Peč ne dela!

Fly

Guru
21. jul 2007
2.664
513
113
Danes je enostavno peč nehala delovati. Je na olje, znamke joannes, enaka znamka tudi gorilec.
Hec je v tem, da na gorilcu ne sveti nobena lučka, je popolnoma mrtev, medtem ko na peči deluje pumpa in tudi lučke. Probal sem vse kar sem se spomnin, ugašal, pritiskal reset gumbe, gledal če je vse priklopljeno.
Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe? Počasi postaja mraz
crazy1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Če ne dela nobena lučka predvidevam, da je nekaj narobe z elektriko?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.664
513
113
to sem tudi jaz sklepal, ampak ali je mogoče kje kakšna varovalka v peči da bi lahko pogledal?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Kaj pa če je posebej vezano in je šla zunanja varovalka? Najprej preveri te oz. če pride štrom do tja - pa ne na jeziku sprobavat, to ni 9v baterija.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.782
221
63
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
Danes je enostavno peč nehala delovati. Je na olje, znamke joannes, enaka znamka tudi gorilec.
Hec je v tem, da na gorilcu ne sveti nobena lučka, je popolnoma mrtev....

ali imas elektriko na gorilcu? si preveril ce je sla kaksna varovalka v omarici?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.664
513
113
sem že rešil, upam da ne samo začasno.
Bila je zelo brezvezna fora. Namreč na peči je narisano da je potrebno s prstom pritisniti reset gumb (v kolkor je potrebno). In dejansko se nekaj dogaja ko pritisneš tisti gumb. Vendar danes sem ga pritisnil sigurno 100x. Ko sem na koncu hotel vse poslati v k... sem z izvijačem pritisnil tisti gumb bolj na grobo je nekaj kliknilo in vse je začelo delovati. Jaz sem pa že celo peč razmontiral

hvala vseeno

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Daj malo poglej gorilec od znotraj - verjetno je montiran na vratih..vse skupaj odpri, ter poglej v šobe (prej seveda izklopi elektriko
evil.gif
)..mogoče so se zgolj na šobi nabrale saje....požokaj s kako leseno palčko, malo očisti s čopičem in sprobaj.

Predno pridejo cevke v peč je običajno montiran filter nafte...probaj ga odstranit in ga očisti.

Sicer malo neumno se sliši..pa vseeno...kurilca imate dovolj? (poznam par primerov, ko so klicali serviserja, potem pa skupno ugotovili, da jim je zmanjkalo župce).

Fly

Guru
21. jul 2007
2.664
513
113
Gorilec sem na začetku kurilne sezone prepucal (elektrode, šoba) ker je bilo vse sajasto in se je peč zelo pogosto ugašala. No od tedaj je vse delalo normalno, do danes. Takrat je bilo potrebno resetirati le gorilec da je ponovno zaštartal, danes je bil postopek čisto drugačen tako da dvomim da gre spet za enako težavo. Mogoče pa, kaj vem, sedaj že 2 uri deluje normalno.

Imam pa eno mogoče nekoliko butasto vprašanje. Namreč nimam avtomatske nastavitve temperature v prostoru. Tako moram na peči nastaviti stopinje v kotlu (od 1-6). Potem imam pa še mešalni ventil.
Ni mi čisto jasno kako je najbolje imeti nastavljeno. Sedaj imam peč na nastavljeno na 2 (mislim da je to 40 ali 50 stopinj) ter mešalni ventil na 7 (od 10). Torej je nižja temperatura v kotlu.

Je to vredu ali je bolje obratno, pač večja temperatura in bolj priprt mešalni ventil? kje je manjša poraba, kaj je bolje za peč?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Peči je vseeno.

Načeloma imej peč na čim manjši temp. razliki...torej o poganjaj na najnižji temp. ki zadovoljivo ogreva hišo- Če je to temp. vode 40 stopinj..imej toliko. Potem pa z večanjem mraza postopoma dvigaš temperaturo vode.

Mešalni ventil..svoje čase ga je avtomatika regulirala (odprtost) glede na zunanje temerature. Potem jeprišlo v modo samo ali do konca odprta ali do konca odprt (koračno: 0 - 1). Zdaj spet nekateri krmilijo zvezno (z delno odprtostjo).

Težko rečt kaj je bolje. Jaz osebno bi imel ventil nastavljen na odprto pozicijo, pa temp. vode prilagajal potrebam (torej delovanje z najnižjo možno temepraturo).

(in ker kuriš na olje..kupi si (dobro) klimo, da ne boš bankrotiral na olju
wink-1.gif
).

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sem ti hotel napisati isto, pa si že rešil. Preveri ali je res varnostni termosta hin ali pa se ti peč pregreva - do izklopa pride, če je peč premočna in ugasnejo črpalke. Močne peči z malo vode dosežejo temperaturo, litina je pa pregreta. Po izklopu gorilca se voda dogreje še za 20 do 30 stopinj in varovalka (varnostni termostat) izklopi.

serviser

Pripravnik
2. jan 2010
63
3
8
Verjetno je potrebno nekaj osnovnih navodil:
1. Kadar sveti rdeča lučka v gorilcu (beri napaka) je nekaj narobe s samim gorilcem
2. Z izvijačem in grobo se reset tipke NIKOLI ne pritiska, KER ima avtomatika gorilca BIMETALNO stikalo. Ko se ohladi jo je možno vklopiti.
3. Gorilec je potrebno POSLUŠATI in šele nato locirati napako. Določati na pamet je NA PAMET.
4. Čiščenje je enako kot malo denarja malo muzike. Gorilec je potrebno pogledati z instrumentom - pravzaprav dimne pline.
5. Znamka JOANNES je cenena znamka! Merkur! Za malo več dobite Benthone, ki je veliko boljši.
6. Olje je, filtri čisti, Šoba nima več kot 4000l itd.
7. Mešalni ventil, termostati... so predmet toplote v prostorih in ne delovanja peči.
8. S temperaturo kotla pod 55 st.C boste dosegli KONDENZACIJO in posledično delovanje na oksidacijski meji.

