Papirni postopek za hišno dokumentacijo:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.682
1.312
113
Pozdravljeni.

Kupil sem parcelo in cesto do nje. Plačal in dobil sem tudi že lokacijsko informacijo.

Pregledala sva že okoli 200 tipskih načrtov, kar je pač na voljo montažnih načrtov, imam tudi okoli 250 tipskih načrtov za Ytong, podjetja Ingra. Montažna hiša me ne zanima, ker si je ne morem privoščit. Ytong me ne zanima.

Odločila sva se za klasično gradnjo in za lasten načrt, ker je 80% načrtov hiš za naju čisto prevelikih. Hišo bova podkletila in na klet postavilo majhno, eno gospodinjsko hišo, čim manjših mer.

...

Kakšen je sedaj postopek? Ali z lokacijsko informacijo in z zrisano idejo pristopiva do projektne hiše in nama tam pripravijo projekt s soglasji in naju od tam vodijo ali je kako drugače?

Prosim, če se da enemu na kratko spisati osnovni postopek in če ima kdo še kakšno priporočilo za projektno hišo? Arhitekta ne potrebujem.

Hvala
cheer.gif

ArhimDoo

Zelenc'
24. jun 2011
9
0
1
Ljubljana
Obišči stran
V prvem koraku naročite geodetski posnetek s komunalnimi vodi pri ustreznem (poljubnem) geodetu.

Z geodetskim posnetkom, idejo in lokacijsko izberite projektanta (mimogrede - projektno dokumentacijo oz. najmanj načrt arhitekture mora podpisati nekdo z licenco ZAPS; generalno gledano je to arhitekt).

Pridobite par ponudb za PGD dokumentacijo, izberite projektanta. Z njim podpišite pogodbo in vas bo po tem on vodil naprej.

Na hitro je postopek tak:
1. projektant, podpis pogodbe, projektna naloga
2. izdelava IDZ
3. pošiljanje IDZ soglasodajalcem
4. priprava PGD
5. (pogojno) pošiljanje PGD v soglasja iz naslova varovalnih pasov in varovanih območij
6. vloga za gradbeno dovoljenje na UE in njihov postopek (plačilo taks, komunalni prispevek, javna obravnava...)
7. izdano dokončno gradbeno dovoljenje
8. potrditev pravnomočnega GD

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mašera mahnič so dobra ekipa.

sedaj rabiš dobrega, DOBREGA, projektanta.

pol rabiš enga k mekani, da ti pove kaj vse ste kiksnili, kaj bi lahko bilo bolje, kako utrujaj in teži pri izvedbi.
pol vse plačaš, potem čakaš UE.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.504
7.013
113
Geodetski posnetek ti ne uide, tako da ga daj kar takoj narediti.

Potem pa imaš lokacijsko + geodetski posnetek + osnovne želje okoli hiše (št etaž, velikost) --> s tem pridobivaš ponudbe. Jaz sem kar preko maila, zelo hvaležen medij, nikamor ni potrebno hoditi, pa ti ravno tako lahko malo pokažejo preko pripetih slikic, kako kaj delajo. Pa fino se je potem z ožjim izborom tudi dobiti, če ste na isti valovni dolžini. Potem pa enega zbereš, ki se ti pač zdi najboljša kombinacija videnega, slišanega in cenovnega. Ponudbe so razdelane na idejno skico, PGD in PZI. Ni potrebno, da vzameš vse pri enem. Lahko npr idejno skico pri nekom, ki misliš, da bi ti res naredil najbolje od vseh, samo je malo dražji. Ponavadi je potem pri takih tudi PGD in PZI višja cena. To pa potem lahko naredi kdo drug. Najverjetneje ne vidijo radi, da narediš kaj takega, ne tisti ki delajo idejnega, ne tisti ki delajo potem naprej, ampak časi so hudi. Tako za tebe, kot za njih. Ti gledaš na vsak evro kje ga boš pustil, oni pa zdajle tudi, kje ga bodo dobili.

Potem pa naj dela. Poveš še bolj natančno kaj bi rad - kateri prostori v kateri etaži, morebitna velikost v smislu, raje vidim, da so otroške malo večje, pa je lahko spalnica malo manjša, ali pa res velika dnevna, pa lahko jedilnica manjša, ker itak vsi jemo pred TVjem ali pa obvezno naredi tako, da bo šla kuhinja lahko smiselno v "U" ali pa da bo imela fansi otok, ker to pač hočem imeti, karkoli vam na pamet pade, zato namreč je hiša individualna. Potem pa oni tam rišejo. Če le nimaš nemogočih želj, potem je velika verjetnost, da bo izrisal bolje kot pa bi sam. Npr mene je na začetku neslo, da bi imela vse v pritličju, ker je bolj pri roki, zgoraj pa samo spalne prostore, ki so pa lahko malo manjši. Zdaj pa to enakomerno porazdeli, ker enakomerno pa mora biti, ker mi lokacijska ne pusti drugače. Lahko bi imela samo enormen tloris pa eno gigantsko galerijo gor - nič narobe, poceni pa tudi ne. Če ne gre, ne gre...Prednost individualnih pred tipskimi je tudi v tem, ker se upoštevajo tudi druge zadeve, ne samo tlorisi. Kako bo hiša na parceli. če bo potrebno, bo pa recimo malo ožja pa daljša, zato da bo spredaj lahko dvorišče, kjer boš avto obračal, ne pa da danes komplet vi obračajo na cestah - ne vem sploh kako, da se dobi GD za take fore. Pa da je vhod tam kjer je potrebno, ne da greš okoli hiše, predno lahko notri stopiš - take zadeve.

Glede soglasij pa tega. Vse naredijo oni, nekaj zaračunajo, ampak je vredno. Škoda živcev, šparaj jih za potem. Govorimo o strošku 200 evrov ali manj.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.682
1.312
113
Prebral sem pol foruma podsvojostreho.net in nisem dobil dveh tako on-topic odgovorov, kot tukaj.

Hvala
nahrung002.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Prebral sem pol foruma podsvojostreho.net in nisem dobil dveh tako on-topic odgovorov, kot tukaj.

Hvala
nahrung002.gif

Jah podsvojostreho.net je v zadnjih letih zaplaval v kregarijo in prodajo, pa je zaradi tega izgubil na kvaliteti. Žal.

tony

Guru
23. jul 2007
9.748
1.531
113
Najprej vse pohvale, da ne načrtuješ trinadstropne bajte, kot vsak običajni slovenec. Bravo!
zmaga.gif

Ampak moram še malo opomniti: ne bi rad solil pameti, in morda te nisem prav razumel, ampak če prav štekam, razmišljaš o gradnji v lastni režiji?

Vprašaj se, če znaš graditi? Imaš čas zidati? Voljo za nekaj letno je6o? Res znaš oceniti, koliko te bo gradnja stala?

Doma se zida že cel lajf, pa še vedno ni fertik. Tipična SLO zgodba.

Glavna prednost montažne hiše je tako hitra gradnja (dva meseca, recimo) kot tudi, da je običajno projekt na ključ in že vnaprej veš fiksno ceno do konca izgradnje.

Pri drugačnem načinu gradnje (= vsakem, ki ni na ključ) pa se projekt, čisto mimogrede, za neveščega državljana zelo hitro iz nič podraži za 100%. V lastni režiji pa sploh...
tongue-1.gif