Optimalna kotlovnica?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Letos pride med drugim tudi to na vrsto in vidim da nekateri samo za kotlovnico zmečejo 10-14k€.
cry12bpy.gif

Včasij je bila komplet centralna za hišo 10k DEM.

KO mi ne paše spljoh, ker se ne ve kje se bodo ustavile cene nafte. Pa še strošek je enkraten.

Imam možnost priklopa na zemeljski plin, ki gre blizu hiše. Tu je potem še možnost priklopa štedilnika, ampak nikjer ne zasledim da bi kdo dajal v kuhinjo kaj drugega kot steklokeramični štedilnik.
tongue-1.gif
Nimam pojma koliko pride ogrevanje s plinom in če se splača samo kuhat na ta način.

Potem je tu peč na drva. Spet cela znanost:
trdo_TR_05_s.jpg
.

To mi je še najbolj všeč, hiap drv pride 700-800 €, t.j. cca. 15m3, kar bi moralo zadostovat za sezono. Seveda je to poslednja možnost, ker je hoste doma dovolj, edino 10 km daleč jih je treba prepeljat.

Da bi pa montiral 2 peči mi ne pride na misel.
bonk.gif

V stanovanju bo še kamin za prehodna obdobja.

Premišljeval sem tudi o toplotni črpalki zrak-voda za sanitarno vodo, toda to lahko naredim kasneje.

Vem da bo Vincent predlagal naj montiram dve ali tri klime.
grin1.gif

Nimam pojma kaj je najbolj pametno narediti.
cry12bpy.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Jaz bi šel na toplotno črpalko, če le imaš dovolj travnika okrog bi bilo še sploh ceneje. Sicer pa vrtina in je.
Kamin za prvo silo pa že imaš kot vidim.

Zakaj?
confused-1.gif
Ampak se mi zdi, da cena elektrike ne bo šla tako gor kot ostalemu in efekt je hud.

Če ne pa drva, glede na to, da imaš hosto.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Travnika je dovolj ampak je občinski.
grin1.gif

Če bi imel dovolj veliko parcelo bi šel definitivno v opcijo TČ zemlja-voda, tako pa....

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Če se ti da in ker vem, da se znaš z drvmi ukvarjat bi jaz na tvojem mestu posegla po leseni varianti. Drva so fajn, te vsaj 3x grejejo.
grin1.gif
) Je pa pri tem načinu potreben velik zalogovnik vode, vsaj 500 l. Se pa za te peči dobi tudi subvencija.

link do sicer zaključenega razpisa na to temo klik

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Travnika je dovolj ampak je občinski.
grin1.gif

Če bi imel dovolj veliko parcelo bi šel definitivno v opcijo TČ zemlja-voda, tako pa....
Saj ne rabiš nujno parcele. Narediš vrtino (cca. 140m baje) in ti noter dajo pločevinasto ''posodo''. In je, pride dražje, vendar je isto TČ zemlja-voda.

Aja: naj me stručkoti popravijo, sigurno sem nekje zahebal (če ne drugje pri nazivih
grin1.gif
).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Imam kolega ki se bavi s temi subvencijami, tako da je to najmanjši problem in tudi vsote niso bogvekaj.

Če se bom odločil za drva bom tudi kupil par hektarjev gozda, ker ne vem do kdaj bom s taščo v dobrih odnosih.
priden.gif

Predlani je bil hektar srednje hoste pri nas 500 jurjev sitov.
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
zakaj ti ne pride na um da bi montiral 2 peči?

a je to kaj takega?

če imaš doma hosto bi biul greh božji in hudičev bič (
hysterical-1.gif
) če bi kuril na kaj drugega kot drva. Sveda pa, ako gre mimo hiše plin mogoče ne bi bilo slabo zajeti še njega...je pa tako če ga že imaš namen uporbaljat za ogrevanje, potem se ti ga pslača potegnit še do štedilnila - priključninoo moraš tako ali tako plačevat...torej ga izkoristiš.

Ne vem no....po svoje bi peč na drva zadoščala - ena dobra ventilatorska, zalogovnik od enega kubika ali čez...pa si zmagal. Enkrat dnevno jo našopaš do vrha...pa greje bajto, viške pa spravi v zalogovnik za takart ko ugasne.

Če pa greš v dvojno peč...pa vazmeš plin ta najbolj osnovno opcijo (brez kondezacije..da ne mečeš denarja v prazno) pa osnovo delaš na drva, po potebi pa kuriš na plin.

