Ne vem koliko si pri denarju. Koliko drv in olja si povprecno sedaj porabil. Temperaturo v prostorih s reguliral s sobnim termostatom, ali ze s kaksno vremensko regulacijo?
Jaz imam peto zimo uplinievalni kotel z lambdo sondo ki so ga takrat slovaki se prodali za 2 jurja. Kmalu potek slovaki niso vec tujcem dovolili prodajat takih kotlov. Cena pri nas (in drugje v evropi) je pa bila x2.
V vsakem primeru bo investicija 5+ jurjev( lahko tudi 10), tudi zaradi tega ker mojstri ne delajo za drobiz. Al z ali brez ekosklada. Glede na podatke (predvidevam da sprasujes za Kras?) pa obvezno zraven vsaj jurja zalogovnik, ce pa je prostor pa en vijolicen viska pa razmislji o 2m3 zalogovniku. Ker peci imajo 150-200 litrske nalagalne prostore, in ce nalozis polno pec, je m3 zalogovnika premalo.
Kljub veliki neizolirani hisi ne razmisljaj o peci mocnejsi od 25 kw. Jaz osebno sem sicer vzel 30kw zaradi 70cm dolgega kurisca. Ampak ugotavljam da bi tudi s 15 kw lepo (lepse) shajal. Ampak 15 kw peci prakticno ni veliko na izbiro pa se kurisca imajo ponavadi dolga za 33 polena. Jaz sem pa len pa klaftre samo na polovico prezagam z motorko.
Ker ti programiranje ni tuje, ti namignem da se kar nekaj ljudi loteva predelave non lambda uplinjaka v lambdo uplinjaka s pomocjo arduina. "Poznam" enega v tvojem koncu. Zakaj predelave? Zato ker predelava z materialom stane nekaj 100 evrov, tovarna pa to ceni na jurja ali nekaj jurjev.
Lahko prides na "kavo" ko bos kaj proti stajerski. Ti povem se kaj vec na licu mesta, pa videl bos moj sistem, ki ni ravno za zgled, ampak .... Je bil blizje 5 kot 10 jurjem.
Lahko pa tudi po gsm.
Uplinjevalni kotli so bolj obcutljivi na vlazna drva kot klasika. Baje termobetoni hitreje propadejo. Zato ne kuriti z drvmi ki niso vsaj en leto nekje pod streho. Se pa veliko bolje razumejo s slabim lesom za kurjavo. Pri klasici peci brez zalogovnika je ometanje dimnika mesecno na sporedu, pri pravilno delujocem uplinjaku poberes (posesas) po koncu sezone pepel iz dna dimnika pa zadaj za pecjo in je to to. Moj dimnik ze nekaj casa ni videl krtace. Tudi dimnikarja ni na obisk tako da mi vsako leto ostane nekaj 10 evrov v zepu..... Spegu znam pa tudi sam poriniti v dimnik. Pa ce bi bilo treba krtaco tudi, ker je shranjena v drvarnici. Ampak ni potrebe.
Se glede dimnika. Pri uplinjevalnih peceh (sploh boljsih /drazjih) so dimni plini tako hladni (pod 150) da prihaja do kondenzacije v dimniku. In ce dimnik ni narejen ustrezno potem mu kondenz lahko skodi.
Jaz sem zaenkrat se ja 40 let starem shiedlu. Dimne pline imam nekje med 150 in 200.
Enkrat sem meril dimne pline na izhodu na vrhu strehe. Imeli so okoli 60C.
OPOZORILO. (poceni ) uplinjevalne peci ( ob neobicajnem kurivu) zahtevajo malo vec pozornosti pri nalaganju drv oziroma kurjenju ce zelis imeti dimn pline priblizno take kot obljublja proizvajalec. Sicer ti sosedi ne bodo hvalezni. Vidim nekaj takih kurisc, kjer bi manj onesnazevali zrak ce bo ostali na klasiki. In ja, tudi moj kotel lahko tako zakurim, da prekajam sosede.ampak ce opazujes in ugotovis zakaj prihaja do prekajanja, se temu da izogniti.