plače v sloveniji

mariombb

Pripravnik
21. sep 2007
179
0
16
zanimivo bi bilo imeti eno temo na forumu kjer bi bili realni podatki o plačah v sloveniji...glede da te podatke večina naših sodelavecev, znancev, prijateljev,...skriva, bi se mogoče kdo bolj odprl na forumu...trenutno menjavam zaposlitev in bi rad dobil malo občutka kakšne so plače v različnih sektorjih oz. da imam vsaj male občutka/predstave kaj lahko realno pričakujem

pa da kar jaz začnem in dam malo vzpodbue...delam na na banki, na oddelku kreditov in imam z VS diplomo slabih 900e plače + malico in prevoz. meni se je do včeraj zdelo to dokaj ok...gledano dolgoročno pa bi lahko prilezel tam do max 1200-1300e

zvedel pa sem včeraj da je začetna plača učitelja (torej "začetnika") na osnovni šoli 1300e neto...in ne morem verjeti, da me učitel v osnovni šoli tako prekaša v plači...kakšno šele imajo plačo profesorji na sr. šolah in fakultetah?

razpišite se še vi...kje in kaj delate, plača...če veste za realno cifro od kakšnega znanca...
še to - bil sem pred kratkim v rutaru za razgovoru za "prodajnega managerja" in začetna plača bi bila nekje okrog 1000e

Lp.
Mare

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
IT oddelek v tujem trgovskem podjetju. 1800€ bruto + malica + prevoz
Dokončana izobrazba - SŠ

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
K. ma učitelj začetnik tako plačo
smirk-1.gif

Da jst napišem zase: univerzitetna izobrazba EF; trenutno delam v enem podjetju, ki je neprofitno, zato mam plačo kot v javnem sektorju. Moje delovno mesto (strokovni sodelavec III) je ovrednoteno kot 30 razred, ker sm pripravnik posledično padem v 24ga. Bi pa lahko bilo moje delovno mesto višje ovrednoteno, samo so pač p. in so najnižje dal kokr lahko za mojo izobrazbo.

Kaj je to v številkah: zaradi nesorazmerja se mi bo plača na 3mesce višala in bo 1.9.2009 ovrednoteno z cca 1180 bruto (zdej mam cca 1050), ko končam pripravništvo bo pa min pod 1500 bruto. Torej neto: trenutno cca 700 (leze do 800) in po pripravništvu slabega 1000eur. Ni za dolgi rok (javnis ektor je itak k.) pač tolk da trenutno nekaj imam in iščem bolje.

Ker sm začetnik, kaj dosti izbire nimam, ko sm dobil zaposlitev na NLB (vrednostni papirji) sm dobil podobne pogoje. Pripravniška 80% oz 800eur neto, pol pa 1000eur. NA dolgi rok sigurno višje prilezeš, sam pač ni blo zame
grin1.gif

BTW: čist tko iz firbca, služba v Rutarju, je interesantna zadeva? Al je bl tko?? K sm lih ta teden oglas vidu..

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Heh glede na to kakšen kaos je v tem Rutarju bi ti odsvetoval to službo, zelo dosti slabe volje je tam... Jaz se Rutrju na veliko izogibam če le lahko! Razen če imaš rad "pritisk" ampak mislim da je premajhna plača...

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
A spet neko spotikanje ob učiteljske plače.
rolleyes-1.gif
Še vedno lahko greš študirat kaj takega, da prideš do učiteljskega/profesorskega poklica. Izvoli in poročaj.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ampak se itak moti glede višine. Lih z sodelavcem sva mela hitro debato da punca uči, mislm da celo v OŠ. Plača kokr sm reku tm jurčka neto
smirk-1.gif
+kokr sm reku nej se pogleda aneks k kolektivni pogodbi za šolstvo..

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ko smo ravno pri učiteljih v OŠ. Koliko imajo plače, jo imajo te prfoxe preveč. Je ne zaslužijo več kot 1000 € neto. Imam hčer v 6 razredu OŠ in ko vidim kako delajo te prfoxe me nekam prime. Razlagat ne znajo niti pod razno, vsako stvar povejo na zelo učen način, ki ga še same ne razumejo najboljši. Pogrešam tisto zdravo kmečko pamet. Skratka današnja OŠ in prfoxe tam pod vsako krtiiki. No vsa čast redkim izjemam, za katere to ne velja. Ja in poznam ta poklic, sem delal v OŠ eno leto.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
smirk-1.gif
V bistvu imajo res 1300+, ker jim poleg razvrstitve v uradnem listu pripada še milijon dodatkov, sicer vsak zase ni kaj dosti ampak ko jih sešteješ si nekje na 1300, pa tudi do 1500, če si grebator (tudi učitelj začetnik je lahko razrednik kar spet prinese dodatke in podobno).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tisti dodatki niso za lepe oči, ampak je treba tudi nekaj naredit.
Recimo ostati do večera v šoli (roditeljski sestanki, krožki, šolski sestanki,itd...)

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Joj res so boščki. Začnejo ob 8.30 in okoli 13.00 so že zaključili. Res da so potem tuki še roditeljski, govorilne, priprave, zateženi starši ipd, ampak vseeno se ne pretegnejo vsaj v OŠ ne.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Pa celo poletje je treba nekako zdržati brez dela, pred tem pa še obvezno stavkanje za višje plače, dokler se še lahko zadrži spričevala..

