Plače pri prejšnjem delodajalcu

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Kolega zamenjal službo (vmes bil celo na Zavodu), v novi službi sedaj od njega hočejo podatke o urah in plačah od jeseni 2019 naprej.
Razlog so menda potencialne bolniške, ker se potem od ZZZS za dolgotrajne bolniške zahteva delno povračilo. Ali nekaj takega.

Je to običajna praksa?

Sam sem v Sloveniji zamenjal ne vem, 4-5 služb (odvisno od štetja) in nikoli ni bilo potrebe po prinašanju takih podatkov.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
To je obrazec Poročilo o zadržanosti in osebnem dohodku ER28.

prvi link:

19. jul 2007
2.842
1.566
113
Kolega zamenjal službo (vmes bil celo na Zavodu), v novi službi sedaj od njega hočejo podatke o urah in plačah od jeseni 2019 naprej.
Razlog so menda potencialne bolniške, ker se potem od ZZZS za dolgotrajne bolniške zahteva delno povračilo. Ali nekaj takega.

Je to običajna praksa?

Sam sem v Sloveniji zamenjal ne vem, 4-5 služb (odvisno od štetja) in nikoli ni bilo potrebe po prinašanju takih podatkov.
Ja, je običajna praksa, pri moji so zahtevali ta papir, ko je prvič uveljavljala varstvo otroka.

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Je običajna praksa, ja. Podatke se potrebuje za pravilen izračun nadomestila za bolniško odsotnost, ki ga delodajalec dobi povrnjenega s strani ZZZS.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Če je prejšnji delodajalec vse delal tako, kot bi naj (plačeval vse, kar od OD hoče država), je vse na Fursu in ZPIZu...
Naj pokliče, prosi za pdf izpisek ma mail (ali svoj ali od novega delodajalca) in to je to...
Preizkušeno...

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Tu razumem. Kaj pa pred tem?

Tudi. Glej, če vzameš bolniško za nego otroka v zadnjih dneh meseca, plačo pa imaš npr. 5. v mesecu, je včasih nemogoče pravočasno pridobiti podatke od prejšnjih delodajalcev, zato se za podatke prosi ob zaposlitvi.

Če je prejšnji delodajalec vse delal tako, kot bi naj (plačeval vse, kar od OD hoče država), je vse na Fursu in ZPIZu...
Naj pokliče, prosi za pdf izpisek ma mail (ali svoj ali od novega delodajalca) in to je to...
Preizkušeno...
FURS in ZPIZ posredujeta podatke o bruto zneskih in urah? To pa prvič slišim. Lahko kaj več o tem?

19. jul 2007
2.842
1.566
113
Tu razumem. Kaj pa pred tem?
Niso zahtevali ob menjavi službe (vnaprej) ampak, ko so dejansko rabili (so bili pa v računovodstvu živčni, ker je posledično obračun plače zamunjal pri njej). Tako, da na nek način razumem, da računovodstvo zahteva vnaprej, da se potem ne lovijo.
Je pa jasno dejstvo, da ne morejo obračunat plače, pri kakršnikoli refundaciji, če nimajo podatkov za zadnjih 12 mesecev (verjamem, pa da je sedaj tega v korona času veliko)

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Je pa jasno dejstvo, da ne morejo obračunat plače, pri kakršnikoli refundaciji, če nimajo podatkov za zadnjih 12 mesecev (verjamem, pa da je sedaj tega v korona času veliko)

Če lahko samo malo popravim - osnova za refundacijo so načeloma plače, izplačane v letu pred nastopom odsotnosti. Torej, če si šel na bolniško decembra 2020 in boš v bolniški več kot 30 delovnih dni, bodo za refundacijo potrebovali podatke o plačah, izplačanih v letu 2019 (se pravi od plače za december 2018 do plače za november 2019)

• Všeč mi je
Reactions: johan_blond

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Tudi. Glej, če vzameš bolniško za nego otroka v zadnjih dneh meseca, plačo pa imaš npr. 5. v mesecu, je včasih nemogoče pravočasno pridobiti podatke od prejšnjih delodajalcev, zato se za podatke prosi ob zaposlitvi.

FURS in ZPIZ posredujeta podatke o bruto zneskih in urah? To pa prvič slišim. Lahko kaj več o tem?

