Osvetlitev kopalnice - predlogi

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Da ne smetim sosednje teme...

Kako bi osvetlili kopalnico v mansardi? Široka je 300, dolga 275, višina je 230 cm, ravnega stropa je 70 cm. Prisotno je strešno okno dolžine 120 cm, stran je severna. Ogledalo ima okoli vseh štirih stranic ledice.

Namen je poleg ledic v ogledalu, namestiti še luč na steno nad ogledalom (ki sveti v ogledalo) in centralna luč na sredini stropa. Bo dovolj?

Postavitve elementov ne bom spreminjal
grin1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tebe skrbi če so tri luči v kopalnici dovolj?

Jst bi dal sam eno centralno + ledice v ogledalu.
al pa keke male za romantiko, ker imaš neko bano vrjetno za take primere.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
ne gre za število luči, gre za to kako so postavljene in koliko so močne. Centralna luči niti ne rabiš, razen če si bo tvoja v tej kopalnici noge brila (se pravi se bo opravljalo neko delo, ko je treba dobro videti stran od ogledala), takrat mora biti pa tudi ta močna. Po drugi strani je pa treba, da so pri ogledalu močne luči. To, da si zastavil luči v ogledalu in nad njim je super, vendar jaz sem križ naredila nad ledicami v špeglu, ker ima to premalo lumnov, vsaj takrat ko sem jaz gledala. skompemziraj z lučjo nad ogledalom.
Se pravi, zastavljeno imaš sicer čisto super, samo ne dajaj poudarka na jakosti centralne luči, ampak tiste nad ogledalom. Izjema je seveda, če boste iz katerega razloga delali fine stvari stran od ogledala.

evo ti kalkulator, moje luči nekako kar odgovarjajo temu:
http://www.maximlighting.com/fpage_lighting_need.aspx

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Jaz bom mel osvetlitev dvostopenjsko. Torej osnovna povsem medla v rangu lumnov, toliko da je svetlo da lahko greš v kopalnico tudi ponoči in ti ne skuri oči. Drugo stikalo bo znotraj za razno delo(500luxov)osvetlitve. recimo. Da oke skori. V tem stilu.Na številke se ne obešat.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
Jaz imam TAKO na stropu v hladno beli in sveti ko
evil.gif

Razmišljam točno o taki! Druga varianta pa je še, da bi vgradil tri takele 6W panele:
http://www.inled.si/vgradna-le...6w-okrogli-beli

Pri treh bi pridobil le bolj "razpršeno" svetlobo. Morda potem nad ogledalom ni potrebna.

Je pa varianta še led trak.

@Jabe: hja, verjetno bo za žensko britje potrebna luč pod tušem, za moško pa pri ogledalu, zato razmišljam o treh na stropu.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Pri treh bi pridobil le bolj "razpršeno" svetlobo. Morda potem nad ogledalom ni potrebna.

Obvezno nad ogledalom. Tudi če je stropna luč direktno nad ogledalom, bo svetila iz napačne strani. Za delo pred ogledalom (britje, ličenje) rabiš namreč svetlobo od spredaj.