Vsaj 4 možni vzroki so za napenjanje po pivu:
- co2
- kvas - celične stene oz. snovi v njem delujejo blago "odvajalno"
- žitarice - gluten
- kompleksni sladkorji
Co2 je lahko vzrok, sploh če imaš dobro "zaklopko" in ne rigaš med pitjem ko osel. 1l piva vsebuje cca. 2-3l CO2ja, če ne gre to ven spredaj gre zadaj! Tu svetujem pitje kakšnega piva ki ima manj CO2ja, recimo angleški stili (bitter, stout) sploh kakšen guinnessa ki ima za efekt pene dodan dušik (gre takoj ven iz piva) in zelo malo CO2ja.
Glede kvasa je tako da so različni ljudje različno občutljivi. ampak pri filtriranih pivih kvasa načeloma ni, torej če si občutljiv na to bi moral normalno prebavit vse industrijske lagerje. Izogibaš se pa jasno potem nefiltriranim pivom.
Glede žitaric imaš najbrž težavo tudi pri drugi hrani. Dobiš sicer brezglutenska piva in piva brez klasičnih žitaric (recimo iz kvinoje, ajde) tako da lahko poskusiš s tem.
Kompleksni sladkorji so enaka stvar kot je v fižolu ipd. hrani ki napenja. Tu je spet tako da piva malo kompleksnimi sladkorji so piva ki so "lahka", to so skoraj vsi industrijski lagerji. So pa tudi stili ki imajo zelo malo kompleksnih sladkorjev, recimo piva divje fermentacije (lambic) oz. nekatera belgijska dobro uležana piva.
Skratka če malo poskušaš z različnimi stili piva boš hitro ugotovil kaj bi znal biti problem. Je pa ponudbe na trgu precej, tako da mislim da ni težko eksperimentirat!