Original račun na Pošti

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Danes me je nekaj zmedlo na pošti. Pošijal sem neka pisma in sem prosil za original račun. Ko je vpisovala podatke, je imela najprej na izbiro "ni davčni zavezanec" in "je davčni zavezanec". Pol je mela pa še, če je obklukala "je davčni zavezanec", spet dve možnosti in sicer "je zavezanec za DDV" in "ni zavezanec za DDV". Lahko kdo obrazloži kdaj NISI davčni zavezanec in kdaj SI davčni zavezanec ampak NISI zavezanec za DDV? Kaj če jaz nisem davčni zavezanec ampak mi po pomoti izdajo račun kot davčnemu zavezancu? Ali lahko takšen račun upoštevam kot strošek?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Danes me je nekaj zmedlo na pošti. Pošijal sem neka pisma in sem prosil za original račun. Ko je vpisovala podatke, je imela najprej na izbiro "ni davčni zavezanec" in "je davčni zavezanec". Pol je mela pa še, če je obklukala "je davčni zavezanec", spet dve možnosti in sicer "je zavezanec za DDV" in "ni zavezanec za DDV". Lahko kdo obrazloži kdaj NISI davčni zavezanec in kdaj SI davčni zavezanec ampak NISI zavezanec za DDV? Kaj če jaz nisem davčni zavezanec ampak mi po pomoti izdajo račun kot davčnemu zavezancu? Ali lahko takšen račun upoštevam kot strošek?

Da ne bom naredil velike umetnosti iz tega: Nabiraš stroške? Ti je računovodkinja rekla, da jih imaš premalo? Če da, potem si davčni zavezanec, ker si zavezan k oddaji davka iz dejavnosti. V bistvu se pa tukaj gre za programe, ki so tako in tako narejeni in zahtevajo step-by-step izpolnjevanje podatkov. Recimo: ti greš v trgovino nekaj vzameš na polici in greš na blagajno ... Izdajo ti račun kot ne-davčnemu zavezancu, kajne? Ampak ti si davčni zavezanec saj oddajaš dohodnino na koncu leta.
smile-1.gif
Razumeš poanto?

Samo še tole: tvoje pisanje na koncu je pa čisto kontradiktorno; kako boš nekaj dajal v stroške, če pa nisi davčni zavezanec?
smile-1.gif

Bolj jasno?
wink-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Da ne bomo zdej neki dolgovezl. Jaz sem davčni zavezanec ampak nisem zavezanec za DDV. Je tko?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Da ne bomo zdej neki dolgovezl. Jaz sem davčni zavezanec ampak nisem zavezanec za DDV. Je tko?

Če nabiraš stroške in na svojih računih ne obračunavaš ddv-ja drži, kar si napisal!

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kaj pa recimo, če je prišlo do napake in mi je izdala račun kot, da nisem davčni zavezanec? Na računu so vsi moji podatki, zaračunan ddv, njihov štempelj in podpis. Ker se mi zdi, da ko je vnašala moje podatke, me je vprašala, če sem davčni zavezanec, jaz pa nisem bil pozoren in sem avtomatsko mislil, da me sprašuje, če sem zavezanec za DDV (kar nisem) zato sem odgovoru, da nisem. Kaj je zdaj če mi je izdala račun kot ne-davčnemu zavezancu? A to kaj vpliva na mene al samo na njih?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Kaj pa recimo, če je prišlo do napake in mi je izdala račun kot, da nisem davčni zavezanec? Na računu so vsi moji podatki, zaračunan ddv, njihov štempelj in podpis. Ker se mi zdi, da ko je vnašala moje podatke, me je vprašala, če sem davčni zavezanec, jaz pa nisem bil pozoren in sem avtomatsko mislil, da me sprašuje, če sem zavezanec za DDV (kar nisem) zato sem odgovoru, da nisem. Kaj je zdaj če mi je izdala račun kot ne-davčnemu zavezancu? A to kaj vpliva na mene al samo na njih?

Po mojem na nobenga nič. Tvoja davčna se vidi?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Ja vse je zapisano kot je treba. Podatki, davčna, štempelj, podpis...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
razlaga:

davčni zavezanec je vsak pravni subjet (sp, doo, dno, dd, društvo, ....)
davčni zavezanec niso fizične osebe

Vsi davčni zavezanci imajo dve možnosti:

1 - zavezanci za DDV SO pa vsi tisti, katerih letni zaslužek presega 25K € oz. imajo za več kot 50K € prometa
2 - zavezanci za DDV NISO tiste osebe, katerih prihodki ne presegajo zgornje meje.

Seveda pa vsak pravni subjekt lahko postane zavezanec neglede na zgornje pogoje. To pride v poštev v primeru, ko delaš v trgovski dejavnosti, saj si kot zavezanec za DDV lahko obraæunavaš vhodni/izhodni DDV.

Kot nezavezanec za DDV pri izdaji računov ne obraæunavaš DDVja.

PS: sam nisem računovodja, ampak jst tko to razumem in tudi tako delam.

LP

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
razlaga:

davčni zavezanec je vsak pravni subjet (sp, doo, dno, dd, društvo, ....)
davčni zavezanec niso fizične osebe

Vsi davčni zavezanci imajo dve možnosti:

1 - zavezanci za DDV SO pa vsi tisti, katerih letni zaslužek presega 25K € oz. imajo za več kot 50K € prometa
2 - zavezanci za DDV NISO tiste osebe, katerih prihodki ne presegajo zgornje meje.

Seveda pa vsak pravni subjekt lahko postane zavezanec neglede na zgornje pogoje. To pride v poštev v primeru, ko delaš v trgovski dejavnosti, saj si kot zavezanec za DDV lahko obraæunavaš vhodni/izhodni DDV.

Kot nezavezanec za DDV pri izdaji računov ne obraæunavaš DDVja.

PS: sam nisem računovodja, ampak jst tko to razumem in tudi tako delam.

LP

No, no, no ...
smile-1.gif

Kaj sploh pomeni biti davčni zavezanec? To pomeni, da si dolžan državi odvajati davek. (dohodnina, davek z dejavnosti, davek od dobička pravnih oseb ...)
Torej je tudi fizična oseba davčni zavezanec, saj oddaja dohodnino.

Poznamo pa tudi poenostavljene davčne zavezance - normirance. Oni pa niso davčni zavezanci v pravem smislu besede, saj imajo vnaprej priznane stroške.

Kdo je pa zavezanec za DDV se ne bi spuščal saj je prav neverjetno, kako si pomešal "letni zaslužek" s "prometom" ... le zakaj sem ob branju čakal samo še na "prihodke" in "stroške".

Pa ti nič ne delaš tako; računovodkinja ti je rekla tako mora biti in tako je.

Pa še odgovor na kavboj-a: Nič ne skrbi, vse je ok. Zakaj sm te vprašal po davčni je zato, ker je edino logično da bi recimo ob tem, da si rekel, da nisi davčni zavezanec računalnik pustil tisto polje prazno. Ampak to je bolj kot kaj drugega stvar programja, saj v Sloveniji na računih ni potrebno več navajati davčne številke; čeprav vsi pravijo da od več glava ne boli.
wink-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če dodamo: DDV zavezanec lahko pravni subjekt postane tudi po lastni želji, tudi če še ne presega 25k€.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ampak ni tako enostavno. Mora imeti upravičene razloge, kar ponavadi pomeni kratek dopis, kjer je razvidno, oz kjer napoveduje kolikšen bi naj imel promet na letni ravni. Potem organi zadevo pregledajo in se odločijo kako in kaj.

Ne more ravno joža iz haloz rečt, da bi rad bil davčni zavezanec, če ima s.p. in tu pa tam proda literco sosedu - pa še tega na črno.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Davčni zavezanec je že, ni pa zavezanec za DDV...

No, jaz nisem rabil pisati nobenega dopisa, bi pa bil blizu meje čez nekaj mesecev, tako da možno je.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Če dodamo: DDV zavezanec lahko pravni subjekt postane tudi po lastni želji, tudi če še ne presega 25k€.

