Orhideja

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
je včasih rasla. sedaj pa se je posušila in izgleda takole:

če se kdo spozna na rožce naj mi prosim sporoči kaj mi je narediti.
hvala

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Jaz sem imela podoben problem.
naročili so mi takole: NIKAR rezati peclja stran - cvet itak odpade.
Pa zalivati občasno.
Naj bi po nekem času zopet zacvetela... jaz čakam
evil.gif

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
koliko časa pa že čakaš?
Kaj pomeni občasno zalivat? jaz zalivam cca. 1 dcl enkrat na teden?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Jaz tudi že skoraj leto zalivam na kakih 10 dni pa novih cvetov še ni.
Pa če si lahko sposodim še temo za Zamijo. Nikakor nama z ženo ne uspe, da bi poganjala liste. Zalivamo jo enkrat na 14 dni in še to malo, ker kao rabi malo vode. Liste pa požene mogoče na leto enkrat ali dvakrat, v večini pa se celo steblo z listi posuši oz. najprej postane rumene barve potem oveni. KAj delava narobe? Žena ima v službi po istem sistemu ful lepo zamijo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ko poješ kako banano, z žličko nastrgaj nekaj ostanka na notranjem delu ovoja in daj to na zemljo od orhideje. Pri nas to matka počne in zadeva cveti kot pri norcih.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
koliko časa pa že čakaš?
Kaj pomeni občasno zalivat? jaz zalivam cca. 1 dcl enkrat na teden?

Kake 3 mesece
redface-1.gif

Meni so rekli, da se ta roža dejansko ne zaliva, kot ostale rože. Ampak jo vsakih par dni samo poškropiš z vodo...toliko, da se navlažijo listi in tista zadeva, v katero je vsajena (zemlja ni zanjo prava). Voda ne sme stati v podstavku, ker je to preveč zanjo.

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
orhideje ne zalivaš! vzami ven iz okrasnega lončka in jo nesi v umivalnik. potem pa jo drži, da voda namaka koreninice in ko jo prenehaš "tuširati", jo pusti še malo v umivalniku, da se odkaplja vsa voda.

orhideja ne sme imeti vode v lončku. jaz moje orhideje "tuširam" vsak teden.

probaj, mogoče jo lahko še vedno rešiš

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Pr nas jo imamo v službi...pa je podobno...ko je odcvetela se je stebel posušil, samo pri nas (vsaj zdi se mi) da jo je sodelavka obrezala (suhi del proč)....pa zdaj spet cveti. Ji pa paše če je zelo za svetlem (torej ob oknu)...zalivajo jo pa tudi pri nas 1 x tedensko (pod nobenim pogojem, pa ne sme stati voda v njej...kar se pri nas včasih dogaja
crazy1.gif
)

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Pr nas jo imamo v službi...pa je podobno...ko je odcvetela se je stebel posušil, samo pri nas (vsaj zdi se mi) da jo je sodelavka obrezala (suhi del proč)....pa zdaj spet cveti. )

Pa kaj ji je nov stebel pognal??

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
763
-9
16
kar se posuši, odreži stran, drugač pa ne obrezuj, pa tudi ne presajaj...
moja je cvetela 2 leti neprekinjeno, nakar si je vzela fraj pol leta in spet zacvetela...
naj ima dovolj svetlobe, a ne direktne pripeke, pa z vodo zmerno (jaz zalivam 2x tedensko po malem)...
pa dej stran tisto spako, ki si jo obesil gor (kaj sploh je tole??) , mogoče ji pa tvoj okras ne paše? :)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ali je gnalo naprej na odrezanem steblu (odrežeš pač toliko kot je suhega) oz. je iz 'sredine' pognal nov stebel.

Je pa ona (dokler je še bila pri nas) orhideje vsak dan ofrišala s pršilko (zalivala pa se mi zdi da 1 x tedensko).

Theya

Pripravnik
13. okt 2007
136
0
16
KO odrežeš posušeno steblo stran, tam ponavadi ne raste nič. Novo steblo požene spodaj pri/med listi.

Se mi zdi, da moraš najti način, ki roži ustreza. Pri nas vem, da nobene orhideje ne kopamo, niti ne špricamo, se jih samo zaliva. In vse zelo lepo in dolgo cvetijo. Potem je obdobje premora in spet cvetenja.

JaniS

Pripravnik
5. sep 2007
242
0
16
LJ
@ribicija:
zamijo imamo v službi, pogoji: vroče, svetlo, zalivanje na 14 dni, je že pod stropom