Parkirne ledice

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Z ledicami bi nadomestil klasično 5w žarnico v parkirni luči. Parkirna žarnica se nahaja v isti paraboli kot dolga luč (kratka je v drugi).
Nekje sem zasledil, da zna biti problem, če klasična žarnica oddaja preveč toplote, ledica lahko enostavno razpade zaradi vročine. Potem zna biti problem s pobiranjem delčkov po paraboli.
Dolge luči so H1, zanima pa me, kakšne ledice priporočate? S canbusom ali brez in s koliko ledicami? Opozorila za pregoreno luč nimam, imam opozorilo samo za utripalke. Avto pa je letnik 2011. Rad pa bi hladno belo svetlobo.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Samo ena opazka: ko sem se jaz z led parkirnimi pripeljal na stezo za tehnični pregled, me je tip vprašal, če imam originalne s sabo. Sem rekel, da jih imam. In mi je svetoval, naj jih hitro zamenjam, ker če me "tastar majstr" vidi z ledicami, bom tehničnega pogrnil, še preden bom dal prometno iz rok.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Hehe, ja tastari majstri ne priznajo najnovejše tehnologije... ampak, kolikor mi je znano, v zakonu nič ne piše o tem... edino kakšno barve svetlobo mora dajati parkirna luč - belo. Nebi rekel, če bi imel modre ali celo rdeče parkirne, kot sem zadnjič enega videl. Bela pa mislim da nebi smela biti problem. Tako ali tako pa je prvi tehnični šele konec prihodnjega leta.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
kaj pa klasične 5w parkirne žarnice z modrim steklom? dobil boš "hladno belo" svetlobo, imajo jih na petrolu (philips ali osram).

meni so pred leti prodali led nadomestek, svetil je belo, že skoraj rahlo modrikasto... ampak sta v pol leta obe začeli migotat, sledil je crkot. tolk o dolgoživosti led nadomestkov
tongue-1.gif
pa še prav poceni takrat nista bili

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
kaj pa klasične 5w parkirne žarnice z modrim steklom? dobil boš "hladno belo" svetlobo, imajo jih na petrolu (philips ali osram).

meni so pred leti prodali led nadomestek, svetil je belo, že skoraj rahlo modrikasto... ampak sta v pol leta obe začeli migotat, sledil je crkot. tolk o dolgoživosti led nadomestkov
tongue-1.gif
pa še prav poceni takrat nista bili

Upam, da ne misliš halogenske 5wattne žarnice s steklenim podnožjem, kjer je bilo steklo obarvano rahlo modro? Pred leti sem jih imel, ko je crknila in sem jo hotel zamenjati, mi je v rokah ostalo plastično podnožje... sesulo se je v prah zaradi premočnega segrevanja žarnice.
Sicer so res svetile s hladno belo svetlobo, ampak zaradi pregretja je podnožje izgubilo svoje plastične lastnosti.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
Mislim na klasične žarnice z žarilno nitko, kot so bile ob prvi vgradnji, z navedbo renomiranega proizvajalca za katerega predvidevam, da se ne bo sesul v prah / skuril napeljave / utripal oranžno... ampak svetil naslednjih 5 let.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Grdo mi zgleda, če so kratke in dolge luči v hladno beli svetlobi, parkirne pa rumene brljivke. Še grše pa tako, kot ima moj sodelavec... parkirne ima ledice, ostale pa rumenkaste.

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Zakaj bi sploh nekdo dajal LED lučke namesto žarnic, ki stanejo par centov in držijo leta? A zaradi 'čapac videza'?

LED žarnice se ne pregrevajo,porabijo manj energije...,navadne žarnice so malenkost cenejše od led.navadne crkujejo kot po tekočem traku.
Stare mačke na tehničnih bi morali seznanit z novo tehnologijo,ker bi po tem takem morale biti dnevne led luči tudi prepovedane.
Kot sem že omenil v eni od prejšnjih tem sem bil na tehničnem pregledu z vozilom v katerem so bile "VSE" navadne žarnice zamenjane z led žarnicami...

