OpenSUSE 11.0

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Evo doma je inštaliran, sam še nisem uspel kaj več. V službi pa sem ga bootal s cd-ja. Glih kaj se nisem mogel pomagati, ker nevem kje oz zakaj ne najdem, da bi mel pogled na disc in na podatke.
Dejstvo je, da je to moj prvi kontakt s linuxsom in predvidevam, da bom še kaj težil in iskal pomoč
redface-1.gif
.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.876
756
113
www.jernej.org
Kakih podatkov? Kje pa naj bi bili (mrežni disk, notranji disk (datotečni sistem?))? Dejstvo je, da ima linux drugačno datotečno strukturo in razne C:, D:, ipd. iščeš zamanj.

Edit: tukaj imaš en lep vodič, kako najti in mountati NTFS particijo (če je to tisto, kar iščeš):
http://www.swerdna.net.au/linhowtontfs.html

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V Ubuntu samo klikneš Places / My Computer, za SUSE pa ne bi vedel.

PS: Velja seveda za fajle na tvojem računalniku. Za mrežo pa je zraven nekje točka za Network ...

Nazadnje urejeno:

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
c/p
"Po namestitvi poženeš yast software manager in izbereš Package → All packages → update if newer version available. [Da posodobiš]
Po posodobobitvi lahko ponovno zaženeš (nov kernel) ali pa začneš dodajati repozitorije (repositorires → repo manager)" iz teh repozitorjev potem nameščaš programe in gonilnike. Zdraven ti piše keri je za kaj.

Za diske imaš tudi v jast-u in tam potem mountaš disk, če ti ga ni ob namestitvi (ma bi ti moralo)

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Glede ne to, da se z linuxom ukvarjam že cirka deset let, verjetno nisem najbolši naslov za takšna vprašanja, ker sta mi konzola in prevajalnik povsem domača. Meni načeloma deluje vse brez problemov. Do sedaj sem usposobil še vsak hardware (z izjemo soundblaster XFi grr... ) Nekih večjih razlik napram drugim distribucijam itak ni. Uporablja isti kernel kot druge, isto namizje (gnome ali KDE) in še iste druge programe.

Sicer se počasi privajam tudi na ubuntu. Ki je bolj razširjen in ima določene zadeve bolje rašene. Recimo instalacija kodekov za mp3 ali driverjev za nvidio. Pri fedori ti pri predvajanju mp3 samo napiše, da ne prepozna formata. Verzija 9 ti sicer ponudi opcijo, da kupiš alternativni kodek, čeprav imaš v repozitorijih free alternative. Jih pa moraš ročno instalirati, oz preko programa yum ali grafičnega frontenda yumex. Pri ubuntuju pa ti pri prvem predvajanju avtomatsko ponudi instalacijo teh knjižnic. Podobno ti ubuntu sam prepozna recimo, da imaš reciimo nvidino grafično, in ti ponudi instalacijo nvidinih driverjev, ki jih ne smejo dati na instalacijski cd. Potem je tu še aplikacija za avtomatski upgrade, ko pride naslednja major verzija, kar je dvakrat na leto. Tudi na Fedori lahko to zelo enostavno narediš, samo je treba malo več ročnega dela.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
glede teh driverjev in kodekov sem se že enmalček navadu sam oziroma s pomočjo interneta ...

kako pa je z ubuntujem? katerega uporabljaš ti? jst sm začel z ubuntujem, sam mi je že sam izgled bil "hroščast", zato sem prešaltal na fedoro

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik pikec85 pravi:
sam mi je že sam izgled bil "hroščast"

Ne vem, kaj si pod to predstavljaš. Tako fedora kot ubuntu uporabljata privzeto gnome namizje iste verzije. Različen je le prinzeti skin. Sam jaz si itak porem namizje nastavim po svoje, tako da se v končni fazi sploh ne loči med njima.Različni so le programi za nastavljanje mrežne povezave, nameščanje paketov ipd. 90% programov je pa enakih. Edino kar sem opazil, je da mi na ubuntu firefox večkrat crkne, pa še za to je verjetno kriv flash plugin.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.505