Jaz te ne bom sklincal zaradi tvoje ideje... Imam neke podobne izkušnje s psom, ki sem ga pred meseci dobil, ker so ga hoteli uspavati (3 leta star labradorec). Očitno ga niso obvladali. Ni kaj preveč ubogljiv in ob določenih priložnostih pobegne. Sicer sem ga pogruntal in dokler se od hiše oddaljujem, se bo držal v radiju 30 metrov, ko pa se vračam domov, pa pobegne in še sam razišče okolico. Na koncu oddide k enemu pasjemu prijatelju in nekajkrat sem ga že šel iskat, ker ga ni bilo več kot pol ure nazaj. Po mojem bi ga tega res lahko s tako ovratnico odvadil, ampak je gotovo ne kupim, ker si za > 100€ raje kupim kaj drugega.
No jaz ga poskusim čimdalj zadržati s priboljški. Obvezno lačnega peljem na sprehod. Ko pa smo res že zelo blizu, ga pa dam na vrvico. Prav tako ga dam na vrvico tam, kjer slutim, da se bo pojavil kakšen drug pes. Včasih ga nazaj grede tudi ne dam na vrvico, če računam, da si lahko privoščim, da ga grem še iskat 300-400 metrov daleč. Se zgodi tudi, da ne oddide, sploh če je sprehod daljši (npr. da tečem z njim 5 km).
Vsekakor ga ob vrnitvi nikoli ne kregaj, vsaj ne preveč. Moj sicer pogrunta, da je naredil napako in se bolj potuhne. Jaz mu zmeraj ob vrnitvi domov dam hrano in uredim ostalo (voda, čiščenje). Tako da ve, da ga v boksu nekaj čaka.
Seveda bi bilo idealno, če bi pes ubogal, da se ne potepa. Moj bi potem imel možnost, da je spuščen zmeraj, ko smo zunaj. To bi pa poleti pomenilo kar nekaj ur na dan. Ampak dvomim, da mi bo to ratalo. Razen tega bi bilo super, če ne bi vzel nič, kar leži kje na tleh. Mojim staršem sta v zadnjih letih že dva psa poginila in eno je, da jih je nekdo namerno zastrupil, druga verjetnejša možnost pa je, da je radovedni pes požrl mesurol (strup za polže), ki ga ljudje masovno uporabljajo povsod tam, kjer so rdeči polži.
Računaš pa lahko tudi, da se bo pes čez leta malo umiril... Ampak kmečki pes do smrti ni prav izven kondicije. Ravno zadnjič sem razmišljal, da so naši domači psi nekdaj vsi po vrsti dočakali >= 14 let. Jedli so razne stvari, ki so sedaj takorekoč strup za pse. Kruh, krompir... In dosti so preživeli priklenjeni na verigo. Res je, da smo jih vsaj vsak drugi dan spustili in so se kako uro svobodno gibali. Sprehod človek/pes na vrvici najbrž ni neka kombinacija za psa, ker je človek prepočasen. Z našimi psi sem jaz dirkal z APN-6 in pes je bil po terenu hitrejši (sklepam, da je lahko tak na verigi mučen pes tekel kar nekaj časa 40 km/h).
Poznam pa znanca veterinarja, ki je po sodobnem PS-u skrbel za psa in je pes crknil po 7-ih letih...