IziG

Pripravnik
14. mar 2008
44
0
6
Glejte, učitelj začetnik (lahko povem iz prve roke), profesor računalništva, sedaj 30. plačilni razred (izobrazba univerzitetna) je nekaj manj kot 1000 evrov, brez razredništva. Točno 960 evrov neto brez malice in potnih stroškov. Zadovoljni z odgovorom? Z razredništvom cca 40 evrov več. Starejši profesorji na šoli v nazivu svetovalec imajo okoli 1500 evorv v najvišjem plačilnem razredu za svetovalca. To je nekako realno do kam lahko prideš. Lahko prideš še malenkost višje (učitelj svetnik) ampak takšnih je samo 5% učiteljev v šolstvu, ker moraš imeti zelo ogromno projektov in izobraževanj in izdat učbenik.

Sam se zavedam, da bi lahko v računalništvu (softwersko podjetje) realno potegnil po 2 letih delovne dobe vsaj 1500 neto.

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
S tem da bi v softwerskem podjetju trdo delal od jutra do večera za 2.000 EUR , tu v šolstvo si pa že nekako okoli 13ih gotov. No ostanejo še vedno govorilke, roditeljski, razni neumni seminarji, ki so bolj sami sebi namen ipd. No vsaka služba ima svoje temne in svetle točke. Govorim izključno za OŠ in kar poznam učitejev v OŠ imajo kar dosti za to kar in koliko delajo.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
smirk-1.gif
V bistvu imajo res 1300+, ker jim poleg razvrstitve v uradnem listu pripada še milijon dodatkov, sicer vsak zase ni kaj dosti ampak ko jih sešteješ si nekje na 1300, pa tudi do 1500, če si grebator (tudi učitelj začetnik je lahko razrednik kar spet prinese dodatke in podobno).

Lej osnova je 960 neto in en začetnik ne bo dobil miljon dodatkov. Nima podlage.
Z leti se lahko nekaj nabere (kot povsod v javnem sektorju) vendar traja (napreduješ lahko itak na 3leta za en razred) in itak na koncu ni nevem kaj. Kolk majo pa dela za to plačo ki jo dobijo pa ne bi, ker ne poznam iz prve roke in lahko samo sklepam, da majo velik frej (glede na urnike učencev
grin1.gif

Vsekakor je zmaga če si prfoks telovadbe na eni šoli oz "vodjo" tega oddelka
grin1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aha, učni načrt, dnevni učni program, pa škratki pripravijo, kaj ?
wink-1.gif

No ja, če je tak izi pa zakaj niste učitelji ???

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa da ti težijo starši, ker ima njihov vunderkind premajhne ocene, da ti težijo pubertetniki 100 na uro, pa ti težijo nadrejeni, ker učenci ne dosegajo povprečja oziroma ciljev sploh ne štejemo...

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ja to se enkrat naredi in potem se samo malekostno prilagaja čez leta. Poznam dobro ta foh, sem začel v OŠ in verjemi da se ne pretegnejo. Se pa imajo prfokse v zbornici za zelo pomembne. Sem pa šel z OŠ iz drugih razlogov.

IziG

Pripravnik
14. mar 2008
44
0
6
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
smirk-1.gif

Lej osnova je 960 neto in en začetnik ne bo dobil miljon dodatkov. Nima podlage.
Z leti se lahko nekaj nabere (kot povsod v javnem sektorju) vendar traja (napreduješ lahko itak na 3leta za en razred) in itak na koncu ni nevem kaj. Kolk majo pa dela za to plačo ki jo dobijo pa ne bi, ker ne poznam iz prve roke in lahko samo sklepam, da majo velik frej (glede na urnike učencev
grin1.gif

Vsekakor je zmaga če si prfoks telovadbe na eni šoli oz "vodjo" tega oddelka
grin1.gif

Glede dodatkov, lahko rečem da ob starem sistemu je plača zgledala nekako takole:

3.35 je bil osnovni količnik. 2.25 je bil dodatek za "poučevanje" za učitelja začetnika. Dodatek za razredništvo, se ne spomnim, mislim da je bil 0.25 količnika. 1 količnik je bil nekje cca 230 ali 250 EUR BRUTTO

Sedaj je pa samo 30 razred.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Prijateljica univerzitetno diplomirana učiteljica matematike in razredničarka na osnovni šoli, začetnica se je pred dvema z vsemi dodatki dobila med 1300 in 1400 eurov, brez posebnih dodatkov prevoz (mestni promet) in da se ji zdi precej slabo glede na to koliko vloži v delo. Sem ji omenil da so na TV kazali plačilne liste z nižjimi plačami... pa je rekla da so itak uradno nižje če odšteješ dodatek na stresno delo, pa ne vem kaj je še vse naštevala (sigurno vsaj ene 4 stvar)

Je pa res, da ji je nov plačni zakon menda pošteno znižal plačo (ni povedala koliko).

IziG

Pripravnik
14. mar 2008
44
0
6
Citat:
Uporabnik asko pravi:
S tem da bi v softwerskem podjetju trdo delal od jutra do večera za 2.000 EUR , tu v šolstvo si pa že nekako okoli 13ih gotov. No ostanejo še vedno govorilke, roditeljski, razni neumni seminarji, ki so bolj sami sebi namen ipd. No vsaka služba ima svoje temne in svetle točke. Govorim izključno za OŠ in kar poznam učitejev v OŠ imajo kar dosti za to kar in koliko delajo.

To je res, da si hitro doma, potem še doma porabiš ene 3 ure za priprave naslednji dan in to je to. Sranje je le to, da ne moreš koristit dopusta izven počitnic. Pa bolan je tudi težko bit, če te nima kdo za nadomeščat (ponavadi je le en prof. rač na šolo). Imaš pa res prosto od nekje 15 julija do 20 avgusta.