Paypal in davkarija

B81

22. jul 2007
37.007
10.536
113
Torej si nakazes iz paypala na racun.
Komu moras (ce moras) kaj javit, kak obrazec?

Hvala

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Nobenemu, če je denar tvoj je tvoj in zakaj bi kaj prijavljal?
evil.gif

Če si pa denar zaslužil, prijaviš pa enako kot bi denar dobil dirketno na račun .. odvisno torej od tvojega statusa in vrste zaslužka!

B81

22. jul 2007
37.007
10.536
113
Najboljse, da se kar tvojega prvega stavka drzim
grin1.gif

Drugace pa to pride od prevec prostega casa na spletu. Opcija je, da s PP kupim kak laptop v akciji in ga na bolhi prodam. Kaj pa to?

Sem rekel, da skrit forum ne bi bil slab
smile-1.gif

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Jaz dosti stvari prodam v tujino in dobil placilo preko PP.
Ne vem zakaj bi to moral kaj prijavit?

B81

22. jul 2007
37.007
10.536
113
Sprašujem, če si nakažem na osebni TRR iz Paypala. To pa se menda šteje kot nek dohodek.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Še enkrat - odvisno od kod denar (na Paypalu). Od prodaje rabljenega izdelka, posojila, vračila denarja zaradi odstopa nakupa => ni dohodek => dacarjiem srednji prst ozr. nič ne prijavljaš. Denar od “dela” ali katerega druga vira, ki je obdavčljiv (dedovanje od tete iz Amerike) => ustrezna prijava in odvod po odločbi v proračun RS.

Seveda je dobro imeti kakršnakoli dokazila - ker na plave oči ne bo šlo. Če te bodo seveda kontrolirali.

B81

22. jul 2007
37.007
10.536
113
Ja, v tem primeru pride od dela, prodaje na PP. Bolje, da pustim gor in "nikome nista"?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Khm - najbolje, da na hitro tole temo zbrišeš in ne sprašuješ več.

Davčni dolg / obveza nastane neglede kje denar “leži” - recimo da si dobil za opravljeno delo gotovino in jo imaš doma v štumfu, bi moral prijaviti dohodek in dati cesarju kar je cesarjevega.
Če pa cesar ne ve ...

edit:
Če pa cesar zve, pa nikarte, da ti kdo rekel, da naj “skriješ” - tvoja kazen ne bo nič manjša ...

Disclaimer: še enkrat poudarjam, da mora vsak vse svoje dohodke prijaviti!

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Ce imas jurja imas tezavo.
Ce imas mio si resen.
Bodi tiho, z enim preverjenim alterjevcem se zmeni da mu nekaj kupis na ebayu, Ae, oziroma nekje kjer placas s PP lahko...da se ne bos zajebaval s prodajo preko bolhe.
Zanima me koliko davka je furs pobral od dobicka pri kriptovalutah. Tam imamo najbogatejse slovence ki so do premozenja prisli v izjemno kratkem.obdobju.

Nazadnje urejeno:

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Če je to par jurjev, komot nakažeš. Če bodo kdaj gledali, se itak vid od kje je prišel denar na PayPal. Če si nekaj prodal, to še ni delo na črno, niti dohodek. Potem bi bil tudi če prodam avto?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ce imas mio si resen.
Bodi tiho, z enim preverjenim alterjevcem se zmeni da mu nekaj kupis na ebayu, Ae, oziroma nekje kjer placas s PP lahko...da se ne bos zajebaval s prodajo preko bolhe.
Zanima me koliko davka je furs pobral od dobicka pri kriptovalutah. Tam imamo najbogatejse slovence ki so do premozenja prisli v izjemno kratkem.obdobju.

Ampak te imajo verjetno enak problem kot avtor tele teme? Do denarja morajo nekako priti, če si kar nakažeš100k€ dobička na svoj TRR verjetno ne bo ok.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Če boš prejel 2.5k€ ali več bo itak paypal javil državi, če boš pa manj si pa bp nakažeš na trr. Js sem si več kot 2.5k izplačal iz kriptovalut (že leta 2014) pa ni bilo problema.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ce imas mio si resen.

Ampak te imajo verjetno enak problem kot avtor tele teme? Do denarja morajo nekako priti, če si kar nakažeš100k€ dobička na svoj TRR verjetno ne bo ok.

Trgovanje s kriptovalutami ni obdavčeno, samo rudarjenje je.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Če boš prejel 2.5k€ ali več bo itak paypal javil državi, če boš pa manj si pa bp nakažeš na trr. Js sem si več kot 2.5k izplačal iz kriptovalut (že leta 2014) pa ni bilo problema.

Tudi če javi je to samo zaradi preprečevanja pranja denarja. Odkar so naši (in v EU) sprejeli nižje vrednosti za javljanje so itak ti uradi in inštitucije ki tole kao spremljajo pospamani do konca in se jim jebe za tistih par k EUR ki jih posameznik sprejme. Če nisi uradna oseba ti tega itak ni potrebno nikjer prijavljat (dolžnost samoprijava), ampak moraš javit izvor samo na poziv.

Druga stvar je pa davkarija. Davkarija načeloma ne vidi nobenega tvojega denarja če si fizična oseba oz. ne spremljajo transakcij. Za to je potrebno sprožit postopek, ki pa ga ne FURS ne sproži kar iz nule (lahko ga seveda javi predhodna "inštitucija"). Davkarija spremlja načeloma pretoke preko faktur. Tu te lahko začopatijo pa celo za nižje vrednosti od 100EUR.

B81

22. jul 2007
37.007
10.536
113
Ok, v glavnem, za miren spanec pac potrebno dat cesarju, zanimalo me je, kje je kak obrazec za to.