Par vprašanj o iMac-u(programi)

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Pozdravljeni

ker se zanimam za nakup iMac računalnika me zanimajo nekatere zadeve o programih ter še nekaj drugih vprašanj

Navajan sem predvsem predvsem na windovse tako da :

1.)nevem kateri programi so nadomestilo za:

BSPlayer

Office(word,excel,powerpoint) ter če je pri temu programu možno prikazovanje dokumentov ki so bili narejeni v widovsih??

Nero

Winamp

MSN messenger

2.) ali je TIS ter ostale podobne programe možno inštalirati na imac??

3.) kako je s programsko opremo oz driverji za priklop opreme( printer(hp), fotoaparat(canon), mobilni telefoni,usb..)

če sem kakšen uporaben program spustil ga lahko dopišete.

no pa še 4.) kako je s programi so plačljivi ali se jih da dobiti v "lokalni" trgovinci ter kako je s cracki v tem primeru

dobrodošli so tudi linki do programov če so le te seveda zastonj.

hvala vam za odgovore

lp x5x

Nazadnje urejeno:

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
1.) BSPlayer / VLC - http://www.videolan.org/vlc/ (opensource)
Office(word,excel,powerpoint) ter če je pri temu programu možno prikazovanje dokumentov ki so bili narejeni v widovsih??
- neo office (opensource) www.neooffice.org
Nero - uporabis sistemski pekac; alternativa je Toast (placljiv)
Winamp - iTunes (sprva se zdi precej lesen; ko si ga nastavis po zelji,... in se ga navadis je ok)
MSN messenger - Adium (free)
FTP klijent - Cyberduck

2. za tis ne vem

3. načeloma ni težav; itak je vse na netu

4. veliko jih je opensource, plačljive se dobi tudi v "trgovinah"; serijske itd... so spakirane v Serial Box

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
kar se mene tiče je tkole..
za bs player ne vem ker mi vse dela v wmp oz quick time
ofice je cel za maca narejen in odpira vse.. šumniki pa bodo problem.. no pa tut to ne več če so fonti odprti
nerota ni je pa en drug podoben pa se sedaj ne morem spomnit kater
msn je isto msn..

tis.. hn. v originalu ne.. se pa da drugač ja..

driverjev ne rabiš ker zazna vse bp.. bolšega sistema kar se tega tiče nisem še videl..

ja programe se da dobit v "lokalni štacuni"

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
hudo.
kaj pa povezava za internet. je komplikacija naštimat??
Nekdo mi je rekel da v neo office oz. program kot office na mac-u ko shraniš nemoreš pogledat v windovsovem officu?? je to res al so samo buče?? ker se mi gre predvsem za te programe saj se kar veliko rabijo.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Kar se interneta tiče - jaz imam doma wifi in ko ga je macbook prvič povohal me je vprašal za WEP geslo, potem pa je začel delovat. Brez enega samega klika.
Kar se tiče office-a so to buče. Kar narediš na macu lahko bereš v winsih in seveda obratno.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Moj zgornji seznam je preferiral brezplačne rešitve (z nemenom biti kolikor toliko "legalen");
seveda obstaja tudi MS office za Maca; sam uporabljam le Outlook (pr OSXu se temu reče "Microsoft Entourage"); občasno Word, ki pa se mi v 80% sesuje ob odpiranju dokumentov nastalih na PCjih; razloga ne vem (me ne moti toliko, ker imam tega malo), morda zato, ker imam skrekan Office. Itak lahko *.doc odpiraš v Text editu...

- za net ni problem; gres v system preferences, poklikaš network... in tam nastaviš.

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
Citat:
Uporabnik x5x pravi:
hudo.
kaj pa povezava za internet. je komplikacija naštimat??
Nekdo mi je rekel da v neo office oz. program kot office na mac-u ko shraniš nemoreš pogledat v windovsovem officu?? je to res al so samo buče?? ker se mi gre predvsem za te programe saj se kar veliko rabijo.

net daš samo na autodetect.. in uživaš..
office so MS Office.. oz Microsoft Entourage.. ki kar dobro dela.. skratka buče
kar se nerota.. no ni nero ampak roxio..

