peleti

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Peleti....smrekovi, bukovi, kostanjevi, avstrijski naj bili top šit... drži?

Ima kdo veze, potrebujemo za začetek 2 toni.
smile-1.gif

hvala !

I

Izbrisan uporabnik 474

Avstrijski peleti niso nič boljši od naših, hrvaških ali bosanskih...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
So bolj svetli kot bilokateri pri nas kupljeni. Kaj to pomeni v praksi, pa bomo še videli.

I

Izbrisan uporabnik 474

Poznam večino tovarn, ki proizvajajo pelete. Kar pa ne poznam, pa vem kje dobivajo surovino. Jodlarji 95% peletov, ki jih prodajo nazaj k nam, kupijo na Hrvaškem in v BiH. Prav tako Skandinavija, Nizozemska, Anglija...

Peleti, ki se dobijo pri nas, so nekaj narejeni v Sloveniji, večinoma pa uvoz iz - Hrvaške in BiH. Iz istega depoja, kot kupi jodlar, samo nalepka je drugačna...

A ti misliš, da jodlar lepo, zdravo bukvico ali hrast poseka pa iz njega naredi peletek? Daj no... Veziva so ista, mašine so iste, surovina je ista...

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.421
113
Pomurje
Se nikakor ne strinjam. Temni so polni primesi, kar pomeni vsaj 1x več čiščenja.
Preverjeno pri kolegu, ki je kupil od istrabenza, ki vozi iz bosne. Zdaj hodi kar v avstrijo v zadrugo po pelete in je bp.

I

Izbrisan uporabnik 474

Jodlar jemle v BiH... Je pa res, da Istrabenz jemle drek (čeprav recimo Istrabenz, Sava in Jodlar Bauhas jemlejo pri istem)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Glede na obsežnost lesno-predelovalne industrije Avstrijcem pelet ni treba prav veliko uvažati. Sicer pa mene poreklo ne zanima, mene zanima kakovost - in peleti, ki zanesljivo ustrezajo DIN in ÖNorm, so tisti, od avstrijskih dobaviteljev. Tam imajo kontrole - pri nas lahko na vrečo napišeš kar želiš.

I

Izbrisan uporabnik 474

Zaradi mene lahko verjameš kar hočeš... Jodlarji uvozijo približno 85% peletov. Prav tako so veliki uvozniki(!) lesa iz Slovenije, Hrvaške, BiH, Rusije, Belorusije... Njihova lesno-predelovalna industrija je usmerjena v lepljene nosilce (posledično hiše, hale ipd.). Če hočeš delat pelete ni dovolj imeti samo ene žage in zbirat žagovino. Je premalo. Tisti, ki delajo pelete, zbirajo žagovino od številnih lesnih fabrik in to so gore (dobesedno) žagovine. Jodlar tega nebo delal, mu je izpod časti. Niti mu ni treba, ker mu bosanec proda pelete po taki ceni, da se mu ne izplača (ob upoštevanju vseh eko sranj on dovoljenj).

DIN, ONorm, eko, zeleni.. vse gre to iz iste linije... Samo nalepke so druge.

PS: da nebo kdo mislil, da trdim, da ni razlik med peleti. Seveda so, ampak tisti jodlarski niso narejeni v jodlarlandu ampak jih je na roko pakiral Ibro iz Tešnja.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ok, avstrijski so isti kot bosanski, saj jih avstrijci kupujejo od mujota. Torej, vemo, da bolj beli kot so, manj imajo primesi ? Rezultat čistosti je manj pepela. Ne?
Kje kupujete palete?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Vse to je možno, ampak potem jodlarjem dajo drug produkt kot našim. Lani sem kuril kakih 6 različnih firm peletov, pa so vsi bili precej temnejši od jodlarskih. Tako da razlika v produktu ni le nalepka.

EDIT: aja, saj si pripisal, da niso isti.

Nazadnje urejeno:

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Ksz
Sem hotel napisat da ima istrabenz gorenje svoje obrate v BIH pa zgleda da jih je "kriza" povozila.
Vitales