Plačilo DDV ob uvozu?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kdaj plačaš DDV ob uvozu? Kaj se zgodi, če ti ga podjetje, ki je poskrbelo za uvoz blaga po pošti (iz države izven EU), pozabi zaračunati? Je možno, da davčna ob pregledu poslovanja krivi tebe, ker nisi plačal davka oz. ti ga niso zaračunali?

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Glede na zakon o DDV plačaš DDV ob uvozu v naslednjim primeru:
DDV se obračunava in plačuje tudi od:
1. blaga, ki ga na ozemlju Slovenije pridobi davčni zavezanec v okviru opravljanja svoje dejavnosti ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, za plačilo, če je prodajalec davčni zavezanec v drugi državi članici, ki v skladu z zakonodajo te države članice ni oproščen obračunavanja DDV kot mali davčni zavezanec, in ni zajet z ureditvijo iz drugega stavka prve alinee prvega odstavka 15. člena tega zakona ali iz prvega odstavka 15.a člena tega zakona;

Drugače pa je tako, če si ti davčni zavezance za DDV potem naj te to ne skrb, saj je prodajalčeva dolžnost, da preveri tvojo davčno. Če pa ga ne zaračuna in on ni zavezanec za DDV pa je to njegov prekršek.
Seveda pa si ga moraš vseeno obračunati v Sloveniji in sicer v + in v minus, če se izrazim po domače.

lp

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Nisem davčni zavezanec in sem plačal davek ob nakupu. Davek so mi zaračunali v državi kjer sem kupil blago (država izven EU). Če mi ga špediterska služba, ki mi je "delala" uvoz, ni zaračunala, potem je to njihova napaka in ne moja? Ali davka pri uvozu ne plačam če sem ga plačal ob nakupu?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Po pravici povedano tega tvojega stavka ne razumem.
Praviš, da si davek plačal pri nakupu. Kaj pa je potem ti razumeš kot uvoz?
Ali mogoče misliš račun od špediterja?
V vsakem primeru, glede na to da nisi davčni zavezanec moraš plačati ddv, ki mora biti na računu tudi napisan.
Daj poizkusi še malo razložit, predvsem kdo je izstavil račun in komu si račun plačal.
lp

B81

22. jul 2007
36.992
10.530
113
Za blago je plačal, za storitev špedicije pa ne.
Tako nekako?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ja saj meni se tudi tako zdi.
Če to drži potem tukaj sploh ne vidim kje bi lahko bil problem, sploh pa če je špediter iz Slovenije, ki mora v vsakem primeru izstaviti račun z ddv.

lp

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Nisem davčni zavezanec in ....

Torej, NISI davčni zavezanec.

Z drugimi besedami - nehaj se sekirati.
Obračun DDVja ni tvoj problem, ker ti NISI davčni zavezanec.

Načeloma se strinjam, samo če prejmeš račun brez ddv-ja, je tvoja dolžnost da ga zavrneš, ker imaš v nasprtonem primeru pri davčnem pregledu lahko problem. Seveda pa ima še dosti večji problem tisti, ki je račun izstavil.

lp

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Ok, še en podoben problem. Kolega je iz kitajske naročil nekaj rezervnih delov (za cca. 500 USD). Jih plačal (Proklik), ter dobil na dom (TNT). Brez kakršnega koli plačila carine, dajatev, ddv-ja.
Kaj mora storiti, da ne bo imel problemov z davčno?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Načeloma se strinjam, samo če prejmeš račun brez ddv-ja, je tvoja dolžnost da ga zavrneš, ker imaš v nasprtonem primeru pri davčnem pregledu lahko problem. Seveda pa ima še dosti večji problem tisti, ki je račun izstavil.

lp

Kako veš, da je bilo tu potrebno zaračunati DDV?

Na računu mora pač pisati DDV oz. če tega ni, mora na računu pisati člen, po katerem je določeno blago oz. storitev oproščena DDVja.

To je vse.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Ok, še en podoben problem. Kolega je iz kitajske naročil nekaj rezervnih delov (za cca. 500 USD). Jih plačal (Proklik), ter dobil na dom (TNT). Brez kakršnega koli plačila carine, dajatev, ddv-ja.

Gre za rezervne dele za kurilno peč v družinski hiši?
Naj bo tiho.

Gre za rezervne dele stroja, ki ga uporablja v delavnici?
Potem ima pa problem.

http://www.carina.gov.si/si/informacije/podjetja/postni_promet/uvoz_blaga_preko_poste/?type=98

Najbrž je težava v tem, da manjka kup dokumentacije - že od kitajčkov dalje.
Carina bo pravi naslov za problem.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
To je vse res, vendar pa se trenutno ne spomnim primera, kjer je nezavezanec za ddv oproščen le tega.
Mogoče veš kakšnega?

lp

Vprašanje je preširoko.

Če se pogovarjamo o uvozu iz npr. tretjih držav (države izven EU), so tu zajete vse pošiljke neznantne vrednosti, ki bi se sicer po reglcih morale obdavčiti.
51. člen DDV.

Velja enako, če je prejemnik zavezanec ali nezavezanec.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Glede na to, da je plačal preko proklika bo to kar problem. Sam nimam kaj dosti izkušenj z uvozom iz drgih držav kot EU, tako da kaj dosti ne znam pomagat.

lp

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:

No to je enak primer kot pri men. Faktura je samo od TNT. Na njej je napisana količina izdelkov, cena brez valute, kjer ni viden davek in ni vidno koliko znaša poštnina in ni napisanega podjetja (ali štemplja), pri katerem sem izdelke naročil. Kaj naj naredim da ne bom imel problemov z davčno (kar je verjetno pri takšnem računu "mission impossible")? Po TARICU sem gledal da je carinska stopnja nič tako da tudi ni carine. Če se ne da nič popravit za nazaj kaj moram porihtat za naprej?

Nazadnje urejeno:

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Verjetno bo carina res pravi naslov. Gre pa za rezervne dele za stroje, ki jih prodaja in večino teh delov ponuca za garancijska vzdrževanja....