Parket - klasični - trdota

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Zdravo!

Kateri parket ima največjo trdoto - bom drugače vprašal - na katerem parketu se najmanj poznajo odtisi nog stola, mize.
Kakšna pa je recimo cena po m2?

Hvala za odgovore.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Hrast, parjena bukev, jesen.
Koliko se bo kje poznal odtis, pa je odvisno od obtežitve in morda stalne obrabe (kolesca stolov)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.781
113
pri taščici
pa baje nekaj tudi od laka....
sicer pa najbrž obstajajo še kakšni eksotični trdi lesi...?

stoli in mize in podobne zadeve je itak pametno imeti podložene s filcem ali čim podobnim....

potem je samo odvisno koliko in kakšni copati naredijo škode in kako redno se sesa.....

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Na vsakem parketu se ti bojo poznale praske. Tudi če je zelo trd kot jesen in kanadski javor.
Parket ni za kuhinjo, jedilnico in predsobo. Tam bo kar hitro spraskan.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Glede prask: zelo pomembna je izbira laka, ki pa ne prepreči globljih poškodb zaradi obremenitve.
Parket je z izjemo kopalnice in WC-ja primerna podlaga za vse prostore, lakiran z ustreznim lakom pa lahko ostane lep dolgo vrsto let.
Prvo nadstropje v moji hiši (celo stanovanje) je kompletno v parketu, brez pragov, le sanitarije so v ploščicah. Po desetih letih uporabe in dveh živalih s kremplji, pa ni še nujno potreben obnove. Ko sem lakiral, sem to naredil najprej dvakrat s cenejšim lakom (Mellak), nato pa še dvakrat s Sinteko polmat. Res pa je, da dosledno hodimo v copatih, razen živali, seveda
smile-1.gif

Vmes se je enkrat površina zbrusila s finim papirjem (360)

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
Bom izkoristil temo še za moje vprašanje...

V stanovanju sem dal brusit in lakirat parkete, ki jih bom jutri reklamiral, saj sem v stanovanju naštel kakšnih 40 dlačic pod lakom, neravnih površin, zračnih mehurčkov ipd.

Ko že to reklamiram... povejte mi, a bi morale biti stranske letvice tudi brušene in lakirane do gladkega? Moje so namreč kao lakirane, vendar grobe. Pomeni, niso bile brušene.
Aha pa še to... imam tzv. parket rustik. Ta naj bi imel kao starinski videz in ima v sebi nekakšne brazde. A se te brazde pustijo odprte, al bi jih moral paketar s prahom nafilat in polakirat do gladke površine?
Hvala za odgovore.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
To, da parketar pri lakiranju ni bil pozoren na izpadanje ščetin (verjetno je to mišljeno pod 'dlačice') je nestrokovno delo. Prav tako mehurjenje in neravne površine, predvidevam, da gre za različne debeline laka.
Robne letve bi morale biti prav tako lakirane v enaki kvaliteti, kakor ostala površina. To, da so hrapave, pomeni, da so samo lakirane, vmesnega brušenja pa ni nihče opravil.

Glede rustika pa je zadeva malo bolj zapletena.
Če si se strinjal s starinskim izgledom, potem je zbrazdana površina poleg barve tudi lahko del tega.
Za takšen izgled površine se ta predhodno krtači in izgled je podoben stari, obrabljeni površini. V tem primeru bi bilo nesmiselno polnit brazde, če so bile pred tem narejene namenoma.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Vsakršen parket je 'mehek' - tako da se ne obremenjuj preveč (in delaj nepotrebnih stroškov).

Vseeno ali je gotovi ali klasični - je pač les. Nekaj pomaga lak, samo kaj dosti tudi on ne (v firmi zdaj dajemo keramični lak, ki je boljši, ne vem pa kako bi izpadlo doma).

Kar je možno zaščitiš (noge mize, stolov) ostalo pa...20 let bo zdržalo, potem itak treba nekaj narediti - ne glde na talno oblogo...vržeš ven, daš pobrusit..kaj tretjega.

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Doma imam klasičen hrastov parket (enkrat sem ga že brusil in lakiral) in je katastrofa. Cel je preluknjan zaradi malih železnih avtomobilčkov
cry12bpy.gif

Tukaj imaš navedene trdote lesa.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
ksz ...

Nekje sem slišal, da je bambusov parket bolj heavy duty (tacanje psov, deca ...), potrdil pa bo kdo drug.
Mi se v 90's nismo obremenjevali s karakteristikami laka, pa je parket še danes lep za pogledat. Mogoče zato, ker hodimo bosi, copate so praktično 'prepovedane', tudi sobne. Živali pa otrok pa nimamo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
ksz ...

Nekje sem slišal, da je bambusov parket bolj heavy duty (tacanje psov, deca ...), potrdil pa bo kdo drug.
Mi se v 90's nismo obremenjevali s karakteristikami laka, pa je parket še danes lep za pogledat. Mogoče zato, ker hodimo bosi, copate so praktično 'prepovedane', tudi sobne. Živali pa otrok pa nimamo.

Zadnji podatek je bistven!