Kot sem napisal - pokličeš, da dobiš (po par prevezavah) pravo osebo, poveš, ti da in pošlješ e-mail, prosiš za podatke, dobiš podatke... Nič takega. No, včasih traja do 14 dni, da pošljejo...

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
ksz...

Sam bi se temu uprl, ker je moja prejšnja plača zanje lahko problematična, saj sem sem v novi službi izpogajal za boljšo... Preprosto bi jim dal odgovor, da prvo leto dela v novi firmi nimam namena iti v dolgotrajno bolniško :)

Vem, da se tole potrebuje za izračun dolg. bolniške, se mi pa zdi pretirano to zahtevati *vnaprej*. Novega delodajlca nič ne briga moja prejšnja plača. (In tega ni še nihče zahteval od mene.)

Pa še to:
-kaj pa če je to tvoja prva služba?
-kaj pa če si pred tem bil 1 leto+ na zavodu?
-kaj pa če si prej 1 leto+ imel odprt "poln" s.p.?

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in McGiver

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.812
113
40
MB
Sem skoraj preprican da bi odgovor na te tri alineje nov delodajalec ze vedel do takrat ko se podpisuje pogodba.

al tud delovnih izkusenj ne poves ker se jih nic ne ticejo? :D

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
ksz...

Sam bi se temu uprl, ker je moja prejšnja plača zanje lahko problematična, saj sem sem v novi službi izpogajal za boljšo... Preprosto bi jim dal odgovor, da prvo leto dela v novi firmi nimam namena iti v dolgotrajno bolniško :)

Vem, da se tole potrebuje za izračun dolg. bolniške, se mi pa zdi pretirano to zahtevati *vnaprej*. Novega delodajlca nič ne briga moja prejšnja plača. (In tega ni še nihče zahteval od mene.)

Pa še to:

Ne gre samo za dolgotrajno bolniško, gre tudi za nego družinskega člana, spremstvo, izolacijo... itd.

-če je tvoja prva služba, ima vse podatke za izračun
-če si bil pred tem 1leto + na zavodu, se ti upošteva nadomestilo, ki ga je izplača zavod
-če si imel prej poln s.p., se ti upoštevajo osnove, od katerih si plačeval prispevke (mislim, da dobiš potrdilo na FURS)

V glavnem, če si imel kakršnekoli dohodke v letu pred nastopom bolniške, se ti upoštevajo tisti dohodki. Če jih nisi imel, se upoštevajo dohodki tekočega leta itd.

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
"Ne gre samo za dolgotrajno bolniško, gre tudi za nego družinskega člana, spremstvo, izolacijo... itd."

To pa velja tudi za bolniške odsotnosti, krajše od 30 dni?

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
439
138
43
Ja, velja. Nega, izolacija, spremstvo... so refundirane od prvega dneva zadržanosti.

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Hvala. Zanimivo je, da se še noben delodajalec ni potrudil tega kar pavšalno zahtevati. Morda imam le srečo, se mi vsaj "pogajati" ni bilo treba še o tem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Če se pogajaš na tak način, da se o prejšnji plači in bonitetah zlažeš, potem je to problem, ker vedo, da gotovo ni edina stvar o kateri si se zlagal.
Če pa temu ni tako, pa gre zgolj za nerodno reč, ki bi jo lahko država v okviru debirokratizacije nekako odpravila, ali vsaj novemu delodajalcu omogočila, da v upravičenem primeru pridobi podatke sam.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Trenutna ureditev je seveda obscena, ampak ne ga no srat, tega jim ne poveš. Seveda te vsak delodajalec vpraša o prejšnji plači, in lepo poveš, da se boš pogovarjal le o plači, za katero te lahko kupijo.

Zakaj bi razkrival svoje "karte", to ti bo samo škodilo.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
ksz...

Pa še to:

Ok, če je tako preprosto in je bolniška nekaj za kar se človek kar vnaprej odloči, potem lahko napiševa to tudi v pogodbo in če ti slučjano ne znese (in greš na bolniško) te tudi sunem v rit ker se nisi držal pogodbe.

(odgovor na zadnje tri alineje): če ni osnove iz preteklega leta, se refundacija obračuna iz tekoče urne. Tekoča urna je tudi limit za refundacijo, torej, ne boš dobil več kot če bi delal, tudi če je osnova iz preteklega leta višja.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.465