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
internet se bo uporabljal preko kabla(ADSL).. ja skbijo me prevsem offici kot pravite se da urejati dokumente narejene v windovsih. legalnost hm... kaj je že to..
kaj pa antivirusni programi??
no pa kot za konec nekdo mi je tudi rekel da je ta komp predvsem za programerje... samo men se nezdi... pač komp kot komp. uporabljal se bo za filme musko srfanje ter razne šolsk stvari. kupoval se bo pa zaradi izgleda, velikosti ter kot pravijo stabilnosti sistema.

mgoče res malo veliko sprašujem.. samo pred nakupom bi se rad čimbolj pozanimal o tej stvari saj cena ni majhna.
lp x5x

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
za multimedijo je Apple itak super; če bo uporaba multimedija in domače tipkanje dokumentov, browsanje po webu (Firefox),.. je to to. Tiho, delujoče,...
programja (tudi freeware) je dovolj - se najde "nadomestek" za vsak "Windows program"; eni so bolj posrečeni, drugi manj; overall je ok. Celo nekaj iger se najde.
Enega iMaca prejšnje generacije imamo v studiju... ostali smo bolj al manj na PowerMacih... vse dela BP;

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
zakaj pa bi rabil za maca antivirus?
kar se mene tiče sem pred leti zasledil en samcat virus pa še ta ni bil ne vem kaj..
to je bilo pred cca 10 leti.. od takrat pa do danes jih pa še nisem zasledil..
offisi naj te ne skrbijo..
ne vem no.. vsak mekovc ti bo reku kup ne bo ti žal.. tko k jest..
odločit se boš moral pa sam..

za domačo rabo mam mac mini za šiht pa powerja.. sam programiramo pa nič.. zgolj grafika in design..
kar se sistemov tiče.. opravičujejo svoj sloves.. tko stabilnosti kot izgleda..
ni pa to pc.. mal se boš mogu privadit.. je pa to zanemarlivo..
pomoje maš 2 dni čist dost za privajanje..

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
no še dva programa sem pozabil...:) ki jih bom seveda potreboval..
torrenti pa limewire??
najverjetneje si ga bom kar nabavil.. glede privajanja ni problem bom malo probaval.. nekaj sem ze probal v trgovini pa je bilo kar zanimivo..
lp x5x

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
limevire obstaja za maca.. obstaja tut amule isto k emula za pc obstaja tut bittorent za torente..
bistvena in najbolša stvar kar se mene tiče je kopiranje..
če ti je kak program kul enostavno mapo skopiraš in doma prekopiraš in dela.. edin seriske morš na novo utipkat..

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
am.. malo razloži tole kopiranje.... a to misliš da ni inštalacij???
no vsem potalal 5x* ker mi res velik pomagate.. sej razumete nisem vajan appla ker je le drugače kot pri win.
lp x5x

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Kar se interneta tiče - jaz imam doma wifi in ko ga je macbook prvič povohal me je vprašal za WEP geslo, potem pa je začel delovat. Brez enega samega klika.
Kar se tiče office-a so to buče. Kar narediš na macu lahko bereš v winsih in seveda obratno.

No, ravno WiFi je mene zajebaval pri iBooku, preprosto nisem mogel nič narediti, da bi delal z wpa2-psk (tkip ali aes, doesn't matter) in sem potem moral router in vse druge kliente (4x PC notebook) nastavljati na novo.... Simple my ass, pri PCju vsaj lahko probam kar s kakim generic driverjem oz. hočem reč, se da šmuglat in kdaj kaj spravit vkup, tu pa nisem našel popolnoma nič pomoči glede wifi. Pa baterija je crknila po 1-2 mesecih.
Sam ostajam na PCjih, ker jih pač dovolj poznam, da mi ni treba imet tako celovite rešitve kot je Mac (imam 2.5 let staro instalacijo XP-jev in še danes vse deluje, res pa da bi format malce pohitril verjetno vse skupaj), vendar bom pa zaradi designa najebal pri kaki "stranki" ko bom moral prenašati maile, nastavitve, dokumente....

