Otroški sedež - vprašanje

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Imam eno vprašanje - hipotetična situacija
V avtu voznik in sopotnik, zadaj prisede še mamica z 6 letnim otrokom. Avto ima zadaj samo tovarniško vgrajene varnostne pasove.
Voznik opozori mamico, da se pač otrok ne sme peljat, ker nima otroškega sedeža, mama pravi da ona odgovarja in bla.bla... in potem se vseeno peljejo, vsi privezani z varnostnim pasom..

Nato recimo avto ustavi policist in ugotovi, da otrok (6 let, manjši od 150cm) nima otroškega sedeža.
Komu bo policist napisal kazen in koliko? Vozniku, ki vozi otroka najbrž v nasprotju z pravili ali mamici, ki je pač odgovorna za otroka, ali mogoče otroku?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Jaz bi dal obema
smile-1.gif
otroka se ne more kaznovati.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kazen dobi voznik. Če bi prišlo do česa bi takšna mama verjetno še voznika tožila.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Pa ni tako, da otrok do X leta ne more biti kaznovan za svoje prekrške in kazen avtomatsko dobijo starši? V tem primeru je tudi otrok kršitelj in bi moral dobiti kazen, ker pač ne more, jo dobi starš?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Zanimivo..

Izključitev odgovornosti otrok

30. člen

(1) Proti mladoletniku, ki ob storitvi prekrška še ni bil star 14 let (otrok), se ne smejo voditi postopki za prekrške in izreči sankcije za prekrške.

(2) O dejanju, ki ima vse znake prekrška in ga stori otrok, prekrškovni organ obvesti osebo, ki je dolžna skrbeti zanj, in kadar je to potrebno glede na naravo in težo dejanja, tudi pristojni organ socialnega varstva.

Očitno le ne dobi starš kazni za otrokove lumparije, sem bil skoraj ziher, da jo. Mogoče pa kje drugje piše, da jo
wink-1.gif

Bi pa vseeno po neki logiki morala biti kaznovana tudi mati, saj je odgovorna za otroka.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.342
-2.725
113
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Kazen dobi voznik. Če bi prišlo do česa bi takšna mama verjetno še voznika tožila.
Točno tako.
V prekršku je pa voznik, saj z otrokom in brez otroškega sedeža nebi smel speljati.
Približno tako, kot ne sme speljati z nepravilno naloženim tovorom.....

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.342
-2.725
113
88 člen ZPrCP

(14) Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.

(17) Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik , ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Kaj pa, če voznik ne pozna otroka in "od oka" tudi ne more oceniti njegovih dimenzij, mama pa se zlaže?

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.342
-2.725
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa, če voznik ne pozna otroka in "od oka" tudi ne more oceniti njegovih dimenzij, mama pa se zlaže?
Če voznik nekaj ni vedel oz. ni preveril (pa bi moral) ga to ne oprošča kazni. Boljše vprašanje bi bilo kako policaj ugotovi, ali je otrok večji ali manjši od 150cm.
Sicer pa v tem primeru je voznik vedel, da bi otrok moral imet otroški sedež.

Nepoznavanje prava škoduje

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Si siguren? Ker potem recimo, da nekdo mene nategne in mi proda ukraden avto, bom jaz kaznovan, ker uporabljam ukradeno lastnino? Ali pa če mi v trgovini dajo bankovec, ki je ponarejen, sledi kazen meni za uporabo le-tega. Ta bi bila malo bosa.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Pa še nekaj me zanima glede 88. člna...kaj pa odrasle osebe, ki so manjše od 150cm...morajo imeti tudi sedež?
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pa še nekaj me zanima glede 88. člna...kaj pa odrasle osebe, ki so manjše od 150cm...morajo imeti tudi sedež?
wink-1.gif

Odrasla oseba ni otrok
priden.gif

Velja samo za otroke.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.342
-2.725
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Si siguren? Ker potem recimo, da nekdo mene nategne in mi proda ukraden avto, bom jaz kaznovan, ker uporabljam ukradeno lastnino? Ali pa če mi v trgovini dajo bankovec, ki je ponarejen, sledi kazen meni za uporabo le-tega. Ta bi bila malo bosa.
Kaj pa če v gostilni naročiš brezalkoholno pivo,, kelnarca pa ni dobro slišala in ti da alkoholno pivo in potem voziš in napihaš? Bodo izpit vzeli kelnarci ali vozniku?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
wink-1.gif

Odrasla oseba ni otrok
priden.gif

Velja samo za otroke.

No..na to sem ciljal ja...kaj če taxist pobere otroka, ki je sicer videt veliko starejši in ima ponarejeno osebno, bo vseno najebal taxist?

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Torej kazen bo dobil voznik.
Pa je pri izreku kazni, torej komu bi policist napisal kazen kaj razlike, če voznik pred vožnjo opozori mamico, da je vožnja otroka brez otroškega sedeža prepovedana ali če jo ne opozori?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
S tem postane samo še bolj odgovoren, ker je zavestno kršil predpise, jaz bi mu dal še večjo kazen.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.342
-2.725
113
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik sandra pravi:

Pa je pri izreku kazni, torej komu bi policist napisal kazen kaj razlike, če voznik pred vožnjo opozori mamico, da je vožnja otroka brez otroškega sedeža prepovedana ali če jo ne opozori?
Policaj mora ravnat po zakonu. Če bo zaznal prekršek, bo kazen napisal vozniku, tako kot to zahteva zgoraj citirani zakon 88. čl. (17).
Nikakor ne more in ne sme kazen napisat otroku ali mamici, ker zakon natančno opredeljuje, da se za prekršek zoper določbe 88.člena kaznuje voznik.

Kaj ste imeli vi med sabo policaja ne briga, tudi ga ne briga kako boste zbrali denar za plačilo kazni.