peč na pelete proti ostalim pečem

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
Ali je kdo ki je v zadnjem času zamenjal peč (olje ipd) za peč na pelete.
Koliko je bilo npr razmerje litri olja proti kilam peletov...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
nerazumljivo si postavil vprašanje....

kaj te sploh zanima? KOliko je razlika v porabi napram oljni peči..torej prej XY ltorv olja, potem pa YX kg peletov? (oz. kubikov...ne vem v kakih enostah se podajejo).?

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
predvsem koliko litrov olja so porabili prej in koliko peletov v istih pogojih se pravi ne da bi se kakorkoli spreminjala izolativnost oz zmanjšale izgube na samem objektu

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
sicer ne vem kaj ti bo ta podatek....razen če te zanima kako velik zalogovnik pOtrebuješ.

Drugače pa je razlika lahko kvečjemu v izkoristku same peči..torej neka peč na oljhe (ki ni kombinirana) ima izkoristek 80 % , peleti pa (kolikor pač imajo)..predvidevam pa da okoli 90 %. Na tak način imaš prihranka 10 %. Ostalo pa so kalkulacije katero kurivo bo dražje - je pa treba vzeti v zakup da si energenti sledijo z roko v roki...mogoče s pol letno zamudo oz. enkrat eden dražji, drugič drugi..neke ZF pa ne moreš pričakovati.

Da pa bi menjal obstoječo (dokaj dobro peč) zgolj zato da greš na pelete se pa po moje ne splača....ker vložka nikoli ne povrneš.

Potem je bolje da ta denar umseriš v izolacijo objekta (pa poraba pade za 3 x) oz. raje kupiš klimo (2 zunanji enoti, 3 - 4 notranej enote) pa spet poraba pade za 3 do 4 x....verjetno za več kot pol manjši vložek.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Baje da je 1L olja enak kalorijam 2kg peletov. Je pa odvisno tudi od kvalitete peletov.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
no ravno temu podatku sem se močno čudil in posledično bi rad slišal nekoga o tem v praksi

ker 1 liter olja proti 2 kilam peletov pomeni, da se vložek s peleti povrne v 10 letih približno s porabo, ki jo imam sam trenutno z oljem

nič kar na drva bom dodal

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Sodelavec ima peč ne pelete in tudi on pravi, da je razmerje med energijske vrednosti kilograma kurilnega olja in kilograma peletov približno 2:1. Upoštevaj kilograme, ne litre. Sodelavec je zelo zadovoljen s funkcionalnostjo in racionalnostjo, pa še od šejkov nisi preveč odvisen (črpanje nafte).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik netko pravi:
no ravno temu podatku sem se močno čudil in posledično bi rad slišal nekoga o tem v praksi

ker 1 liter olja proti 2 kilam peletov pomeni, da se vložek s peleti povrne v 10 letih približno s porabo, ki jo imam sam trenutno z oljem

Preden greš v kaj takšnega poglej malce gibanje cen peletov na trgu.
Peč na pelete je bila zelo aktualna par let nazaj in je bilo v naših krajih precej investicij v to, saj je bilo ogrevanje občutno cenejše od kurilnega olja. Do naslednje zime, ko je cena pelet šla x2 oz. še malce več. Še vedno je ceneje, ampak se je računica močno poslabšala. In če nimaš možnosti sam to pripravit, potem si dejansko odvisen od trga. Pač so proizvajalci pelet zavohali zaslužek, kritična masa je bila dosežena in so enostavno dvignili ceno, saj so vedeli, da folk ne bo šel metat ven peči. Tako da, razmisli temeljito.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
plus da ne omenimo poleg vsega samovžig omenjenih peletov, tega ni malo in se dogaja.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Zamešal
redface-1.gif
nima veze

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik netko pravi:

Preden greš v kaj takšnega poglej malce gibanje cen peletov na trgu.
Peč na pelete je bila zelo aktualna par let nazaj in je bilo v naših krajih precej investicij v to, saj je bilo ogrevanje občutno cenejše od kurilnega olja. Do naslednje zime, ko je cena pelet šla x2 oz. še malce več. Še vedno je ceneje, ampak se je računica močno poslabšala. In če nimaš možnosti sam to pripravit, potem si dejansko odvisen od trga. Pač so proizvajalci pelet zavohali zaslužek, kritična masa je bila dosežena in so enostavno dvignili ceno, saj so vedeli, da folk ne bo šel metat ven peči. Tako da, razmisli temeljito.

Da ne bomo govorili samo na pamet - diagram velja za Nemčijo:
2,6_m1.jpg

http://varcevanje-energije.si/ogrevanje-in-lesna-biomasa/2-6-milijonov-ton-nemskih-pelet-3.html

Se pa strinjam, s peleti si odvisen od trga. Ampak od trga nisi odvisen samo v primeru, ko imaš svoj gozd - vse ostalo je trg.
Sam sem se odličil za pelete (novogradnja). Lesa (oz. žagovine) ne bo prav hitro zmanjkalo, pa še bolj sem neodvisen od političnih prepucavanj (nafta, plin).

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sami peleti so po načinu kurjenja podobni plinu oz. olju.torej zgolj rpitsineš na gumb in se že greješ (torej podajanje - nalaganje na peč je urejeno).

Tega pri kalsični pečina drva ni..hkrati jepotrebno drva 'delati' pospravljati, žagati, cepati....torej sam sebe najbolj poznaš...in veš ali ti je to problem ali ne.
Po drugi strani pa so danes peči na drva take da zakuriš kvečjemu 1 x dnevno...oz. če prej misliš (narediš dobro izoalcijo, daš zraven velik zalogovnik) lahkop otem praktično zakuriš enkrat na par dni.

Spet pelete je potrebno izdelovati, in kolikor vem so stroški za izdelavo pelet precej visoki (velika postrojenja)...pa še čisto tržno sebojo obnašali...torej na dolgi rok se ni za nadejat da bojo kaj dosti cenejši od ostalih energentov.....sploh še, če imša možnost dobiti les dokaj poceni (oz. zastonj- svoj gozd).

Lahko pa seveda kombiniraš in se malo igraš...daš noter peč na drva + dsoliden zalogovnik (2 kubika +), v dnevno pa kamin na pelete
smile-1.gif

Možnosti precej....na koncu odločajo finance, tvoja željena 'ležernost' pri procesu kurjenja...plus drugih 100 spremenljivk, zaradi katerih se boš odločil kot se pač boš.

maldnarja

Zelenc'
2. feb 2012
3
0
1
Živjo,
lepo prosim, če mi kdo svetuje kateri kotel naj kupim- do 1500 eur, če je manj še bolš(heh, nimam več).
Pravijo, da se splača dodat še 600 eur pa imam na pelete.
To je že malo preveč, mogoče bi s kreditom šlo.
Kaj pravte: Vidarus, Stadler? Hvala, če mi bo kdo odgovoril.

maldnarja

Zelenc'
2. feb 2012
3
0
1
Ja, ravno to - spustila je.
Zdaj pa ne vem kaj: Viadrus, Stadler, ferroli, solida????
Menda so dobre Buderus, sam so dražje.
Vse so nekje med 1000 - 1300 eur. ( da je 30 KW).
Eno moram čimprej izbrat.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Se da predelati klasično centralno peč na kurilca tudi na pelete? Razumem da je treba imeti nekako dostop za čiščenje pepela, kaj več mi pa ni jasno
grin1.gif