PC z nizko porabo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Trenutno doma furam enega odsluženega AMDja s prastarim ropotajočim IBM (ja?!) diskom, ki služi kot pameten router. Poraba sistema je cca. 70W, kar je precej preveč kot pa stvar da efekta (proc ni obremenjen niti 10%, RAM zaseden 30%, ...).

Za menjavo iščem čimbolj low-power rešitev, ki naj bo tudi denarnici prijazna. Pogoj je da je arhitektura PC in da uporablja klasično (ATX) napajanje. Velikost mi ni pomembna ker bo itak v midi tower ohišju.

Sem gledal že Little Falls kot rešitev, ampak ne pride v poštev ker ima PREVISOKO porabo. Procesor je že varčen ampak chipset porabi 2x toliko. Obstaja še VIA s svojimi mini oz. nano rešitvami, ampak so pa cene zelo neprijazne in tudi poraba ni preveč nizka ...

Recimo opcija z kakšim AMD Sempronom, matično in palčko rama ter enim 3.5" diskom bi porabila koliko? Doma mi HPjev laptop z mobile sempronom porabi 20W z zaprtim monitorjem .. tole bi bilo recimo sprejemljiva poraba.

Pa solucijo da se da kupiti pri nas oz. kje v bližini ker iz amerike se mi ne da naročat oz. bo poštnina in vse skupaj prišlo dražje.

Skratka zbiram ideje za najbolj optimalno konfiguracijo!
cheer.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Eee, sedaj sem našel Intel Johnstown čipovje z atomom ki naj bi imelo porabo pod 15W. Cena je malce visoka, ampak je še vedno manj kot pa razne VIA epia plate!
zmaga.gif

Še vedno sprejemam vaše predloge!
grims-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
Mojega predloga verjetno nočeš slišat, pa vseeno - dedicated routerji kurijo par wattov, če imajo linux-based fw pa z njimi lahko počneš čuda in pol.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Ja ampak so ARM, sem povedal da rabim PC (x86) rešitev ker gre za "pameten router". Torej na njem ni klasičen routing software, ampak OS ki si ga sam prilagodim po svoje.

Poleg tega, kje dobim DOBER router za manj kot 150 EUR za kolikor dobim PC s približno isto porabo. Recimo pogoje je da teče na routerju VSAJ pfSense in da se na njem da skompajlat par stvari.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Za 100 EUR se že dobi ruter z solidnim procesorjem in RAM-om.
Recimo WNDR3700 , MIPS 680MHz CPU, 64 MB RAM-a.

Ni za Crysis špilat, ampak dela čist vredu (včasih smo kompajlali na 100 Mhz in 16 MB RAM-a).

Laufa pa Linux, torej ogromno softvera. ( sicer pfSense je BSD only, kolko vem)

Lahko pa probaš kakega rabljenega notebooka ali netbooka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
MIPS proc ne pomaga nič, pa ko že govoriš od kompajlanja bi lahko vedel da je prenos iz/v različne arhitekture ne gre tako zlahka. V konkretnem primeru je potem vseeno če kupim en ARM router in spišem komplet OS za njega. Linux gor ali dol, omejitev je še vedno arhitekturna.

Skratka da razložim situacijo; imam router ki je vedno ON in je dejansko edina 24/7 prikjučena mašina. Na njej je router SW (trenutno pfsense) z BSD okoljem in na OS se zganjajo določeni trigerji, ki skrbijo za nadzor drugih naprav -> ta del je home-made in je bil spisan za x86 arhitekturo.

Zdej če mi pa ti napišeš protokole za povezave iz različnih virov in algoritme za nadzor peči, klime in hladilnika na tistem tvojem routerju ga pa kupim takoj!
evil.gif

Skratka MORA bit PC (x86)!
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Poznam, ampak je to cela škatla ki ti jo prodajo za 300 EUR.

Če bi se dobilo ION po komponentah (MB+proc) za ceno pod 100 EUR kupim takoj!
zmaga.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
MIPS proc ne pomaga nič, pa ko že govoriš od kompajlanja bi lahko vedel da je prenos iz/v različne arhitekture ne gre tako zlahka. V konkretnem primeru je potem vseeno če kupim en ARM router in spišem komplet OS za njega. Linux gor ali dol, omejitev je še vedno arhitekturna.
Off topic: na MIPS laufa marsikaj, vključno z Open Office ali celotne Linux distribucije (Debian, Gentoo). Celo NetBSD in OpenBSD.
(seveda ne ra ruterčku, to nasploh govorim o arhitekturi)

binary koda, ki jo imaš, seveda ne.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik netko pravi:
sej ne rabiš glih iona, lahko bi bil navaden atom http://www.prestigio.com/products/personal-computers/Nettops/Officer-230
je skoraj pol cene

Ja, to je narjeno na platformi Little Falls (chipset Intel 945GC). Problem tega chipseta je da ima TDP 35W in porabi več energije kot sam Atom. Povprečna poraba takih sistemov z diskom je okrog 40-50W kar je meni preveč. Sicer je cena MB z integriranim procem pod 70 EUR in se dobi tudi pri nas ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Off topic: na MIPS laufa marsikaj, vključno z Open Office ali celotne Linux distribucije (Debian, Gentoo). Celo NetBSD in OpenBSD.
(seveda ne ra ruterčku, to nasploh govorim o arhitekturi)

binary koda, ki jo imaš, seveda ne.

Tudi na ARMu že deluje dosti stvari tako da se trg zgleda odvija tudi v tej smeri.

Samo zdej če greš pisat kodo, ki ti bere com porte in posluša mrežni promet je nekako prehod na drugo arhitekturo enak pisanju kode na novo - oz. še huje; kar spišeš za en procesor in platformo bo delalo samo na njem za drugega bo že drugačna koda.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Poglej za MSI Windbox - če se ga še kje dobi.

Notri teče Atom N270, 1GB, 160 GB - normirana poraba 35W - nima ventilatorja. 3x USB, 1x LAN, 1x WLAN...

Načeloma je bil v prodaji brez OS, tako da...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Poglej za MSI Windbox - če se ga še kje dobi.

Notri teče Atom N270, 1GB, 160 GB - normirana poraba 35W - nima ventilatorja. 3x USB, 1x LAN, 1x WLAN...

Načeloma je bil v prodaji brez OS, tako da...

Ima isti problem kot sem že omenil zgoraj, MSI Windbox .. napačno vezno čipovje ki porablja preveč energije. Poleg tega ohišje, diske, napajalnik, RAM že imam in rabim samo motherboard + proc!

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.268
113
iskreno povedano se mi ne, da vlečt samo enga ion kompleta torej plate in cpu... če bi bilo 10 kosov bi se še stegnu... gladko ni povpraševanja po kosih