V bistvu me zanima, a bodo recimo če prekopiram my documents iz PC na Mac-a ti dokumenti delali BP? Včasih vem, da še formatov medijev niso imeli istih, pa tudi sedaj kolikor vem, USB ključek ne sme biti NTFS ker tega mac ne hebe sploh??

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
no inštalacije so če dobiš inštalacijo.. drugače pa skopiraš celo mapo in je..
mislim da je v adobu cd2 neki štrajkl indesign ostalo je delalo.. tko da si sam to še enkrat poinštaliraš pa je..
skratka simpl..

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
hudo..
kaj pa prenosni diski to pomoje deluje kot usb plug &play
keri so pa kaj osnovni programi ki jih dobiš v sistemu?? za pisat risat??

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.870
753
113
www.jernej.org
Ja... prenosni diski delujejo plug and play. V bistvu veliko (res veliko) več stvari deluje plug and play kot pa v Windowsih.

Zraven dobiš veliko iProgramov (se mi ne da naštevati). Za pisat imaš pa privzeto iWorks.

Še spisek vseh mojih programov:

Koda:

Address Book.app                Microsoft AutoUpdate.app

Adobe Bridge CS3                Microsoft Messenger.app

Adobe Device Central CS3        Microsoft Office 2004

Adobe Help Viewer 1.1.app       Missing Sync for Windows Mobile

Adobe Photoshop CS3             OmniOutliner.app

Adobe Stock Photos CS3          Photo Booth.app

AppleScript                     Preview.app

Automator.app                   QuickTime Player.app

Azureus.app                     RealPlayer.app

Big Bang Board Games            Remote Desktop Connection

Calculator.app                  Safari.app

Camino.app                      Sherlock.app

Chess.app                       Stickies.app

Comic Life.app                  StuffIt 11

DVD Player.app                  System Preferences.app

Darwine                         TeX

Dashboard.app                   TextEdit.app

Dictionary.app                  Tiger Cache Cleaner.app

Disc Burner.app                 Toast 8 Titanium

DivX Converter.app              Utilities

DivX Player.app                 VLC.app

EXIF Viewer                     VirtueDesktops.app

FinkCommander                   Windows Media Player

Firefox.app                     Xtorrent.app

Flip4Mac                        aMSN.app

Font Book.app                   aMule.app

GarageBand.app                  ffmpegX.app

Google Earth.app                iAlertU.app

Heart Monitor.app               iCal.app

IceClean.app                    iChat.app

Image Capture.app               iDVD.app

Internet Connect.app            iMathGeo

Joost.app                       iMovie HD.app

KCNScrew.app                    iPhoto.app

MPlayer OSX.app                 iSync.app

Mail.app                        iTunes.app

Mark:Space                      iWeb.app

Mark:Space Notebook.app         iWork '06

Mathematica 5.2.app             memtest

Matlab                          nova media phone plugins

Nazadnje urejeno:

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Da se pridružim temi.
Zanima me, kako se iMac obnese kot pisarniški računalnik - kot nadomestek za PC (office, elektronska banka, računovodski program, občasno kakšen acad ali solidworks)?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.870
753
113
www.jernej.org
Za vsakdanjo rabo je OS fenomenalen (windowse uporabljam le, če nimam druge možnosti). Za autocad in solidworks boš pa prisiljen naložiti windowse, saj verziji za OSX ne obstajata...

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
in to pač narediš tko da inštaliraš virtual winse..pol pa znotraj njih našopaš acad pa solid..

zdaj če maš 2 monitorja maš na enem osx na drugem pa winse..

Nazadnje urejeno: