Bila v Parizu lani v začetku junija.
Letela prav tako z Airfrance, le da iz Trsta in začelo se je prečudovito - ko so mojo prtljago pustili v Trstu in mi jo pripeljali naslednji dan (razlaga meni in še 9im, ki so prav tako ostali brez prtljage: letalo je bilo pretežko in vam dostavimo kufre jutri, ko letalo ne bo tako polno
)
Kar se tiče karte - midva sva imela njihovo karto za podzemno / bus / vlak. Imajo cone in seveda je cena odvisna od tega, za koliko con vzameš karto. Šla sva tudi v Versailles, zato sva vzela karto za cone 1-5 (ali morda 6; sem že malo pozabila. Skratka se je splačalo bolj kot da bi za Versailles kupovala posebej karto). Pa še Charles-de-Gaule je v coni 5.
Na
TEJ strani sem si jaz našla vse informacije in cenike in potem preračunala že doma.
Tista tvoja "turističnakarta" je verjetno Paris Visite Travel card - 49.40€ za cone 1-6 za 5 dni. Mislim, da sva midva imela to. Imaš vse na zgornji povezavi.
Ogledi:
- Versailles, kot že rečeno
- Eiflov stolp
- Louvre
- Orsay muzej
- slavolok zmage
- Montmartre
- z ladjico po Seni
- Notre Dame
- ............ (sem že malo pozabila)
Kot je že eden pred mano rekel, se splača nabaviti en vodič (jaz sem imela Lonely Planet) in mal naštudirat stvari.
Hrana... Ja, je kar drag Pariz
Zajttrka nisva vzela v hotelu, ampak sva šla na kavo in rogljič v lokalno kavarno. Kosilo pa običajno kakšna pica ali podobna zadeva. PAč nekje v predelu, kjer sva se ravno nahajala.
Še en nasvet - močno močno priporočam, da sta ob ta večjih znamenitostih že kake pol ure pred uradnim odprtjem. Gužva in doooooooolge kolone nastanejo zelo hitro. Midva sva si na ta račun v Versaillesu grad ogledala praktično "sama" in niti sledu o gužvi (o kateri sem brala pred odhodom na raznih internetnih straneh). Enako velja za Eiflov stolp. Na vrhu sva se v miru sprehajala in uživala, medtem ko so znanci poročali o nepredstavljivi gužvi na vrhu.
aja, pa če se odločita za Versailles, se splača karto kupiti vnaprej preko interneta, ker se tako izogneš čakanju v vrsti pred blagajno. Ob določenih dneh v tednu imajo "predstavo" , ko v vodnjakih v vrtovih teče voda in špila glasba. Zanimivo za videti, če si že tam (seveda moraš za to posebej doplačati
- ampak, če si že tam......)
Pariz je fajn
(ampak ko dobiš prtljago, je pa še lepši)