Ph drozge

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Nedavno nazaj sem spraševal ali pražena žita ( roasted barley, black patent) vplivajo na ph drozge, če se dela drugi mash v pivini iz prvega masha in sem dobil odgovor da ne. Sedaj me pa zanima zakaj je tako? V prvem mashu bom vodo prilagodil za svetlo pivo brez prazenih zit, v drugem bom pa dal vsa zita noter.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Načeloma vplivajo na pH drozge, ampak če jih dodaš na koncu to nekako nima več veze ker so encimi opravili svoje.

Žgani sladi znižajo pH drozge tako da tudi ne vplivajo na ekstrakcijo taninov ki je problematična pri pHjih nad 6.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Načeloma vplivajo na pH drozge, ampak če jih dodaš na koncu to nekako nima več veze ker so encimi opravili svoje.

Žgani sladi znižajo pH drozge tako da tudi ne vplivajo na ekstrakcijo taninov ki je problematična pri pHjih nad 6.

Ok potem jih bom pa dodal proti koncu drugega masha, ko bo encimska pretvorba ze koncana.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Če delam en sam mash, 60 minutni, kdaj bi potem bilo najbolje za dodati pražen ječmen? Zadnijh 15 minut ali še kasneje, ter za koliko časa?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Generalno je odgovor da dodaš pražen ječmen (če ga dodajaš na koncu) takrat ko je encimska pretvorba zakjučena, vsekakor pa moraš pustiti VSAJ 10 min noter drugače dobiš premalo arome in barve oz. bi ga moral dat še več kot običajno za enak efekt.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Mi zna kdo približno povedati, koliko ml Mlečne kisline (Lactic Acid) bi moral uporabiti, da bi znižal Ph drozge iz 6,0 na 5,5? Količina sladu v mash tunu je cca. 18kg. Mash vode je 45l in sparge vode 72l. Govorim o 75l batchu piva.
Ali je najbolje mleæno kislino vmešati v sparge vodo?

Lp!
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Mi zna kdo približno povedati, koliko ml Mlečne kisline (Lactic Acid) bi moral uporabiti, da bi znižal Ph drozge iz 6,0 na 5,5? Količina sladu v mash tunu je cca. 18kg. Mash vode je 45l in sparge vode 72l. Govorim o 75l batchu piva.
Ali je najbolje mleæno kislino vmešati v sparge vodo?

Lp!

Od oka ti lahko recem okrog 0,38ml/L vode. Preveri z Bru'n Water https://sites.google.com/site/brunwater/ Jaz jo vmešam v celotno vodo skupaj z sparge vodo. Je pa dobro da ves koliko imas HCO3 in na podlagi tega dodajes kislino.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Mi zna kdo približno povedati, koliko ml Mlečne kisline (Lactic Acid) bi moral uporabiti, da bi znižal Ph drozge iz 6,0 na 5,5? Količina sladu v mash tunu je cca. 18kg. Mash vode je 45l in sparge vode 72l. Govorim o 75l batchu piva.
Ali je najbolje mleæno kislino vmešati v sparge vodo?

Lp!

Direktnega odgovora ne moreš dobiti, zato ker je to odvisno od sestave vode. Enkrat sem že pisal o tem:

Jaz sem si omislil 5ml injekcijo, ce delas manjse batche npr 20l se raje 2ml.
V ljubljansko vodo ki ima ph 7.4 sem dodal 5.5ml v 25l mash vode in pred mashin zbil na 5.9.
Po dodanem zrnu 90/10 pale/cara je padlo na 5.4, prej sem delal z citronko in sem dodajal 9 tistih malih prilozenih zlick za isto kolicino vode.
Zgolj za obcutek...

Se pravi, če boš delal nek navaden pale ale (90/10) potem v vodo dodajaj mlečno kislinotoliko časa da bo Ph vode (20C) 5,9. Ko boš vsul noter zrno bi moglo pasti na 5,4. Najlažje to storiš, da narediš doma "minimash". Glede na tvoje količine, segreješ 0,45l vode in vanjo streseš 0,18kg zrna. Dodaš mlečne kisline, da bo Ph 5,4 zmnožiš z sto in imaš podatek koliko rabiš za tvoj veliki batch.
Problem boš imel z doziranjem mlečne kisline pri tako malih količinah, zato je dobro, da si omisliš kapalko.
Pri večjih batch-ih pa se čisto lepo dozira z injekcijo.
Ko kuhaš drugo vrsto piva, recimo stout pa vse jovo na novo...
wink-1.gif

Lahko pa delaš tudi partial mash in ko ti jodov test pokaže, da je konec, dodaš še posebne slade za 15 min...
 

Podobne teme