No, o tem sploh nism hotel pisati, ker bi se moral še malo bolj razpisati. Ampak naj bo, bom zelo kratek:

Odpri npr. s.p., pejdi na davčni urad in jim poleg vloge za davčnega zavezanca predloži ponudbo za 30.000€, ki si jo izstavil nekemu podjetju. V roku 1 tedna dobiš odgovor, da si postal davčni zavezanec. Zagotovo!
wink-1.gif
In postal boš prostovoljni dačni zavezanec za 3 leta!

Smo prišli do konca?
wink-1.gif

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Davčni zavezanec je že, ni pa zavezanec za DDV...

No, jaz nisem rabil pisati nobenega dopisa, bi pa bil blizu meje čez nekaj mesecev, tako da možno je.

V zakonu je vse določeno. Če si mejo presegel, so ti sami poslali odločbo, kajne? Če bi pa rad postal sam, moraš pa podati "dokazila".

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Iz mojega posta je razvidno da sem sam podal vlogo za DDV zavezanca, ki je bila tudi precej hitro odobrena. Koliko mi še je manjkalo, se ne spomnim več. Mislim, da se ne upirajo preveč proti novim "članom"...

Vsa debata je pointless, podal sem le še eno opcijo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz sem tudi takoj ko sem odprl svoj s.p., resda leta nazaj, samo dal vlogo da bi bil rad zavezanec za ddv in sem to takoj tudi postal. Za moje pojme je bolje biti zavezanec za DDV kot pa ne, ne glede na promet.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jaz sem tudi takoj ko sem odprl svoj s.p., resda leta nazaj, samo dal vlogo da bi bil rad zavezanec za ddv in sem to takoj tudi postal. Za moje pojme je bolje biti zavezanec za DDV kot pa ne, ne glede na promet.

Odvisno, s čim se ukvarjaš. Nekdo, ki nudi storitve pretežno fizičnim osebam je zagotovo bolje, da ni zavezanec, saj so računi 20% manjši. Nekdo drug, ki pa jih nudi podjetjem je pa zagotovo bolje, da je zavezanec, da si oni davek odbijajo. Vse je odvisno od tega kaj in za koga delaš.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:

No, o tem sploh nism hotel pisati, ker bi se moral še malo bolj razpisati. Ampak naj bo, bom zelo kratek:

Odpri npr. s.p., pejdi na davčni urad in jim poleg vloge za davčnega zavezanca predloži ponudbo za 30.000€, ki si jo izstavil nekemu podjetju. V roku 1 tedna dobiš odgovor, da si postal davčni zavezanec. Zagotovo!
wink-1.gif

Smo prišli do konca?
wink-1.gif

zdej pa res ne vem kdo je bolj površen....

Citat:
poleg vloge za davčnega zavezanca predloži ponudbo za 30.000€,

Citat:
V roku 1 tedna dobiš odgovor, da si postal davčni zavezanec Zagotovo!
wink-1.gif

dvakrat si govoril o isti zadevi. ?!? mislim, da si v drugem stavku imel v mislih zavezanec za DDV. Pa še to v tvojem priemru ni res, saj ponudba še ne pomeni, da si toliko zaslužil. Ponudba - stroški = dobiček, ki ne sme presegati 25k €.

Dejstvo je, da si zavezanec za DDV šele ko presežeš PROMET 50k E ali je tvoj dobiček več kot 25k €.

LP

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Ima manc kar prav...

Seveda si lahko zavezanec prostovoljno, najbrž ne boš plačeval davka (oz. si ga ne odbijal), sploh če pri svojem poslu kupuješ veliko materiala, ali pa samo za opremo pisarne ipd.

Je bilo pa včasih lažje, so ugodili že sami prošnji, zadnje čase pa moraš k prošnji dodati kak dokument in ponudba za 30k € ponavadi zadostuje, bolje je seveda pogodba, lahko pa dodaš tudi kak prejet in izdan račun...

Nazadnje urejeno: