Peči na pelete - prosim za nasvete

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Pozdravljeni!

Odločili smo se, da ogrevanje na plin zamenjamo z ogrevanjem na pelete.
Prosim za nasvete na kaj naj bomo pozorni pri nakupu. Cene so res različne, ampak preko 5.000 EUR nebi šli. Kakšne imate izkušnje, katerega dobavitelja priporočate?

Potrebuje pa se:
- peč
- polž
- bojler

Hvala in LP!

sandichamp

Fizikalc
10. avg 2007
479
29
28
Živio

Sam imam Biostar W od Guntamatica. http://guntamatic.si/kotli_na_pelete_therm_biostar_biocom/
Z montažo, vremensko regulacijo in vsem kar rabiš me je prišla, potem ko sem dobil nazaj denar od EKO sklada nekaj manj kot 9k€.
Od začetka sem tudi gledal cenejše peči, ampak jih je treba velikokrat čistit, potem se ti spremeni vlažnost peletov in mora serviser nekaj nastavljat. Rabiš zalogovnik ki spet podraži zadevo. Tako da na koncu ne pride dosti ceneje če vzameš slabšo peč.

LP Sandi

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Jaz sem lani montiral Biodom in po prvi sezoni sem vec kot zadovoljen,okvare nobene,prihranek glede na kurilca skoraj 40%.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
priporočam ti Waltis ki ima zalogovnik za pelete vgrajen in sicer dva tipa PALLSON X3 ki je popolnoma avtomatizirana na rabiš le čistiti in PELEMATIK 27 pri tej pa moraš pepel čistiti. lahko se mi oglasiš na ZS pa se podrobneje dogovoriva kako naprej. Nekaj smo jih že montirali pa so stranke zelo zadovoljne z njimi.
zmaga.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Sam sem na koncu nabavil malo dražjo peč ETA PU11, z zračnim sistemom črpanja peletov in dodatnim krogom ogrevanja. Sicer ni poceni, vse skupaj slabih 10k, a kar nekaj prihraniš že pri vgradnji, saj ima praktično vse že vgrajeno (eksp. posoda, pumpe...), 20% vrne Ekosklad.

Vgradnjo in testni zagon so mi zakasirali 235€, pri ostalih variantah pa 2-2.5k€. Dodamo še TČ zrak-voda s 300l bojlerjem in skupna investicija bo nekje 10k.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Jaz sem samo odstranil pec na olje,prisli so monterji montirali Biodom prevarili par cevi...Subvencija ekosklada..Tako da me je vse skupaj prislo 3.500€ ,sedaj nevem zakaj bi moral dat 10.000 za neko drugo barvo peci ?

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Hvala vsem za komentarje!

Kot rečeno nisem obremenjen z znamko peči, prav tako ne z izgledom, ker je ne bom imel na modni reviji :) Kot sem videl na celjskem sejmu ima veliko proizvajalcev lepe peči, ki so preveč drage za to kar nudijo.
Sem pa našel enega ponudnika, ki ima peči (sicer brez subvencije) v kategoriji 3 - 4.000 EUR. Po njegovih besedah peči kot same (torej konstrukcijo) izdeluje bosansko podjetje TOPLING, elektroniko pa slovensko podjetje. Zastopnik je podjetje Novata iz Rač pri MB. Jih kdo pozna? Malo čudno mi je, da niso prodali še veliko peči v SLO. Po njegovih besedah jih veliko prodajo v tujino (Nemčija ipd.). Po finančnih podatkih pa tudi nimajo veliko prometa, tako, da mi ni jasno. Razen če jemljejo samo denar za provizijo in montažo. Po izkuristku je sicer peč 91%, je pa kombinirana (pelete in drva).

poldo: kakšno peč točno si vzel? da pogledam na netu. Kakšen je prihranek v primerjavi z prej? Kaj si prej kuril? Kolko so ti vzeli montažerji?

Hvala!

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.562
1.152
113
Če si hodil po MOS-u, si verjetno naletel tudi na podjetje Ika, kjer prodajajo ene zelo ugodne in zelo dobre kotle Schmitt. Daj mi na ZS e-mail in ti pošljem PDF katalog, pa boš lahko poklical za ponudbo, če se ti bo zdelo zanimivo.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
V rangu 3-4k€ je kar veliko peči na pelete ki spadajo v kategorijo za subvencije.

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Na spodnjem linku so 3 zanimivi produkti:
- Schmitt
- Waltis
- Viadrus
potem lahko dodam še Biodom.

Kaj od teh 4 mislite, da je najbolj kvalitetno oz. katerega bi vi izbrali, da dobite največ za svoj denar? So pa cenovno približno na istem.

KLIK ZA LINK

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja prijatelj !

odločitev je tvoja ne pa naša ti boš kuril in uporabljal peč. Lahko ti vsak na forumu predlaga peč saj bo vsak svoje hvalil kar pa je normalno.Sam sem ti že predlagal katero peč bi si izbral upam da si pogledal link ki sem ti ga posal.BIODOM in WALLTIS pa je od enega proizvajalca in to iz MB -ja je pa v ceni majhna razlika saj še ti eni zaračunajo dostavo peči drugi pa ne. No kot sem ti že napisal odločitev je tvoja. upam da se še slišiva pteko e-pošte.
pozdrav.gif

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Biodom je super kar sem do sedaj videl in prebral. Me pa moti, da ni opcije, da bi kuril na pelete in na klasična drva. Kaj mi potem ostane?

jurga: tudi tvoj predlog je samo na pelete in ne za oboje

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če želiš tudi drva, rabiš še zalogovnik toplote, ki ti spet podraži investicijo za kakšnega jurja. Pa nekateri pravijo, da takšna peč potem ni ne tič ne miš - ni dobra peletna peč in ni dobra peč na drva. Sam nimam izkušenj.