Piti veliko tekocine

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Zakaj ze toliko? 2,5 oz 3 l na dan. Pa to meni trobi moja ze od kar sva skupaj. Pa po medijah se bere. Nikol nisem veliko pil. Razen pira na festah. Sem parkrat se spravil mojo poslusat in efekt je bil sam ta, da sem skoz mogu lulat
tongue-1.gif
. Pa ja de. V zanimivost da povem. Spijem kake dva deci soka, recenga pri malici v sluzbi in kakih 5 kav na dan. Tm pa tm se kak pir po kosilu ali zvecer, pa se to ne vsak dan. OK, poleti tut kak liter vode, ce delam pa mal vec pirov na dan.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Ker nekje toliko na dan tudi izgubiš, z lulanjem, dihanjem, potenjem... v hrani dobiš nekje 20% tekočin, tako da kaka 2 litra na dan pa si ok. Jaz gledam da uničim 1,5l plastenko vsak dan, pa še kaka pijačka kje v bifeju pa je.

Da bi pa stalno nosil flaško pa dudko za seboj kot nekateri, se nacejal pred vsakim semaforjem itd, mi je pa bolano.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
pij kot ti paše

ker ostalo je samo prekomerno obremenjevanje organov s tekočino.

osebno ne vidim prav nobenega smisla v tem...kaj, dopoldne se kar neki nalivaš, popoldne pa hodiš scat...
uf-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če se ne potiš veliko, boš vsak dan polulal točno 500ml manj (dihanje) kot boš popil. Nekako logično, da več kot piješ, več hodiš na stranišče.

Majhen vnos tekočine v prvi vrsti obremenjuje ledvice. Po eni strani je zahtevneje pripravljati gost urin kot redek, po drugi strani pa je nasičen urin tudi odlično mesto za nastanek ledvičnih kamnov. Tudi gostejša kri je prej slaba kot dobra.

Dokler ti srce deluje b.p., je veliko bolje imeti malo večji vnos tekočine. Če res spiješ samo kozarec soka in par kavic, si na odlični poti, da te bo en vroč poletni dan zvilo od bolečine (baje so ledvični kamni še malo huje kot porod).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zdravega odraslega človeka je v vsakdanjem življenju praktično nemogoče škodljivo obremeniti s tekočino.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
eno je da ne piješ skoraj nič, drugo pa je da se kar nekaj nalivaš, ker si nekje nekaj prebral...zgolj to mislim napisat/povedat.

obse skrajnosti nista dobri (kot povsod).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ledvični kamni bolijo ko svinja. Moja bivša je skp padla od bolečin, ko jih je dobila. Pa pila je ZELO malo tekočine čez dan.

Zdajle lahko napišem hehe, ampak ko sem pa zaj... (pomladno smučanje + viski + nič vode ali podbnega pit) mi pa po povratku s smučarskega vikenda ni bilo nič zabavno ... Dela poti do urgence se niti ne spomnim, pa menda sem se stresel, ko da imam krče. Zalegla je šele 2 injekcija, nek neklasičen koktejl. Ja, ledvični so jeba ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Če se ne potiš veliko, boš vsak dan polulal točno 500ml manj (dihanje) kot boš popil. Nekako logično, da več kot piješ, več hodiš na stranišče.

Majhen vnos tekočine v prvi vrsti obremenjuje ledvice. Po eni strani je zahtevneje pripravljati gost urin kot redek, po drugi strani pa je nasičen urin tudi odlično mesto za nastanek ledvičnih kamnov. Tudi gostejša kri je prej slaba kot dobra.

Dokler ti srce deluje b.p., je veliko bolje imeti malo večji vnos tekočine. Če res spiješ samo kozarec soka in par kavic, si na odlični poti, da te bo en vroč poletni dan zvilo od bolečine (baje so ledvični kamni še malo huje kot porod).
Potrjujem napisano
fasal ledvičen kamne v bolnici. Očitno sem premalo pira popil tam(poleg xyz litrov fiziološke, ringerja, AB....).
O bolečinah ne bi tukaj pisal. Je pa jeba piti povečano dozo ob ledvičnih kamnih.
Tudi samo razbijanje ESWL ni bilo nič kaj prijazno (vsaj dokler te konkretno ne nafilajo z analgetiki v žilo, potem lahko tudi do bronaste na OI prideš kljub 4 zlomljenim rebrom
wink-1.gif
).

vsake toliko časa se je dobro malo "prepucat" (al z vodo ali pa s pivom....)