Za dodatna vpršanja sem vam na voljo!
Berite tudi post "Zakaj se zapacka gorilec?"

pepscelje

Zelenc'
31. jan 2015
2
0
1
Pozdravljeni..

Sem nov uporabnik in se še ne znajdem najbolje...ampak bo že...

Imam vprašanje, če mi le lahko nekdo pomaga...imam centralno ogrevanje na olje, peč in gorilec Joannes, staro vse skupaj okoli sedem let...redno servisirano, kurišče čiščeno redno...ni mi pa jasno, zakaj se mi zadnje čase peč tako nenormalno razgreva???? Temperaturo imam nastavljeno na 60 stopinj, peč pa se po nekaj minutah razgreje na 80 ali 90 stopinj...in potem ko črpalka požene tokokrog...šok v radiatorje...kar poka notri...bojim se tudi, da mi ne stopi cevi, po hiši imam napeljane alumplast cevi....to nekaj ne štima...kaj bi to lahko bilo....????prosim pomagajte, če ima kdo odgovor...

Hvala

serviser

Pripravnik
2. jan 2010
63
3
8
Pozdravljeni,
Odgovor za prvo silo, ker je pač treba še nekaj podatkov o peči, kakšna je vezava sobnega termostata, tlak v sistemu itd....

Najprej premaknite gumb s katerim ste nastavili temperaturo peči na 60°C na 45°C in spremljajte odziv.
Če se temperatura v peči ne bo zmanjšala se je pokvaril termostat s katerim nastavljate temperturo peči.
(Kmalu bo sistem odklopil varnostni termostat)
Druga možnost je, da imate preveč zaprte vse ventile na vseh radiatorjih - odprite jih malo več. - premajhen pretok.
Tretja varianta, da vam kazalec temperature na peči ne kaže pravilno - primerjajte s termometrom na cevi.
Četrta možnost je, da imate v peči preveliko šobo in vam po izklopu sobnega termostata, ki ustavi obtočno črpalko temperatura še narašča do teh 80 oz. več stopinj.

Za napake na samem sistemu se nebi odločal, ker trdite, da vam poka po ceveh.
Za alumplast ni priporočljivo pošiljati višjih temperatur od 58°C.

Za hitro pomoč toliko.
Lepe pozdrave.
Serviser

cilka

Zelenc'
18. feb 2017
5
0
1
posočje
Pozdravljeni...več glav več ve.Računam na vašo pomoč, čeprav bo verjetno potreben mojster.
Prejle sem ugotovila, da temperatura v stanovanju ni več prijetna in ko potipam radiator, je bil odgovor na dlani.Potem grem raziskovat...termostat v dnevni sobi kaže, da bi peč morala delovati.Grem v kurilnico- tišina.Pogledam in vidim , da lučka kaže napako na gorilcu.Pritisnem...zvok ni tisti pravi(pridušen), in ugasne.Niti do pravega poskusa vžiga ne pride.Kaj bi to lahko bilo?
Jeseni je serviser gorilnik pregledal, vem da je menjal dizo in filter, ter opravil nastavitve.
Se zahvaljujem za pomoč, namige...ja, kurilno olje je
smile-1.gif

Lep pozdrav, Cilka

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Običajno v tem primeru pomaga čiščenje. Lahko se naredi malo žlindre in gorilec ne pusti prižgat.

Če imaš moškega pri roki naj pogpeda gorilec ( če je le ta na vratih naj jih odpre in s čopičem očisti šoboin vse kar po videl za njo).

Seveda
grin1.gif
...najprej se sprehodi do cisterne in poglej če je še kaj notri. Ker zima je bila huda, zna bit da nima kaj vlečt.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Je že povedla, da olje je, če bi bil ded pri bajti, ne bi na alterju odpirala vprašanja (sicer se meni zdaj postavlja vprašanje ali je tole vprašanje zajebancija, trolanje ali res zadnji klic vpijočega v puščavi
17758-icon_confused.gif
).

Avtorici: to kar je van Gogh povedal + pogledat, da ni slučajno filter olja "zabit". Pa še en "longshot" - prevzeti, da slučajno ni kdo zaprl ventila na sesalnrm vodu iz cisterne. Če vse to ne pomaga - preveriti, da ni slučajno fotocelic umazana, na koncu pa ostane vžigalna svečka.

(mojih 75 centov - 50 avtorici, 25 van Goghu)

I

Izbrisan uporabnik #9334

Boš sama šraufala, ali ti bo kdo pomagal?
Namreč, nekaj lahko tudi sama postoriš, marsikaj pa ne, zato vprašam.