otroci&pc problemi

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Problem je sledeč: od sestre sinek na hišnem pcju, kjer sicer ima ustvarjen svoj uporabniški račun, vedno znova ko mu le za nekaj minut obrnemo hrbet pobriše bližnjice, spremeni ločljivost...itd,skratka vedno kaj ušpiči
bonk.gif
Ker imam dovolj tega da je vedno treba to popravljati me zanima ali obstaja kaka možnost ali program z katerim bi lahko odprl le ikono (folder) "igre" in tam le odpiral tiste preproste igre ki jih igra, vse ostalo pa ne bi bilo mogoče? Se pravi tudi start meni da mu ne bi bil dosegljiv po možnosti.
Nisem še slišal če obstaja kak program ki to omogoča?

Hvala lepa za vaše odgovore&lp.

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Pri nas je bila rešitev silno preprosta: To lahko delaš, tega ne smeš. Ko se je tisto "ne smeš" ponovilo, teden dni kazensko brez računalnika. Smo jih zelo hitro spametovali. Ko so dobili svoje računalnike in jih seveda vsak teden "usuli", je pač popravilo trajalo 3 tedne (čeprav naret image, da je bilo dela za pol urce). Naslednjič so že bolj pazili.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz sem za alcazarjevo rešitev - če bo pokvaril, bo pač popravilo trajalo 1 teden. Drugače ga tak ne bo izučilo, če zdaj dela bedarije prosto po Prešernu, kak bo šele čez par let.

Meni sta npr. starša prvi računalnik kupila in mi ga dala, da sem delal z njim kaj sem hotel. Če sem ga tak zaj... da ga nisem znal več popravit, je pa ga foter odpeljal svojemu bratrancu, ki ga je popravil (kar je trajalo teden, dva). Kmalu sem ugotovil, da 1. ne bom več bedarij počel ali 2. se bom sam naučil popravit
grin1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
in verjetno si se sam naučil popravljati, a ne?
wink-1.gif

stein: sej jo ima!

Nazadnje urejeno:

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Vsak član družine naj bi imel svoj račun, v katerega se prijavi z ali brez gesla,
vendar pa noben račun ne sme imeti administratorski pravic, razen tisti s katerim se ureja nastavitve operacijskega sistema ali
nastavitve, inštalacija programske in strojne opreme.
Račun, ki ima administratorske pravice, to je poleg Administratorja (ki je že vgrajen v operacijski sistem), lahko še eden recimo Admin in ta oziroma tadva računa morata imeti nastavljeno močno geslo. Ostali pa morajo imeti uporabniške pravice (User), največ morda pravice naprednega uporabnika (PowerUser).

S tako organizacijo ne bo mogel nihče spreminjati resolucije, brisati ali prestavljati ikon (RAZEN TISTIH, KI SO USTVARJENE V NJEGOVEM PROFILU IN Z DOLOČENIMI PRAVICAMI)

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jop, ko sem obdelal enih 20 računalniških knjig (najboljše so bile XY za telebane). Potem pa tisto kar je pisalo še sam sprobal. Na koncu OŠ sem že bral knjige, ki so bile namenjene študentom računalništva
tongue-1.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Zakaj ima otrok admin pravice? Nima kaj imet takšne pravice, ker najmanj kar ti naredi je, da imaš takšne probleme kot jih imaš sedaj (minimalne), največ pa to, da ti bo klikal in potrjeval vse živo in boš čisto legalno dobil na mašino trojanca, ki ti bo "ven" nosil kakšne zaupno informacije.

Takoj vzeti pravice, potem pa kazensko 1 teden nič računalnika. Naslednjič 2 tedna,mesec itd.

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
858
113
zato ker ima 99% domačih uporabnikov (torej predvsem tistih, ki jim je winXP naložil prijatelj) samo en uporabniški račun, ki ima seveda vse admin pravice

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Da se še mal oglasim in podam še kako pojasnilo: nečak ima ustvarjen svoj račun ki NIMA admin pravic. Torej ko prižge pc ima dve možnosti za admin geslo seveda ne ve in mora klikniti na svoje ime kjer se prijavi z preprosto besedo. Vendar ko je na svojem namizju lahko še vedno izbriše tiste bližnjice ali pa jih razmeče vsepovsod. Bom pogledal kaj nudi Radix protector katerega je nekdo zgoraj omenil.
Eno rešitev bom moral najti, namreč predaleč je nekaj čez 160km v eno smer da hodim vsak teden to popravljat.
Zadnji ukrep je seveda "vzgojna" prepoved igranja iger za nekaj časa
evil.gif

Vem pa da če bi bil mulc moj bi že v štartu zadeve uredil,tako pa se nekako nočem vtikati v vzgojo
grin1.gif

Lp.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Razmet ikon na namizju se dogaja itak, tak da obilo sreče pri tem problemu.
Ena rešitev je, da sploh nimaš ikon na namizju.

RADIX pa je overkill... Rajši prepovej pisanjev fajl desktop.ini (ali kjer pa Windows hrani pozicijo ikon....)

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Ahm,sploh še nisem probal ampak če desktop.ini spremenim atribute na read only kaj nuca?

Lp.

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
S57BMU in Stein
problem z razmetanimi in/ali izbrisanimi ikonami se najbolj enostavno rešiš na sledeč način:
1. uporabnik ne sme imeti administratorskih pravic in
2. vse ikone (tiste, ki jih rabite za delo vsi in morda tudi tiste, ki jih rabi ta otrok) postavi v profil "AllUsers, Desktop" in jim daj pravice "Everyone" na "Read in Execute".
Natančno: profil najdeš na c:\Documents and Setting, ime uporabnika,desktop, kar najdeš tu premakni, NE KOPIRAJ na AllUsers, desktop, ko je vse premaknjeno označiš vse ikone, pritisneš desno tipko, izbereš zavihek "security", če v prvem oknu ni uporabnika "everyone" pritisneš gumb "Add, Advanced, Find now" " in ga dodaš, ko je dodan pogledaš v spodnje okno, kljukici sta lahko samo pri "Read&Execute" in "Read"!

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Prav tako lahko iz uporabnikovega profila na "c:\Documents and Setting, ime uporabnika, Start Menu, Programs" primeš vse mape (ki se kažejo v meniju "Start, Programs" kot mape programov) in jih prav tako preneseš v "AllUsers, Star Menu, Programs".
Delaj raje eno za drugo, tako da vidiš efekt in ne vse naenkrat, ker če tega nisi navajen boš hitro izgubil rdečo nit, kje je kaj in zakaj!