Paški SIR

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
...kje v Sloveniji (Ljubljana; okolica) se dobi (se da kupiti
sprasujem se.gif


Še nekaj informacij o Paškem siru:
Navaden sir in paški sir ločujeta dve lastnosti: to sta njegova masivnost in slanost. Olje mu dá specifičen okus in prijeten vonj. Paška ovca se paše na hribih kjer je trava slana (sol na rastlino prinese severni veter, ki ga tam imenujejo ''bura''). Zaradi teh pašnikov, ima paški sir tako edinstven okus. Mladi sir se lahko kupi pozimi (januarja) in spomladi. Stari sir je zelo težko kupiti, saj ga že prej prodajo. Mlad sir je mehkejši in okusnejši. Paški sir mora biti naoljen, zavit v krpo in shranjen v temnem zračnem prostoru.
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Zaradi visokih cen je še na hrvaškem 2/3 paškega sira ponarejenega, tudi na Pagu.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Mah ta paški sir ni nič posebnega, smo ga enkrat kupili na pagu na nekem sirarskem sejmu v novalji, 3 razliæne vrste, dragi so pa ko žafran. Ampak nič posebnega. Nevem pa kje bi ga kupil, ampak mislim da ni vreden preritanega truda.

LP
 

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Meni je bil pa zelo všeč. Kupujem pa ga v Kolanu na Pagu (tam je neka sirarna - seveda ni poceni
bonk.gif
).

O prevarah pa verjetno drži, saj mi je tudi lastnik apartmaja povedal, da so tisti za cesto najbolj sumljivi - prodajajo pred trajektom. Menda se je že zgodilo, da je kakšen Nemec doma zarezal v kos lesa
evil.gif
 

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28

Citat:
Uporabnik krava pravi:
Menda se je že zgodilo, da je kakšen Nemec doma zarezal v kos lesa
evil.gif

O takšnih ponaredkih še nisem slišal. Sem se pa pogovarjal z enim starejšim domačinom, ki pa se sicer ne ukvarja s proizvodnjo sira. Skupno naj bi se v enem letu prodalo bistveno več "paškega sira", kot pa so celotne zmogljivosti za predelavo na otoku. To pomeni, da se proda precej "paškega sira", ki pa sploh ni narejen iz mleka živine iz otoka.
 

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Obstaja tudi sir, ki je narejen iz mešanice ovčjega in kravjega mleka. Je pa res, da je povsem možno, da je takšne mešanice več, kot si mislimo.

Pogledal sem, če ima tista sirarna kakšno spletno stran - in ima. Meni je bil njihov sir zelo všeč.
 

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Pred časom sem ga videl v večjem Mercatorju v Mariboru. Tako da poglej v lokalni večji Mercator oz. vprašaj na njihovi delikatesi...
 

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
ksz:

Videl sem ga tudi že v Sparu na Viču, pa v Mercatorju v Šiški. Je pa res, da ni vedno na voljo.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Lanska letina je bila revna (preveč dežja, premalo vetra). Za januarsko robo nevem. Lanski pravi "kolobar" stane od 50 navzgor,
mogoče 40 če jih vzameš več komadov. Zakaj pravi bodo vedeli povedat stari mački, saj imaš razne lokalce, ki k kozjemu
kravjega mešajo, začimbe ipd. To kar se prodaja v interšparu ipd. je falšak oz. dober približek ali preprosto nekvalitetno
pridobivanje. (sej veš, nabrana kamilica je boljša od 1000 in 1 cvet)


Pravo robo oceniš z očesom tako, da se (ko je prerezan) lomi. To je super znak. Ko ga režeš ga je treba rezat z dvema
rokama (ena čez drugo) in z vso težo telesa. Ko ga namočiš v olivno ne spremeni barve. Ampak to so le "lokalni" nasveti.
Okus pa je tako ali tako (zarad vremena) vsako leto drugačen, bol ali manj solen, močnejši, trajnejši okus čist odvisno
od volje in poštenosti lokalca.

Foter ga jemlje vsa leta od enga starca z Metajne na Pagu, stara frenda, gresta skupaj pogledat čredo in zalogo, mislim
da ima model top robo, ampak žal za top ceno, ki jo nato še malo poglihata, sploh če mu foter plača kako bevando v
lokalni oštariji.

Vsakič ko jo privleče domov jamBra kake so cene, 20 let nazaj ko pag ni poznal komercializacije, poplave diskotek in aparmanov,
smo ta sir jedli za zajtrk in večerjo, domov privlekli ohoho robe in jo talali sorodnikom, o ponaredku ni blo ne duha ne sluha.

