Organizacijski izomorfizem

NoboDyy

Zelenc'
6. nov 2011
18
0
1
Zdravo!

Zdaj pa bi res potreboval pomoč ! Je morda na tem forumu kdo, ki ve, kaj dejansko je oziroma pomeni organizacijski izomorfizem?

2 tedna časa imam, da naredim seminarsko o tem, da lahko pristopim k izpitu, pa si ne znam niti razložiti tega.. Na internetu ne najdem nič.. Hvala za pomoč!

Še to.. Seminarska mora imeti v sebi praktične primere.. Če mogoče kdo kakšnega pozna, naj prosim kar napiše..

Če komu pomenijo kaj ALTI, dam vse.. Hvala
smile-1.gif

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik NoboDyy pravi:
Zdravo!

Zdaj pa bi res potreboval pomoč ! Je morda na tem forumu kdo, ki ve, kaj dejansko je oziroma pomeni organizacijski izomorfizem?

2 tedna časa imam, da naredim seminarsko o tem, da lahko pristopim k izpitu, pa si ne znam niti razložiti tega.. Na internetu ne najdem nič.. Hvala za pomoč!

Še to.. Seminarska mora imeti v sebi praktične primere.. Če mogoče kdo kakšnega pozna, naj prosim kar napiše..

smile-1.gif

jAz to razumem kot to, da so si podjetja v organizaciji čedalje bolj podobna. Način dela, delovanja itd. Lahko bi vzeli primer ISO standarde. Če imajo podjetja naprimer ta standard, morajo delovati nekako po podbnem principu, saj so napisana pravila in se jih morajo držati.

aha našla link: http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/vodopivec-anja.pdf

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Zanimivo bi bilo prebrat klasično delo na področju teorije organizacije, Morganovo Images of Organization. Žal ne vem če je prevedena v slovenščino.

Zakaj zanimivo? Ker na tujih univerzah je pogosto vključena v učni proces, pa me zanima, kako bi naši veleznalci ocenili seminarsko, ki bi tematiko gradila na omenjenem delu.

edit: očitno obstaja tudi slovenski prevod

poleg tega si verjetno bolj lene sorte, če v google scholar vpišeš "organization(al) isomorphism" dobiš čuda in pol

Nazadnje urejeno:

NoboDyy

Zelenc'
6. nov 2011
18
0
1
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Uporabnik NoboDyy pravi:
Zdravo!

smile-1.gif

jAz to razumem kot to, da so si podjetja v organizaciji čedalje bolj podobna. Način dela, delovanja itd. Lahko bi vzeli primer ISO standarde. Če imajo podjetja naprimer ta standard, morajo delovati nekako po podbnem principu, saj so napisana pravila in se jih morajo držati.

aha našla link: http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/vodopivec-anja.pdf

Hvala lepa za razlago ! Zdaj vsaj razumem, kaj naj bi to pomenilo!
smile-1.gif

Hvala tudi za diplomsko!
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

NoboDyy

Zelenc'
6. nov 2011
18
0
1
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Zanimivo bi bilo prebrat klasično delo na področju teorije organizacije, Morganovo Images of Organization. Žal ne vem če je prevedena v slovenščino.

Zakaj zanimivo? Ker na tujih univerzah je pogosto vključena v učni proces, pa me zanima, kako bi naši veleznalci ocenili seminarsko, ki bi tematiko gradila na omenjenem delu.

edit: očitno obstaja tudi slovenski prevod

poleg tega si verjetno bolj lene sorte, če v google scholar vpišeš "organization(al) isomorphism" dobiš čuda in pol

Blazko, hvala tudi tebi.

Rad bi poudaril le to, da nisem ravno len glede tega, ampak nisem ravno talent za angleščino
redface-1.gif

Sem drugače že tudi prej iskal rezultate v angleščini, ampak sploh ne vem, kje naj začnem in kaj je point za v seminarsko. No, nekaj sem že zbral in upam, da mi uspe heh
smile-1.gif

NoboDyy

Zelenc'
6. nov 2011
18
0
1
Torej.. Kaj je organizacijski izomorfizem:

Vsaka organizacija si mora za preživetje in rast zagotoviti legitimnost deležnikov. To si lahko pridobi z zadovoljevanjem njihovih potreb ali z upoštevanjem pravil delovanja, ki jih narekuje institucionalno okolje. Ker gre pri slednjem za širše sprejeta pravila in oblike delovanja, se organizacije nemalokrat znajdejo pri pojavu, ki mu pravimo izomorfizem (Jones v van Dongen 2006, 22).
Izomorfizem pomeni lastnost, značilnost izomorfnega, istoličnost (Abecednik).
Shepard in drugi (Shepard v van Dongen 2006, 22) vidijo izomorfizem kot proces, ko si organizacije znotraj istega področja delovanja postajajo vse bolj podobne, saj so izpostavljene istim težnjam iz okolja.

Se najde junak, ki na 24.ur, žurnal24, knjigi ali kakšnem znenstvenem članku najde kakšen praktični primer tega? Jaz jih sicer nekaj imam, ampak ne vem, če je to to..

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
hej, dej poglej malo o kakem članku za ISO 9001 in ISO 14001. To so standardi kakovosti in to mislim, da lahko vzameš kot en primer. Mogoče bi lahko vzel tudi primer varstva pri delu.