Plačevanje SAZAS

xxxxx

Zelenc'
11. feb 2012
2
0
1
Pozdravljeni.

Zanimajo me stvari v zvezi z plačevanjem položnic SAZAS.
Torej,v naši trgovini prodajamo med drugim tudi nekaj DVD zgoščenk in jih tudi predvajamo po televiziji.Produkcijske hiše teh DVDjev so vse iz Amerike,vsebina so extremni športi.Pred mesecem se je oglasil nekdo iz SAZAS in naredil pregled,če smo upravičeni plačevanja ali ne.Mislim,da je pri njih tako,da takoj ko uslužbenec stopi v prostor,si na njihovi listi plačnikov.Na naše vprašanje,zakaj bi morali plačevata oz. kje lahko vidimo ali so te produkcijske hiše katerih DVDje vrtimo res v teh združenjih kot SAZAS,nam ni znal odgovoriti.Glavno je samo to ,da imamo televizor in se nekaj predvaja.
Nas pa sedaj zanima,kdo je pristojen organ(poleg SAZAS),ki nam lahko odgovori na vprašanje,kaj se plačuje in kaj ne.
Dvomim ,da dobi neka ameriška mala produkcijska hiša kaj denarja od tega,kar mi plačamo.

Hvala za vaše odgovore,

Tomaž

B81

22. jul 2007
37.074
10.576
113
Pokličeš na sazas in takoj poveš vprašanje, zraven omeniš, da pogovor snemaš.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
To,kar s eplačuje SAZASU na te fnte so t.i. male pravice in tu ni nujno, da oni kaj dobiljo. Tule ni lrov SAZAS, ampak zakon. Male pravice bi bilo treba uknit in plačevat "po kosu", kot je recimo pri fotkah.

B81

22. jul 2007
37.074
10.576
113
Ne ukinit, žal ne smem sem napisat, kar je potrebno...

Imeli koncert...kot pošten državljan izpolnim obrazec, dobim račun. Jim pošljem dokazilo, da je skupina igrala brezplačno, da niso v nobenem sistemu Sazasa in podobnih in da ni osnove za račun.

V odgovor dobim račun, ki je bil malo manjši in je bil % od prodanih kart.
Tako je za koncerte. 10% od fee-ja skupine ali 10% od prodanih kart. Nisem še ugotovil, kdo je dobil denar od tega koncerta, ker je bil tuj izvajalec. Noben ne zna odgovorit na to pri sazasu.

Država je prismojena. Ker se jim fino zdi ta drobiž, ki ga naberejo od davkov pri sazasu....veliko bolje bi bilo, da bi imeli ostrejši pregled in bi več skasirali, posledično bi bil večji red. Ko to malo bereš in si del tega, ti začne slabo postajat.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
eeem, probajmo z druge strani ... po katerem zakonu in kdo te lahko preganja če sazasu ne plačaš ?
evil.gif

hint: tudi na to ne bojo znali odgovorit ...
evil.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
SAZAS je upravičen samo do pobiranja za muziko.
Do DVD-jev z filmi in ostalimi stvarmi ni upravičen pobirat ničesar.
Sem nekaj časa nazaj našel članek kjer so bili omenjeni členi zakonika do česa je upravičen in je bilo samo za muziko.
To je bil mislim,da članek ko so se televizijske hiše pritožile zaradi plačevanja SAZAS-u.
Če mi bo uspleo članek najt,bom dal link do njega.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
kdo in po kerem zakonu me lahko kaznuje če človeka od sazasa vržem skoz vrata (ne dobesedno) ?

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik popotnik pravi:
SAZAS je upravičen samo do pobiranja za muziko.
Do DVD-jev z filmi in ostalimi stvarmi ni upravičen pobirat ničesar.
Sem nekaj časa nazaj našel članek kjer so bili omenjeni členi zakonika do česa je upravičen in je bilo samo za muziko.
To je bil mislim,da članek ko so se televizijske hiše pritožile zaradi plačevanja SAZAS-u.
Če mi bo uspleo članek najt,bom dal link do njega.
misliš mogče "uredbo o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje"? ker tudi tisto je sazas "hotel" pobirat pa se mu je ukinila pravica do tega...

B81

22. jul 2007
37.074
10.576
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
eeem, probajmo z druge strani ... po katerem zakonu in kdo te lahko preganja če sazasu ne plačaš ?
evil.gif

hint: tudi na to ne bojo znali odgovorit ...
evil.gif

Na računu piše:

Na podlagi določil Zakona o avtorski (manjka črka -h-) in sorodnih pravicah (UL RS, št. 16/07-UPB3) in skladno s Pravilnikom o javni priobčitvi glasbenih del dejavnosti (UL RS, št. 29/98, 25/05, 138/06) vam zaračunavamo avtorski honorar za uporabo glasbenih del:

----opis----

jebomater kakih avtorski del praseece če imate dokaz, da izvajalec ni v nobenem sistemu in so sami avtorji vseh besedil in skladb, pa to popizdiš....

Najbolj zanimivo je to:
Če prijaviš koncert 8 dni prej, dobiš nek popust. Na osnovi česa oni dajo popust in čemu se potem odrečejo v dobro popusta oz. kdo je prikrajšan za to razliko v ceni (popust)...
to bi se mogo samo en dober odvetnik zraven spravit in ne razumem vseh event planerjev in gostincev, da ne stopijo skupaj in nekaj dosežejo. Proklete ovce.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
V koalicijski pogodbi nove vlade je med drugim tudi izpostavljen problem Sazasa, in da se bo to področje uredilo. Uvedla bi se naj tudi konkurenca...
Evo, majke mi, da dam tistemu na naslednjih volitvah svoj glas, ki bo tole leglo prisklednikov in oderuhov malo prevetril in uredil. Seveda, če bo to potem res urejeno tako kot mora bit...

Z veseljem plačam neko dajatev za avtorstvo, če vem, da bo na koncu ta sredstva res dobil pravi avtor, ne pa nek Predin, Zupan, Nonameauthor ipd.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Na podlagi določil Zakona o avtorski (manjka črka -h-) in sorodnih pravicah (UL RS, št. 16/07-UPB3)
Ne manjka črka, to je dejansko ime zakona, kot je objavljeno v omenjenem Uradnem listu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ne ukinit, žal ne smem sem napisat, kar je potrebno...

Kar lepo ukinit. Male prvice so bullshit in organizacij, kot je SAZAS, ne rabimo. Bodo vse lepo agencije urejale (kot je to pri fotkah). Potem se pa vsak avtor sam odloči, s katero agencijo bo, na drugi strani se lahko nek radio sam odloči, kje bo muziko kupoval. In organizatorji koncertov nikomur, razemn izvajalcem, ne plačajo nič.
Avtorji in izvajalci naj se pa sami med sabo zmenijo, kako bodo uredili medsebojne obveznosti. Oz. za to vzamejo agencijo.

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
KSZ:

Ko sem še delal v trgovini sem jih nezavedno cepu :D enkrat in edinkrat pomoje ...

V trgovini sem imel navado lepo poslušat svojo musko, vendar ko je stranka prišla sem to vedno si ugasnu, ker je mene kot prodajalca motilo da mi še zravn skoz neki cingla ... srečo imel, da ima trgovina hodnik, kjer se vedno vidi, če kdo prihaja.
No uleti študentek od sazasa vs navdušen not, jest ugasnem musko in lepo pozdravim. No fant je samo malo zatrokiral in češ da je od Sazasa in da mi nima nč za računat, ker itak nimam nobene muske ... Jest lepo njemu prov fino a boste še kej kupil, drugače pa lep dan še naprej :D

lp Avi

xxxxx

Zelenc'
11. feb 2012
2
0
1
Vidim,da ni človeka ,ki bi bil naklonjen tej organizaciji.Saj znesek ni ne vem kaj,ampak se mi pa debilno zdi nekoga podpirat za prazen nič.Očitno so na pravi politični strani,da jim ne zategnejo vratu.Pa sej smo navajeni,da nas v naši ljubi Sloveniji vozijo žejne čez vodo.

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
Citat:
Uporabnik xxxxx pravi:
Vidim,da ni človeka ,ki bi bil naklonjen tej organizaciji.Saj znesek ni ne vem kaj,ampak se mi pa debilno zdi nekoga podpirat za prazen nič.Očitno so na pravi politični strani,da jim ne zategnejo vratu.Pa sej smo navajeni,da nas v naši ljubi Sloveniji vozijo žejne čez vodo.
jest sm načeloma za da nekdo pobere plačilo za avtorja, vendar me pa moti to razdelevanje, če si od mene pobrau 1 euro zato ker sm poslušal komad potem pričakujem da vsaj 0,7 € pade potem avtorju (ok nekaj dnara pač se rabi za vodit organizacijo pa vse) ne pa da obstaja nek čudn sistem razdelevanja denarja.

lp Avi

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
90% vzame Sazas oziroma MZ Hektor, glupan jedan. KATERA VLADA je postavila SAZAS?

B81

22. jul 2007
37.074
10.576
113
Ustanovili so ga slovenski glasbeni avtorji 11. februarja 1993.