker je nekaj izrdenih skakalcev sposobnih skočiti 230 m.

Kje pa misliš, da bi pristajali tisti z mesti 20-30, če bi skakali iz istega zaletišča kot Amman?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Če ti ne potegne, kaj mislim-nisem proti spremnjanju zaleta. Sem pa proti prehitremu spreminjanju zaleta. Ker tole, da eden skoči okoli 220m, nato pa naslednjih 5 zaradi nižjega zaleta pade dol pri 190m nekako ni vredu.

Daj preberi si prosim znova.
A sem mogoče kaj rekel, da se NE SME spremnijati zaleta? Bedarija pa je zaradi ENEGA posrečenega skoka takoj znižati zalet za 3-5mest in naslednjih 5-10 tekmovalcev pustiti pristati pri 190m.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Žirija je pomoje zelo dobro "lovila" optimalen nalet.

G. Stare se mora krepko zamisliti nad svojim izvajanjem. Sem danes menjal kanal ob vsem jamBranju in po tistem vložku o sponzoriranju žirije...

Dejstvo je da tekma po tem sistemu teče brez lukenj, ponovitev,...
Veliko bolje je da nalet menjajo 2 krat morda 3 krat na serijo kot večkrat za manj zaletnih mest. Tako ima blok kakih 10 tekmovalcev enak nalet in so vizuelno (metraža) direktno primerljivi ob predpostavki da je seveda veter stalen.
Ali so formule za izračun točk že ustrezne pa mi je neznanka. Vkolikor so neka večja odstopanja bodo zagotovo korigirali. Zadeve nisem spremljal podrobno tako da niti ne vem koliko časa točno so zadevo pripravljali. Verjetno pa ni ideja ravno nova. Starega sistema s tekmo po 3-4 ure in nato veljavno eno serijo si verjetno nihče ne želi več.
Sedaj je vsaj korekcija za veter. Ta izničuje eno veliko anomalijo starega sistema.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Kot ljubitelj skokov/poletov bom napisal nekaj vrstic.

Se strinjam tudi sam. Novo pravilo ime dve pozitivni lastnosti:
- načeloma teži k večji poštenosti,
- televizijski prenosi se ne vlečejo v nedogled s ponavljanji serije.

Kar zadeva prvo točko - večjo poštenost. Idealno bi bilo, da bi vsakemu spremenili višino zaleta in bi vsak dosegal skoke/polete proti koncu pukla (še na varnem delu). Včasih je bilo sitno, ker je najprej večina skakala 160 metrov, na koncu pa so se tresli in čakali, da ni bilo preveč vetra, da spustijo še jadralce.
Težava je, ker zadeva na velikankah očitno še ni bila dovolj preizkušena (navsezadnje tega niso imeli kje testirati) in je zato točkovanje res nekoliko čudno (preveliki/premajhni odbitki zaradi naleta in premalo senzorjev na celem pobočju za veter). Poleg tega je skok tukaj kar dolg, podatki vseh senzorjev za vetre pa se zajamejo ob odrivu. Do 200tke je torej kar nekaj sekund, veter pa kar pogosto menja hitrost ...
Ko bodo uredili še te zadeve, bo zadeva povsem v redu.

Je pa težje gledati, ker nimaš takoj občutka koliko je skok vreden. Še posebej na letalnicah in ob sedanjem (ne preveč zadetem) pribitku.
Stare je sicer moj najljubši komentator in lahko smo veseli, da nam popesti monotonost. Se pa strinjam, da pretirava s tistim "pljuvanjem" po žiriji. Danes je jamBral, ko so znižali nalet pred Hajekom, pa se je potem videlo, da je tip skoraj ujel poden. Saj rezerve na puklu je nekaj še bilo (recimo do 10m), ampak kaj, če ga zagrabi kakšen vzgornik ... bomo imeli pa pašteto spodaj.
Enostavno moramo vedeti, da žirija mora skrbeti za varnost, imajo pa tudi veliko več podatkov (o sunkih vetra), kot Stare ali kdo drug.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Daj preberi si prosim znova.
A sem mogoče kaj rekel, da se NE SME spremnijati zaleta? Bedarija pa je zaradi ENEGA posrečenega skoka takoj znižati zalet za 3-5mest in naslednjih 5-10 tekmovalcev pustiti pristati pri 190m.
Torej sedaj znova lep primer višje napisanega.
Eden skočil čez 210m, takoj znižajo zaletišče in sedaj skačejo vsi zapovrstjo med 150 in 195m
bonk.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pa res je odlično uspel skok Morgiju.

Če je meni to razvidno ne vem zakaj ni žiriji.
bonk.gif