Plačilo preko spleta - potrdilo?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Če plačuješ preko plačilnega naloga npr. na pošti, dobiš potrdilo, da si plačal. Kako pa lahko dobiš verodostojno potrdilo, ko plačuješ preko spletne banke? Če npr. nekdo trdi da nisi plačal, ti pa si mu plačal preko spletne banke.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Se mi zdi, da lahko na banki zahtevas potrdilo, ki pa ni brezplacno se mi zdi. Sicer pa sprintas izpisek transakcij in cao.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
na nlb lahko za vsako transakcijo zahtevaš potrdilo. seveda stane. pošljejo ga na faks ali po pošti.

lp

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
KLIK ima opcijo "naročilo potrdila o plačilu", ki pa res ni brezplačen. Ceno sem pozabil, ker sem naročil samo enkrat in je bilo nesramno drago tako, da tega več nisem prakticiral. Pride po pošti na domači naslov v nekaj dnevih, stroške izpiska ti bremenijo direktno na OR.

Ugodnejši način je, da stisneš "PRTSCR" in zajameš zaslon na tisti strani, kjer ti napiše PLAČILO USPEŠNO IZVEDENO. Natisneš in to je to. V kolikor ti prejemnik denarja še vedno ne verjame, greš s tem listom na banko in prosiš gospo/gospoda za bančnim okencem, da ti gor vdari žig in podpis. Jasno moraš iti na matično banko, kjer lahko uslužbenec/ka preveri, da je bilo plačilo dejansko izvedeno. To potrdilo je potem "brezplačno". Do sedaj mi čez tako potrdilo ni protestiral še nihče, tudi državne ustanove. Načeloma pa v večini primerov zadostuje že samo PRTSCR brez uradnih žigov.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
No ql. Pol samo sprintaš potrdilo o transakciji in ti žigosajo. Danke.
zmaga.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Nop. Klik NLB žal nima direktno možnosti tiskanja potrdila o izvedbi plačila. Sicer lahko natisneš z opcijo spletnega brskalnika ampak potem ti tiska še vse spletne gumbe, okvirje, logotipe kar pa je povsem odveč. Jaz zato naredim kar PRTSCR pa tisto odvečno navlako stran porežem in natisnem. Je pa res tako potrdilo v veči primerov dovolj.
cheer.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Kot so ti priporočili drugi, stisni printscreen (jaz dam vedno tudi orodne vrstice namizja zraven, iz lenobe in da je bolj avtentično
grin1.gif
), zmanjšaj na kakšnih 1000 pikslov horizontale in sprintaj.

Dosedaj je še vsaka resna firma zadevo sprejela b.p. (pri internetnih štacunah pač pošlješ sliko samo zato, da je zadeva hitreje poslana), tudi plačevanje položnic za kosilo v SŠ ni bil problem.

(Je pa res, da sem leta nazaj videl napis na eni UE, da hočejo original potrdilo in NE printa...
stupid-1.gif
)

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Npr pri davčni upravi printsc. sigurno ni dovolj. in tudi nobeno potrdilo ki je sprintano doma na računalniku. Pozabljate, da če ni stanja na računu, da se nalog zavrne in prejemnik ne dobi denarja.
Brez veze je naročanje prekjo interneta, ki stane. Ker se s temi stvarmi običajno mudi je itak najbolje da stopiš do banke kjer ti samo požigosa potrdilo in potem bo vsak verjel. Pa še razen časa ki ga izgubiš na banki ne stane nič.

Pa še to. Eno je verjeti, da je nekdo plačal 50 ali 100 eur. Takrat itak vsak takoj da robo naprej. Če pa čakaš da boš dobil plačano 100k eur, da boš dal robo naprej, pa verjemi, da s printscr. ne boš zadovoljen in boš počakal, da se pojavi denar na tvojem račun, ali uradno potrjeno potrdilo od banke.

lp

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Pri teh potrdilih so se že dogajale zlorabe. Tip je naredil printscreen, v photoshopu popravil znesek in ga poslal firmi. Z zadevo se je potem ukvarjala policija, ni mi pa znano kakšen je bil epilog.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Pri nas na faksu je bilo dovolj če si prinesel printscreen.

Šlo je pa za to da so itak oni preveril če si jim plačal. Hotl so met pa papir, da so to poiskal. Če si pršu in jim samo povedu to ni blo dovolj. Kjer se poslužujejo take metode je printscreen dober.

Če pa blesavo zaupajo enim natiskanim čačkam potem pa njihov problem.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Če pa čakaš da boš dobil plačano 100k eur, da boš dal robo naprej, pa verjemi, da s printscr. ne boš zadovoljen in boš počakal, da se pojavi denar na tvojem račun, ali uradno potrjeno potrdilo od banke.
Hočeš reči, da je možno, da jaz fizično pridem do trgovine prej, kot pa banka opravi elektronsko transakcijo ?
(gre preverit na koledar, katero tisočletje smo ...)

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Kar poizkusi nakazati npr iz Sparkasse na NLB. Prej kot v 6 urah ne bo nikoli prišlo nakazilo. Tam v roku 2-3 ur pride samo če je banka ista npr NLB-NLB. Prej kot v 2 urah pa ni šans.

V tem času pa prideš praktično v katerokoli trgovino.
smile-1.gif

lp

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Kdo pa govori o prenosu med računi. To velja za osebne račune. Če pa so poslovni računi pa je postopek bistveno daljši.
Sicer je še vedno hitreje če nakazaješ iz osebnega na poslovnega (1-2 ure)
Če pa se gre za dva poslovna računa pa je čas takšen kot sem napisal in nič drugačen.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Pojdi preverit v katerem stoletju so v Luksemburgu ali pa v Franciji, kjer online transakcije praviloma potrebujejo 24ur (tako hitrost poznajo tudi nekatere banke v Nemčiji).

(Imam kolege v teh državah, ki me vsak dan na primerih poskušajo prepričat da Slovenija ni banana država)

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
ksz

Pri Banki Koper iz poslovnega računa nakažem na osebni račun (pri isti banki), denar je na osebnem računu viden po parih minutah (prav tako je na poslovnem računu prikazan odliv). Plačila z osebnega računa gredo malce počasneje, traja kakih deset minut, da se iz nezapadlih nalogov preselijo na izpisek. Sem kar zadovoljen s hitrostjo obdelave. Če iz poslovnega računa nakazujem na drugo banko povsod vidijo nakazilo še isti dan.