Citat:
Uporabnik Gumpy pravi:
Mi zna kdo približno povedati, koliko ml Mlečne kisline (Lactic Acid) bi moral uporabiti, da bi znižal Ph drozge iz 6,0 na 5,5? Količina sladu v mash tunu je cca. 18kg. Mash vode je 45l in sparge vode 72l. Govorim o 75l batchu piva.
Ali je najbolje mleæno kislino vmešati v sparge vodo?
Lp!
Direktnega odgovora ne moreš dobiti, zato ker je to odvisno od sestave vode. Enkrat sem že pisal o tem:
Jaz sem si omislil 5ml injekcijo, ce delas manjse batche npr 20l se raje 2ml.
V ljubljansko vodo ki ima ph 7.4 sem dodal 5.5ml v 25l mash vode in pred mashin zbil na 5.9.
Po dodanem zrnu 90/10 pale/cara je padlo na 5.4, prej sem delal z citronko in sem dodajal 9 tistih malih prilozenih zlick za isto kolicino vode.
Zgolj za obcutek...
Se pravi, če boš delal nek navaden pale ale (90/10) potem v vodo dodajaj mlečno kislinotoliko časa da bo Ph vode (20C) 5,9. Ko boš vsul noter zrno bi moglo pasti na 5,4. Najlažje to storiš, da narediš doma "minimash". Glede na tvoje količine, segreješ 0,45l vode in vanjo streseš 0,18kg zrna. Dodaš mlečne kisline, da bo Ph 5,4 zmnožiš z sto in imaš podatek koliko rabiš za tvoj veliki batch.
Problem boš imel z doziranjem mlečne kisline pri tako malih količinah, zato je dobro, da si omisliš kapalko.
Pri večjih batch-ih pa se čisto lepo dozira z injekcijo.
Ko kuhaš drugo vrsto piva, recimo stout pa vse jovo na novo...
Lahko pa delaš tudi partial mash in ko ti jodov test pokaže, da je konec, dodaš še posebne slade za 15 min...