Pas za zavarovanje med transportom

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Nikakor se ne spomnim kako se temu reče. Iščem pasove, s katerimi zavaruješ neko opremo med transportom in ima mehanizem, s katerim pas zategneš. Kako se temu reče, ker iščem po netu, da bi kupil.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.169
1.955
113
Emona / Carnium
Gurtna?
smile-1.gif

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Yes
smile-1.gif

Lahko komentirate idejo:
Imam en star avto, ki ima le prekratke 2 točkovne pasove. To so za čez trebuh samo. Zadaj bi rad montiral otroški sedež za občasno kratkotrajno vožnjo kam. Ker je velik problem dobiti 3 točkovni pas in ga sploh nekam namestiti, saj predpriprave ni, sem razmišljal,da bi obstoječi pas podaljšal z namenskim novim podaljškom za moderne pasove, kar bi mi rešilo problem zategnitve v dve točkah. Za dodatno varnost pa bi z gurtno šel čez sedež (zadaj, kjer je to namenjeno) in okoli celotnega naslonjala ter zategnil. Lahko se mogoče še kak nosilec naredi, skozi katerega bi gurtna šla. Tako bo sedež držal toliko časa, kot celo naslonjalo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Tako sem jaz to nekdaj reševal pri dvotočkovnem pasu. Otroški sedež sem dodatno fiksiral še za celotno naslonjalo in za vzglavnik. Uporabil sem pletene trakove za fiksiranje tovora. Delovalo je, da bi v primeru nesreče prej odtrgalo celotno naslonjalo in vzglavnik kot otroški sedež. K sreči tega nisem testiral, dokler sem avto imel.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Otroški sedeži so testirani za uporabo na tritočkovnem pasu. Vsakršno improviziranje lahko vodi v totalno sranje. Jaz se z življenjem svojega otroka nebi igral na tak način. Zakaj pa nebi enostavno otroka prevažal na katerem od tistih sedežev, ki imajo trotočkovni pas?

(p.s. dolžina vožnje ma pol k veze s tem, kaj se v primeru nesreče zgodi, največ nesreč s smrtnim izidom se itak zgodi na nekih šoferjem znanih cestah in rednih furah)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Noben sedež nima 3-točkovnega pasu, prberi še enkrat.
Načeloma: če gre za otroški sedež, ki ima svoj 5-točkovni pas, je važno le, da je na prvih mestih (sedeža) dobro pritrjen v avtu. Na kakšen način je pritrjen, je v bistvu vseeno, dokler se obremenitve na sedež prenašajo na mestih, ki so bila za to namenjena in dokler je pritrjen z nečim, kar je po raztegljiovsti podobno avtomobilskemu varnostnemu pasu.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Avto ima 3 točkovni pas spredaj na obeh sedežih, samo kot vem ni dovoljeno spredaj montirati otroškega sedeža (3 leta star)? Ali se motim?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Dovoljeno je na vseh sedežih, samo moraš deaktivirat sovoznikov AB (za 0+ kategorijo, za ostale ni potrebno ampak moraš malo odmaknit sedež nazaj. Dokler je otrok v predpisanem sedežu za težo/velikost je lahko torej na katerem koli sedežu v avtu.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Zato pa si teoretik, ki s prakso nima nikakrsnih izkusenj. S tvojim razmisljanjem bi se sedaj bi ziveli v zelezni dobi. Se en faljenec bivsega solskega sistema
evil.gif
Fak no kaksne mecete, ce z gurtno otroski sedez zapnes v klipsne namenjene prevazanju tovora v kufru bo prej otroka zmlelo med trkom kot bi se utrgale te gurtne.

Vikingi so odkrili S ameriko 500let pred kolombom v colnih, ki niso imeli EU homologacije, kaj pa sedaj?
write.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Avto ima 3 točkovni pas spredaj na obeh sedežih, samo kot vem ni dovoljeno spredaj montirati otroškega sedeža (3 leta star)? Ali se motim?

Lahko daš spredaj. Zakon ne postavlja omejitev, razen da je pripeto po navodilih proizvajalca.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Zato pa si teoretik, ki s prakso nima nikakrsnih izkusenj. S tvojim razmisljanjem bi se sedaj bi ziveli v zelezni dobi. Se en faljenec bivsega solskega sistema
evil.gif
Fak no kaksne mecete, ce z gurtno otroski sedez zapnes v klipsne namenjene prevazanju tovora v kufru bo prej otroka zmlelo med trkom kot bi se utrgale te gurtne.
Otroški sedež je narejen tako, da se ga vpne v točno določene točke in pri tem je upoštevan tudi raztezek pasov (da se zmanjša obremenitev na pritrdilne točke in na otroka). Poleg tega je treba upoštevat tudi geometrijo vpetja, da sedeža kam postrani ne zategne.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
evil.gif

Vikingi so odkrili S ameriko 500let pred kolombom v colnih, ki niso imeli EU homologacije, kaj pa sedaj?
write.gif

Naj ga vpenjajo z gurtnami v fabrki in stestirajo, potem ga bom pa jaz na svojem otroku testiral. Lahko ga pa na tvojih.
priden.gif