Pivo ki ne napenja

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Rad mam pivo.
grin1.gif
Problem je, da me drugi dan nenormalno napenja. Ma se kdo podobne izkusnje? Po vinu npr tega ni.

Ker piva ziher ne bom nehal pit, iscem katere "sorte" so najmanj problematicne. Po moji logiki je to kak lager? Razne IPA in nefiltrirani so po kmecko manj vodeni, i guess vec kvasa?
 

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
Imam enak problem.
tongue-1.gif

Ravno v petek zvečer ruknil (na prazen želodec - nazadnje jedel ob 13.00 s pirom začel ob 20.00) dva nefiltrirana.
Včeraj sobivanje z mano v zaprtih prostorih skoraj ni bilo možno
redface-1.gif
.
.
Mogoče je malo odvisno tudi kaj si, ali nisi, tisti dan prej jedel. Ker se mi dozdeva(!), da me dva večerna pira kakšen dan, potem naslednji dan, bolj sesujeta, kot kakšen drug dan.
En pir še običajno nekako "prebavim", po dveh (ali treh) pa imam naslednji dan sranje. Dobesedno.
rolleyes-1.gif

.
Ne, vem sem razmišljal, če bi pred/po piru pojedel kakšen probiotik (Linex, ali kaj podobnega), če bi pomagalo, pa se nikoli ne spomnim
cool-1.gif
.
 

shit

Zelenc'
8. nov 2013
27
0
1
Za pitje doma, sam naredim tako: nalijem ga iz višine tako se nekaj mehurčkov že speni, nato pa ga mešam z vilico cca 30 sekund in večino co2 gre v zrak. Zunaj pa pač izpiješ 3 požirke in klamfaš piksno. Morda je to za koga kriminal ampak mehurčkov pa se le znebiš in hkrati lahko tudi spiješ več..
nahrung002.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.112
4.081
113
Vsaj 4 možni vzroki so za napenjanje po pivu:
- co2
- kvas - celične stene oz. snovi v njem delujejo blago "odvajalno"
- žitarice - gluten
- kompleksni sladkorji

Co2 je lahko vzrok, sploh če imaš dobro "zaklopko" in ne rigaš med pitjem ko osel. 1l piva vsebuje cca. 2-3l CO2ja, če ne gre to ven spredaj gre zadaj! Tu svetujem pitje kakšnega piva ki ima manj CO2ja, recimo angleški stili (bitter, stout) sploh kakšen guinnessa ki ima za efekt pene dodan dušik (gre takoj ven iz piva) in zelo malo CO2ja.

Glede kvasa je tako da so različni ljudje različno občutljivi. ampak pri filtriranih pivih kvasa načeloma ni, torej če si občutljiv na to bi moral normalno prebavit vse industrijske lagerje. Izogibaš se pa jasno potem nefiltriranim pivom.

Glede žitaric imaš najbrž težavo tudi pri drugi hrani. Dobiš sicer brezglutenska piva in piva brez klasičnih žitaric (recimo iz kvinoje, ajde) tako da lahko poskusiš s tem.

Kompleksni sladkorji so enaka stvar kot je v fižolu ipd. hrani ki napenja. Tu je spet tako da piva malo kompleksnimi sladkorji so piva ki so "lahka", to so skoraj vsi industrijski lagerji. So pa tudi stili ki imajo zelo malo kompleksnih sladkorjev, recimo piva divje fermentacije (lambic) oz. nekatera belgijska dobro uležana piva.

Skratka če malo poskušaš z različnimi stili piva boš hitro ugotovil kaj bi znal biti problem. Je pa ponudbe na trgu precej, tako da mislim da ni težko eksperimentirat!
nahrung002.gif
 

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Probi pivo celia (brezglutensko). Mene po tem pivu več nič ne napenja, pa sem imel prej precej težav. Dobil sem ga v tušu, lahko pa da je tudi kje drugje na policah.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.903
113
Malček je brezpredmetno vprašanje..ker bi moral napisat: Pivo, ki ne napenja mene
wink-1.gif


Zgleda da si mal specifičen in ti kvasovke povzročajo težave. Ne bo ti drugega kot da probavaš po vrsti potem pa vidiš kje pristaneš (ne mislim na zdravljenju
evil.gif
).

Lahko pa po klasični metodi: Najprej eno rundo nefiltiranega, ta te bo razgnal..naslednjič običjanega in boš mislil da si v nebesih (problem rešen).
Čeprav npr. mene tudi nefiltrirane ne 'napenja', nekateri pa dobesedno spregovorijo skozi rit po njemu.
 

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Hmm... Kolega si je vedno v gostilni vzel vrečko cukra za kavo in si ga stresel v pir. Čukasto sem ga gledal, pa nikoli vprašal, zakaj. Mislim, da zato, kar avtor teme sprašuje
smile-1.gif
.
 

devijamarica

Pripravnik
1. jun 2017
41
1
8
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Hmm... Kolega si je vedno v gostilni vzel vrečko cukra za kavo in si ga stresel v pir. Čukasto sem ga gledal, pa nikoli vprašal, zakaj. Mislim, da zato, kar avtor teme sprašuje
smile-1.gif
.

Vem, da so včasih starejši gospodje včasih dodali v pivo ščepec soli, zarad okusa, za sladkor prvič slišim