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Meni tudi vsi vedno govorijo da moram več pit. Spijem okrog 3dcl, do max pol litra dnevno. Ampak ne morem več pit, ker ko sem poskušala spiti vsaj liter dnevno, se mi je zdelo kot da nonstop nekaj vlivam v sebe in mi je blo že prav slabo...
Ste me pa zdaj s temi ledvičnimi kamni kr malo prestrašli ... :/

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Najbolj pomembno je, da čimveč spiješ zjutraj. Tekom noči 6-8 ur ne zaužiješ nobene tekočine, medtem ko ledvice praktično normalno delajo.

Pa jemlji moja opozorila in izkušnje tu na forumu s kančkom rezerve. Majhen vnos tekočine še ni zadosten pogoj za nastanek kamnov... tu je še kup drugih stvari, vendar je malo pitja zelo učinkovit katalizator.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj ni treba pit vode.

Jej sadje, poleti še posebej kakšne melone ali lubenice. Mleko, kakšne juhe...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Phja, saj če ne požlampaš 3x liter vode na dan, še ne pomeni, da ne piješ dovolj. Kot je rekel Jernej, šteje vsa tekočina.

Če pomislim zase: danes sem spil dva kozarca vode, recimo 4dl. Ampak prištejmo še jutranji kozarec soka (3dl), 3x čaj (planinski, črni, zeleni, vse skupaj 6dl), juho (3dl), kozarec vina (2dl), flašo isostarja (5dl).

Vse skupaj 2,3 litra tekočine. Verjetno res premalo, ker sem uro in pol švical v hribe. Ampak sem blizu, zdele odprem še eno pivo in sem na 2,8 litrih, kar je napisal smoukar. Kljub temu, da sem spil le dva kozarca vode
smile-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ledvični kamni bolijo ko svinja. Moja bivša je skp padla od bolečin, ko jih je dobila. Pa pila je ZELO malo tekočine čez dan.
To poglavje sem dal skoz in ne priporočam nikomer... Zato avtorju teme priporočam kakšen pir na dan(lahko brezalkoholen) in bo miren pred kamni...

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.384
313
83
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Najbolj pomembno je, da čimveč spiješ zjutraj. Tekom noči 6-8 ur ne zaužiješ nobene tekočine, medtem ko ledvice praktično normalno delajo.

Pa jemlji moja opozorila in izkušnje tu na forumu s kančkom rezerve. Majhen vnos tekočine še ni zadosten pogoj za nastanek kamnov... tu je še kup drugih stvari, vendar je malo pitja zelo učinkovit katalizator.

Se popolnoma strinjam z drugim odstavkom, potrebno je dodati še, da je tudi hrana in prebava odvisna, kot tudi človek sam, saj nismo vsi ist.

http://www.klubpolet.si/index.php?option=com_content&task=view&id=1298&Itemid=35

http://www.bambino.si/s_prehrano_proti_ledvicnim_kamnom

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Sam cuknem okrog 3-4l ali več tekočine na dan. Sem pa praktično na dobre pol ure na pišanju
grin1.gif

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.384
313
83
Če zadosti oz. preveč piješ (kar ne škodi pomojem, itak telo izloči odvečno vodo) se vidi tudi ko opravljaš malo potrebo. Če je zelo rumeno in motno potem pijemo premalo, če je samo prozorno pa preveč oz. zadosti. Samo ko to opazimo ali pa če opazimo, da smo žejni, je že malo pozno. Pametno je vedeti tudi, da, ko smo lačni, je dostikrat to samo pomanjkanje tekočine in ne hrane in pa, ko boli glava isto. Če nas boli glava, je največkrat potrebno spiti čim več vode in ZELO pomaga.

Nazadnje urejeno: