Pasta iz trde pšenice ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kako se naredi testenine iz moke in predvsem zdroba (semolino) trde pšenice - durum moka oz. zdrob? Sem nabavil par paketkov semolinota (zdrob iz durum pšenice) v Eurospinu, in sem poskusil narediti nudlne, pa niso najbolje uspeli. Sem pa delal klasiko, se pravi moka (pol kilce), nekaj masti (kokosova mast), voda, sol, eno celo jajce in še dva rumenjaka za zraven, počitek par ur in to je to. Kolikor sem jaz razumel zadeve, bi moralo biti testo veliko bolj "vlečljivo" kot to kar sem spacal jaz ...

Kar pomeni da očitno nekaj delam narobe
sprasujem se.gif
 

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Heh, enako sem jaz probaval iz zdroba narediti špagete, pa ni šlo, oz. so kupljeni precej boljši.

Pri jajčnih testeninah pa ni znanosti, 100g moke + 1 jajce, potem pa rabiš strojček, da testo zvaljaš v gladko plahto ...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mah, jaz sem delal klasiko; valar pa nož.
Hmmm ..., torej nama obema nekaj manjka pri tem semolinotu. Prav firbec me daje kako se stvari streže ... Saj ne more bit raketna tehnika no.
 

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Se strinjam, ampak tudi google mi ni znal kaj več povedati. Mogoče bo kdo drug kaj več vedel ...
 

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Gres-zdrob nima toliko lepka kot moka (saj poznamo razliko med mehko in ostro moko a ne?) in ti brez njega-lepka namreč- ne bo ratal lepo raztegniti testo. Meni je to povedal star mlinar - njegova žena pa je namignila da ona za take primere doda škrob (ala gustin) količine pa ni hotela povedat ker da dela kao po občutku in ne na vago.
mi pa nihče ne zna razložit kako kitajčkom ratajo rezanci iz riža - sem letos videl na lastne oči daljše od 2 metrov pa še premetaval jih je kot les, za jest pa so bili mehki in nič pocast - ki imajo občutno manj lepka kot pšenica
 

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
S strojčkom se da čisto lepo na tanko "razvaljat". Problem je okus, tudi sama tekstura izdelka ni v redu.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mah, saj tudi razvaljat na roke ni noben problem. Gre precej na tanko. Ampak če bi ga hotel raztegnit v rokah, se pa hec ustavi, oz. se začne trgat. Bi pa zadeva morala it tudi tako ...
Kar se tiče lepka ima Rajko načeloma prav. Ampak .... Ker je vedno ampak; jaz zagotovo vem, da se original testenine delajo iz semoline. To pa je zdrob iz trde pšenice. In ne gre za klasičen zdrob, ko praktično vidiš vsak drobec posebej, ampak gre za bolj grobo mleto robo, da ne rečem bolj ostro moko. Sploh ne izgleda kot zdrob, tudi na otip je bolj "ostrer" ta semolino, nikakor pa ne čutiš zdroba.
Hmmmm ...., bom poskusil isto zadevo še s čisto moko iz trde pšenice in potem v kombinacij s semolinotom. Mogoče je tu kvaka ...
 

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Jaz sem uporabil zdrob iz semoline, ker drugega nisem našel. Če najdeš moko oz. pravi recept, vsekakor poročaj.
smile-1.gif
 

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Prej pozabil - vmesna faza pri mletju med zdrobom in ostro moko je "dunst" povprašaj kakega mlinarja če ti ga da kako kilo za probo? "dunst" je po otipu gres po videzu pa moka če tvoj mlinar ne bo poznal poimenovanja.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Moko iz trde pšenice (durum) dobiš v trgovinah z zdravo hrano. Kalček, Jablana ...

V "normalnih" trgovinah je ni. Zakaj je tako mi ni jasno ...

če dobim delujoč recept je jasno, da bom poročal
write.gif