Evo, kar že dolgo vemo in se izkorišča:
https://www.rtvslo.si/slovenija/spe...ih-placuje-najnizje-socialne-prispevke/607346
https://www.rtvslo.si/slovenija/spe...ih-placuje-najnizje-socialne-prispevke/607346
enakomeni furs odredi in to precej več od tukaj omenjenih 150€... sploh ne vem kje bi lahko kaj špekuliral
Najbrž je govora zgolj o ZZ prispevkih, brez prispevkov za ZPIZ.Kako je lahko povprečje 150€ mesečno, če so minimalni prispevki, ki jih plačaš, tudi če zalsužiš 0, nekaj čez 400€. Razen, če štejejo še popoldance, ampak tam je itak pavšal (ki ti tudi nič ne pomaga pri pokojnkni itd.) in v osnovi prispevke plačuješ drugje.
Mešaš davke in pokojninski prispevek?Pa ja... potem naj bo pa še vrtec, šole v naravi, otroški dodaki tvoja stvar..
Nehaj s to kvazi libertarnostjo, ker škodi večini populacije, posredno pa tudi tebi. Polovica države se ni sposobna odločiti niti kako bi se rešila korone; popolnoma nerealno je misliti, da bodo znali poskrbeti za svojo penzijo.Od lastnih prihodkov od dejavnosti si bom sam odmeril, kaj je plača in kaj ne. Minimalni pokojninski prispevki za samozaposlene so, kar se mene tiče, previsoki, saj je moja penzija izključno moja stvar. Komur za prihodke/plačo ni potrebno skrbeti (predvsem državne službe), tega ne more razumeti, saj plača pride ne glede na uspešnost, razna zaprtja, ekonomsko situacijo ipd.
Od lastnih prihodkov od dejavnosti si bom sam odmeril, kaj je plača in kaj ne. Minimalni pokojninski prispevki za samozaposlene so, kar se mene tiče, previsoki, saj je moja penzija izključno moja stvar. Komur za prihodke/plačo ni potrebno skrbeti (predvsem državne službe), tega ne more razumeti, saj plača pride ne glede na uspešnost, razna zaprtja, ekonomsko situacijo ipd.
Pogled iz samo ene strani. Ker po tem, kar si ti napisal, bi bilo 100% ITja freelancerjev. Le zakaj jih večina ni? Velja tudi za druge branže.Ne vem kaj počneš, ampak recimo za IT freelancerja je normiranc skor kot davčna oaza. 80% priznanih stroškov, torej plačaš davščine od zgolj 20% prihodka.
Primerjaj koliko dobi IT redno zaposlen iz 80k/letno bruto bruto, kolk pa IT freelancer na sp normirancu. To, da daš lahko za prispevke manj kot je potem minimalna penzija je skor isto kot razne penzije zaslužnim.
Precej nesorazmerno obdavčenje in s tem dumpinška konkurenca freelancerjev.
Pogled iz samo ene strani. Ker po tem, kar si ti napisal, bi bilo 100% ITja freelancerjev. Le zakaj jih večina ni? Velja tudi za druge branže.