Če pa imaš namen dati 10 do 14 kilo evrov za kotlovnico...pa raje za denar nameni za izolacijo (15 cm) p abo potem vseeno kaj imaš v kotlovnici - gašperček, star šporhet ali zdrmano peč na drva....verjetno bo že Webasto zadoščal
evil.gif
(če ti ga seveda uspe spraviti v pogon)

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Se strinjam z Vincentom. Osnovno gretje peč na drva (niti ni potrebno z zalogovnikom, ker vsa stvar postane presneto draga) in za bekap ter huda zimska jutra plin.
Z avtomatiko preklopa sistema, ko temperatura v bajti pade pod neko mejo in v "leseni" peči ni več robe.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Sam sem lani priklopil eno poceni peč na olje. Dela super.
Ob takšni tendenci zim pa bo kmalu toplotna črpalka zrak-voda. Že lansko leto, ko sem se zanimal, so šle do tja -25°C in če se ne motim, je bilo lani večino zime samo okrog -5°C.
Če pa že pritisne mraz, pa bo vskočila peč, ki jo že imam.
Namesto bojlerja že imam TČ - doplačilo 1000€, ki mi je celo nekurilno sezono grela sanitarno vodo in hladila stanovanje.
Kolikšna je poraba elektrike - naj povem, da že tretji mesec ne plačujem elektrike, ker sem jo preplačal - plačeval sem okrog 30€. Vredno razmisleka za tiste, ki kupujete bojler.

Nikoli pa ne bom prav dobro razumel ljudi, ki dajo 3000€ in več za peč, ki ima 96% izkoristek, moja pa je bila 500€ z 91% izkoristkom.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Se strinjam. Če imaš pa res možnost priklopa na zemeljski plin, ga pa le izkoristi, ker je fajn. Glede štedilnika so pa na forumih tudi bolj ali manj enotni : če imaš v hiši plin, potem plinski štedilnik, če ga pa nimaš, potem indukcija.
Lp

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Če se ti da in ker vem, da se znaš z drvmi ukvarjat bi jaz na tvojem mestu posegla po leseni varianti. Drva so fajn, te vsaj 3x grejejo.
grin1.gif
) Je pa pri tem načinu potreben velik zalogovnik vode, vsaj 500 l. Se pa za te peči dobi tudi subvencija.

link do sicer zaključenega razpisa na to temo klik

Temu gorenju se reče piroliza
smile-1.gif

Vendar 500 litrski zalogovnik je tako, kot bi štajercu natočil 1 dc vina, ko pa veš, da manj kot liter ne gre v njega.
evil.gif

Manj kot 1000 litrov, še boljše 1500 ne pride v poštev, drugače imaš same težave. Je pa res fajn, naložiš dobra 50cm drva in gori tudi do 18 ur. V povprečju pa z lahkoto gori 10 do 12 ur potem pa pač doložiš ali pa se ogrevaš iz zalogovnika (cca 6 ur).

V glavnem fajn zadeva.

zlatorog87

Pripravnik
14. jan 2008
177
1
18
na Seniku
to peč smo letos nabavili tudi mi, ker je stara začela puščati. naložba je dokaj velika, okrog 10k€ z montažo. potrebna je tudi zelo velika kurilnica zaradi zalogovnika. imamo pa 15kw wv termovo peč z 1500l zalogovnikom.

mp_63

Pripravnik
30. jul 2007
480
0
16
Z duhom povsod...
Hm, kje začeti...

Torej, kar se tiče subvencij: so žal razdeljene za objavljen razpis 2007 (ki velja še do spomladi 2008). Tudi cena električne energije se bo dvignila, saj smo na 63% povprečne cene električne energije v EU. Ker je pridobivanje el. energije vezano na primerne vire energije (nafta, plin, premog, jedrska energija...tudi vodna in veterna, vendar v manjšem obsegu), se ravno tako dviga cena tudi njej.
Prava pot so obnovljivi viri energije. To pa so veter, sonce, geotermalna, voda pogojno, biomasa...
Na individualno zgradbo je dokaj težko namestiti veternic, ki bi pokrivale potrebe po el. energiji, plus tega je moje mnenje, da so preprosto grde
crazy1.gif

Ravno tako, mora biti za izkoriščanje geotermalne energije izpolnjeno kar veliko pogojev, izjemno draga investicija pravilno
frown-1.gif

Biomasa... Hm, zelo zanimiva reč. Les je lep in prijazen, vendar... Cena se mu dviga in če ni doma babice, ki bi nalagala na ogenj, potrebujemo podajalnike, ki so prostorsko zahtevni (če nas že cena ne gane, vendar o tem malo kasneje).
Ostane meni najljubši vir: sonce
cheer.gif