Danes pa še te v sirarni znajo nategnit.

Dam zdaj prec 25€ za 100g kake lušte sem si naredil. Itak pa je to sir ki se je "sam" v olivcu z enim dobrim dobirm vinom,
nič druga kot Vranac ali mogoče Babič, vse ostalo je boljše da se pije voda pa da mesa nevidm zraven
smile-1.gif



Če ga boš kej videl in boš lahko zbiral, ti naj dajo čimbolj rumenega in tistega ki ima skalnato steno.

paski_sir2.jpg
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik ojanez pravi:

Citat:
Uporabnik krava pravi:
Menda se je že zgodilo, da je kakšen Nemec doma zarezal v kos lesa
evil.gif

O takšnih ponaredkih še nisem slišal. Sem se pa pogovarjal z enim starejšim domačinom, ki pa se sicer ne ukvarja s proizvodnjo sira. Skupno naj bi se v enem letu prodalo bistveno več "paškega sira", kot pa so celotne zmogljivosti za predelavo na otoku. To pomeni, da se proda precej "paškega sira", ki pa sploh ni narejen iz mleka živine iz otoka.

Tut res. Najboljši ponarejevalci (nepošteni pridelovalci) tut uvozijo kaj mleka s celine in ga 60:40 mešajo,
največji goljufi pa kar kravjega 50:50 pa kamion morske soli zraven pa gremo nad naivne nemce in italjane.


Če ga kupujete ob cesti (odsvetujem) je dobra plat da so cene odvisne od barantaških zmožnosti, takrat ga kupujte
pozno proti večeru (ko že pospravljajo štant), in pa tudi finta ki se je jaz poslužujem, če ima enega prerezanega (kot na
sliki zgoraj) prvo zbarantam ceno (5-10€ spustijo vedno, več pa odvisno s kako dobrim avtom si se ustavil) nato rečem
"vzamem enega" in ko prične pakirat kolobar, rečem "hopa", ne ne, kupim tega prerezanega. Pol so izgovori "pa tai više nije dobar"
pa samo nazaj "nema veze majstore, uzmiču ovog".
Ne razmišlajte zakaj je tako prav in zakaj tako delam, garantirano prava zadeva se znaje v vreči.

Drug trik ki se ga poslužujem; shandlam ceno, nato pa mu ponudim staro (višjo) ceno, za "pravo" robo, pa da vi vidite
kako potegne drug kolobar izpod pulta. (slaba plat tega je če je prodajalec dober, vam bo ponudil isto sranje kot prej za višjo ceno)
Pač izrabite svoje instinkte in se delajte da v nulo veste kaj kupujete. Tisto kaj ima pa tam narezano za probat je pa res prava zadeva,
s katero vas namami da kupite falšak.

Pri teh sirih je že skoraj kot pri kakih jaknah in supergah z arizone. Žalostno.
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Kakšen sir pa producira Paška sirana? Poleg paškega, ki naj bi bil le iz ovčjega mleka, sem po nasvetu domačina sprobal še sir Dalmatino, ki je iz mešanice kravjega in ovčjega mleka. Razlika ogromna, sir pa beden v primerjavi s paškim.

http://www.paskasirana.hr/proizvodi/sirevi.php
Drgač pa dvomim, da se zahebavajo pri izdelku, kjer črno na belem podjetje trdi, da je iz ovčjega mleka, pridelanega na otoku pagu in ima hkrati geografsko oznako. Obenem pa prodaja tudi sir iz mleka celinskih ovc.
 
Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Tale "ata" ima največjo čredo ovac na Pagu - sirena, to je "mala" sirarna in on dela izključno po izvornem receptu.
Je pa najdražji.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Preverjen, noro dober, cena sitnica 140 kuncev.
Če majo akcijo ga včasih dobiš po 90.

lp D
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Jah, sirarna bi naj bila neka garancija, ampak tut oni niso pod prisego biblije, tako da... Mi ga jemljemo izključno
pri tistem starcu, drugje pa zelo zelo redko, oz. če grem sam dol, pol ga kar ob cesti kupim če mi dajo dobro ceno,
sicer pa po občutku pri kaki domačiji, nikol pa v trgovini in sirarni. (ne rečem da tam ni dobro, pač nisem še probal)
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ja govorim o kunah.
Osebno ga jemljem pri kolegu na cresu domačega ovčjega. Drugač pa ko ga ni je dotični odlična izbira. Sicer pa pokaži mi junaka za katerega si upaš dati roko v ogenj, da nima primesi.

lp D