Penjenje mleka s penilcem za mleko KRUPS aparat

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
Pozdravljeni,

Imam 3 dni star kavni aparat KRUPS EA8019. Težavo imam s penjenjem mleka. V nobenen primeru mi ne rata speniti mleko. Probal z vročim, mrzlim, mastnim, polnomastnim in ne gre z nobenim. Para uhaja normalno iz penilca za mleko. Sem tudi že sčistil z iglo in pod vodo. Para uhaja normalno ven. Problem je v tem, ker mi mleko prej zavre (natočim kakšen deci) in potem vre in šprica vsepovsod tako, da paro prej ugasnem, ker verjetno se pena tako ali tako ne bi naredila. Prosim za pomoč kaj delam narobe. Penilec potopim pod gladino. Delal sem tudi po navodilih (zelo vroče mleko, vendar potem še prej zavre). Probal sem z različnimi dobavitelji mleka.

Če ima kdo izkušnje s tem, bi prosil za pomoč.

lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.110
4.076
113
Para mora imeti zadosten pritisk, torej prvi pogoj je da počakaš da temperatura pare naraste dovolj (ne vem kako ima tvoj aparat to rešeno). Preden daš penit mleko moraš spustit par sec da izpljune vodo in pride samo para (ne sme pljuvat vode).

Uporabiš mrzlo mleko (iz hladilnika), tisto cevko na začetku daš noter tako da je ustje cevke za paro ravno pod površino (par mm) in ne več. Cevka naj bo točno v sredini lonca, lonec pa vodoravno (oz. potem lahko ko se navadiš občutka delaš tudi tako da lonec nagneš in malo spreminjaš kot). Tako ti bo hitro naredilo dokaj redko peno, potem pa porineš cevo bolj globoko (kak cm) in pena se bo začela ob robovih gostit. Ko imaš lepo kremno teksturo oz. na dnu lončka čutiš da je mleko lepo segreto končaš in lonec s spenjenim mlekom udariš ob pult pa počakaš pol minutke preden vliješ v kavo.

Pa začni z manj mleka oz. probaj širši lonec.
 

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
Aparat ima tako rešeno, da ko prvič pritisneš tipko za paro nekaj časa lučka za paro utripa, nato ko je pripravljeno pa sveti konstantno in takrat lahko tudi spuščaš paro. Sem naredil že tako, da sem par kapljic vode najprej izpustil in nato začel s penjenjem. Probal sem z mercatorjevim in spar mlekom. Jutri sprobam še enkrat če bo kaj drugače. Sem pa penil mleko v skodelici za čaj (verjetno OK?).
 

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
torej probal sem po zgoraj napisanih navodilih z mrzlim mlekom - neuspešno. cevko sem porinil par mm. na začetku se je mleko čisto malo spenilo (za dve čajni žlički) potem pa ne več, mleko je začelo vreti in je špricalo naokoli tako da sem moral ugasniti penjenje. Rezultat: 2 čajni žlički pene, ostalo cca 1 deci mleka pa vrelo. Uporabljal sem sparovo 1,5 mm. Uradni serviser sporoča da naj bi bilo za najboljši rezultat najbolje uporabiti polnomastno mleko sobne temperature. Cevka ni zamašena in tudi pare je dovolj.
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.501
1.661
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Najbrž kljub navodilom cevko preveč potopiš v mleko in zato se preveč segreje. Preveč pregreto mleko se ne peni. Poskusi res samo mm potopiti cevko noter, pa malo sem ter tja premikati. Lahko probaš dodati tudi malo radenske.
Kar pa se različnih vrst mleka tiče še nisem naletel na takega, ki se ne bi spenil, se pa res nekateri manj.
 

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.773
548
113
42
povsod malo
Probaj še z mlekom do dukata prav za to je baje.
big_25493_5514.jpg
 

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
Danes probal mleko iz Hoferja z 7,5 % mm (Mleko za kavo) in se je pena naredila tako kot mora. mleko je bilo iz hladilnika. Naslednjič probam Hoferjevo mleko 3,5 %. Se mi zdi da je boljše da je mrzlo mleko da penilec dela dlje časa, kajti če je mleko vroče, mleko zavre v parih sekundah in se ne speni, prav tako se lahko opečeš ker šprica vse naokoli.