Vendar, kot že omenjejo, je trenutno stanje žal tako, da koriščenje obnovljivih virov še ni poceni. Predvsem je visoka začetna investicija. Trenutno stanje je tako, da tudi država ne pomaga preveč, pri spodbujanju takega načina bodosi ogrevanja, bodisi pridobivanja el. energije (se pripravljajo spremembe
wink-1.gif
).
Nazaj na temo. kombinacija enega primarnega vira skupaj z nekim alternativnim virom, je mogoče najboljša pot. KOt primarni vir se lahko uporabi kondenzacijski plinski kotel (lahko tudi na kurilno olje - malo cenejši, malo slabši izkoristek), lahko je to električni grelec (hiše z nizko porabo energije), lahko je kotel na biomaso, drva, celo toplotno črpalko bi lahko uporabili, kot primarni vir ogrevanja. Vse to pa v kombinaciji s sprejemniki sončne energije (kolektorji). Le-ti pokrijejo vse potrebe po topli sanitarni vodi tekom poletja, pomagajo v prehodnjih obdobjih (ko vodo s primarnimi viri dogrevamo), s primernim sistemom in v primerni zgradbi pa jih koristimo tudi preko zime
wink-1.gif
Vse to ob pravilni izgradnji sistema v kurilnici (kotlovnici). Spet, žal dražja investicija, vendar dolgoročno upravičljiva.
Aja, toplotne črpalke. Najbolj razširjene so seveda zrak/voda zaradi nižje naložbe ter dokaj preproste izvedbe. Z zemeljskimi kolektroji potrebujemo 2 kratnik ogravane površine vkopanih zemeljskih kolektorjev, ravno je potrebno vzeti v obzir spremembo vegetacije na tej površini (ja, se dogaja, preverjeno iz prakse, pa ne pri šušmarjih domače izdelave) in pa seveda ali imamo možnost popolnega prekopa vrta, dvorišča... Vrtine za sonde; super rešitev, verjetno najboljša v kombinaciji z toplotno črpalko. Se ponavljam, vendar spet draga varianta, so pa tu še problemi z okoljstvenimi dovoljenji (sicer ni nujno).

Toliko za začetek. Če se pa spustimo v osnove, izvedbe ter oh in sploh na splošno, pa na PM.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
Eno vprašanje:
Pod parcelo je glinen bazen, dimenzije cca. 50x35metrov. Če odkopljem material, pride voda do nekje 0,5m pod površjem. Ali lahko jaz skopljem jamo, v katero se nabere voda (deževnica, drugih dotokov ni) in tam namestim kolektorje za TČ voda/voda? Se pravi pretoka ni, je le dokaj velik bazen. Ne vem še ali voda povsem izhlapi poleti v sušnem obdobju.

lp

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Če pa imaš namen dati 10 do 14 kilo evrov za kotlovnico...pa raje za denar nameni za izolacijo (15 cm) p abo potem vseeno kaj imaš v kotlovnici - gašperček, star šporhet ali zdrmano peč na drva....verjetno bo že Webasto zadoščal
evil.gif
(če ti ga seveda uspe spraviti v pogon)

V bistvu nimam namena dat toliko ampak berem o tem koliko ljudje zmečejo za samo kotlovnico.

Madona včasih je komplet centralna stala 10k DEM zdaj te pa na rit vrže ko malo gledaš za cenami.

Webasto? Nisem jaz Alkoholik.

Vsaj takega nicka nimam.
grin1.gif

Citat:
zakaj ti ne pride na um da bi montiral 2 peči?

a je to kaj takega?

Zaenkrat. Me niti ne skrbi če bo zjutraj hladno pozimi.
evil.gif

Če pa koga moti pa naj hodi nalagat ponoči.

mp_63

Pripravnik
30. jul 2007
480
0
16
Z duhom povsod...
Mislim, da ni najbolj optimalna rešitev namestitev talnih kolektorjev v tak ½bazen½. Pri TČ stremimo k čimbolj konstantnem viru toplote, z dovolj velikim dolgoročnim potencalom (zato potrebujemo med drugim dovolj velik pretok podtalnice), kar pa tak bazen pač ni
rolleyes-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik mp_63 pravi:
Mislim, da ni najbolj optimalna rešitev namestitev talnih kolektorjev v tak ½bazen½. Pri TČ stremimo k čimbolj konstantnem viru toplote, z dovolj velikim dolgoročnim potencalom (zato potrebujemo med drugim dovolj velik pretok podtalnice), kar pa tak bazen pač ni
rolleyes-1.gif

Če je stalna voda, mislim, da je to potem podobno zemelskim kolektorjem s to razliko, da je stik med kolektorjem in zemljo voda. Torej je izgub med stiki manj, seveda pa bi morala biti površina potem podobna površini zemeljskega kolektorja. Ker še vedno je zemlja tista, ki ti ogreva vodo in ne voda sama. Nisem pa še nikjer prebral, da bi kje bilo tako narejeno, čeprav sam dostikrat razmišljam o tem.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
pozabil sem omeniti, da je bazen globok cca. 3 metre. se pravi okoli je glina, v sredini pa je leš in vrhnjega pol metra je navadna rjava zemlja. volumen je torej kar precejšen. Tudi jaz menim, da bi moralo biti kolektorjev podobno kot za zemeljske kolektorje oz. malo manj.

kaj pa menite o namestitvi kolektorjev v greznico? tam pa je stalen pretok, ob večerih in jutrih, ko se tuširamo je celo nekaj dokaj tople vode. Potem je tu še pralni stroj pa pomivalni in wc kotlički kar nanese pomojem kakih 100 litrov na dan.

v bistvu bi se lahko priklopil kar na vodovod in pred odcepom za hišo vzel vodo, jo ohladil za par stopinj in vrnil v omrežje
wink-1.gif

lp