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Z ledicami bi nadomestil klasično 5w žarnico v parkirni luči. Parkirna žarnica se nahaja v isti paraboli kot dolga luč (kratka je v drugi).
Nekje sem zasledil, da zna biti problem, če klasična žarnica oddaja preveč toplote, ledica lahko enostavno razpade zaradi vročine. Potem zna biti problem s pobiranjem delčkov po paraboli.
Dolge luči so H1, zanima pa me, kakšne ledice priporočate? S canbusom ali brez in s koliko ledicami? Opozorila za pregoreno luč nimam, imam opozorilo samo za utripalke. Avto pa je letnik 2011. Rad pa bi hladno belo svetlobo.

to da klasična žarnica oddaja veliko toplote ne bi smelo vplivati na parkirno led žarnico,ker nista toliko blizu ena drugi.Če nimaš opozorila ne potrebuješ canbus-a.koliko ledic pa je tvoja izbira.
1952849-led_arnica_w5w_t10_5_led_5050_12v-24v.jpg

Priponke

• 1952849-led_arnica_w5w_t10_5_led_5050_12v-24v.jpg
    1952849-led_arnica_w5w_t10_5_led_5050_12v-24v.jpg
    2,8 KB · Ogledi: 259

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Citat:
Uporabnik picolo pravi:
Citat:

to da klasična žarnica oddaja veliko toplote ne bi smelo vplivati na parkirno led žarnico,ker nista toliko blizu ena drugi.Če nimaš opozorila ne potrebuješ canbus-a.koliko ledic pa je tvoja izbira.

Ravo tole sem gledal, s 5-imi ledicami... in ravno na tej strani, s koder si nalimal sliko. No tukaj je tudi opozorilo o pregrevanju...
V isti paraboli s parkirno pa je žarnica za dolge luči. Te sicer niso tolkokrat prižgane, kot pa kratke... bom kar na sedež podjetja povprašal, kakšno je njihovo mnenje o pregrevanju...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.529
113
Citat:
Hehe, ja tastari majstri ne priznajo najnovejše tehnologije... ampak, kolikor mi je znano, v zakonu nič ne piše o tem...

Daj se no malo izobrazi o tem, kaj je dovoljeno po zakonu in kaj vse ni. Srečno
zmaga.gif

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Hehe, ja tastari majstri ne priznajo najnovejše tehnologije... ampak, kolikor mi je znano, v zakonu nič ne piše o tem...

Daj se no malo izobrazi o tem, kaj je dovoljeno po zakonu in kaj vse ni. Srečno
zmaga.gif

Mislim, da v zakonu jasno piše, kakšne barve svetlobe se lahko uporablja na lučeh spredaj in zadaj. Drugo bi bilo, če bi dal ledice z modro svetlobo ali celo kakšno drugo. Jaz hočem hladno belo, nobene druge...
Če pa hočem naknadno namestiti rnpr. dnevne led luči, pa seveda rabim homologacijo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.529
113
smile-1.gif

Za vsak tip žarometa je jasno predpisano, kakšen tip svetila je lahko vgrajen vanj (na samem žarometu je tudi oznaka). Če je v lampico tovarniško vgrajena halogenska (ali pa, zaradi mene, žarilna nitka) žarnica, se vanjo ne sme vgraditi LEDice.

Konec, fertig, the end.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
v prejšnjem avtu sem imel ledice iz špara in so svetile 2+ leti.
dal sem jih ravno zato, ker je so bile kratke xenon, te parkirne pa grde rumene. Na tehninčnem me niso vrgel, policaji pa se tudi niso nikol v njih zapičli.

sedaj izbiram med temi spodaj.
http://www.ebay.co.uk/itm/10-x...=item337daeb075

http://www.amazon.de/LEDriving...eywords=led+5w5

Tistih par postov višje omenjenih, k zgledajo kot doma narejeni pa jst ne bi dal not.

Če boš izbral od Osrama, prej preveri pri SLO uvozniku, kake so cene tam.

Na moji XP imam H4 žarnice in ker se luč preveč segreje, ne morem imeti LED diod.

Zato imam tole od OSRAMA:

2825hcb-cool-blue.jpg

Ima lepo belo svetlobo, sveti močno za parkirno žarnico. Toplo priporočam
smirk-1.gif

Za 3 zavorno luč imam pa zaenkrat vgrajene tele spodaj, ker imam max temnjeno šipo.

$(KGrHqJ,!mIFGrfs+ko2BRwWqg,wTw~~60_12.JPG

Svetijo močno, delajo mi piko na zadnji šipi, vendar sta mi v 4 mesecih crknili 2 od petih in ker se mi ne da vsakih par mesecev jemati dol luč (in skozi preverjati, koliko jih še sveti) bom poizkusil z temi od Osrama, kako močna svetloba pride.

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Citat:
Uporabnik tony pravi:
smile-1.gif

Za vsak tip žarometa je jasno predpisano, kakšen tip svetila je lahko vgrajen vanj (na samem žarometu je tudi oznaka). Če je v lampico tovarniško vgrajena halogenska (ali pa, zaradi mene, žarilna nitka) žarnica, se vanjo ne sme vgraditi LEDice.

Konec, fertig, the end.

To ne bo držalo.Potem naš in Avstrijska policija ter tehnični ne vedo kaj delajo.
LP