Oljen parket

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Sem danes gledal gotove dvoslojne parkete in mi je v oči padel en res lep oljen krtačen parket. Skrbi me edino to, da je potrebno oljen parket vsaj 1x na leto naoljiti. Naj bi pa bil bolj odporen na razne praske, kot lakiran parket.

Ima doma mogoče kdo že par let položen takšen parket - kako se obnese, kakšni so stroški z oljenjem.

Hvala!

shift

Guru
20. jul 2007
9.897
2.282
113
za šankom
2 leti imam oljen parket.sicer ne gotovega je kar klasičen ampak drugega več ne pogledam.
zadeva se šajna kot prvi dan s tem da še ni bil extra oljen.tudi prvič sedaj slišim da bi naj ga bilo potrebno extra oljit.olji se ga takrat ko se ga brusi

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Oljen parket je treba načeloma kar 2x letno oljit. Je pa zadeva kar neugodna za končnega uporabnika. Takoj se pozna, kje je transportna pot in podobne zadeve, je pa res, da je sanacija zelo u easy (ponovno ga je potrebno naoljit).
Še znanec parketar mi ga je odsvetoval, ker je pač tukaj potrebno vzdrževanje (iz enakega razloga sem kupil plastična okna namesto lesenih; vzdrževanje).
Je pa res, da ob primernem vzdrževanju zadeva izgleda neprimerno boljše od lakiranega parketa. Na tebi je samo, da se odločiš, če si pripravljen 1-2x letno zadevo naoljit oz. plačevati nekomu, da to naredi namesto tebe.

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Citat:
Uporabnik shift pravi:
2 leti imam oljen parket.sicer ne gotovega je kar klasičen ampak drugega več ne pogledam.
zadeva se šajna kot prvi dan s tem da še ni bil extra oljen.tudi prvič sedaj slišim da bi naj ga bilo potrebno extra oljit.olji se ga takrat ko se ga brusi

A si ti ziher, da imaš oljenega?
grin1.gif
Ta se tudi sveti ne toliko, kot lakiran.

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Citat:
Uporabnik ishtar007 pravi:
Na tebi je samo, da se odločiš, če si pripravljen 1-2x letno zadevo naoljit oz. plačevati nekomu, da to naredi namesto tebe.

Ja, saj to je v bistvu glavno vprašanje. Danes, ko sem zadevo prespal, me je že malo minilo
grin1.gif
Včeraj sem bil totalno navdušen nad lepoto hrastovega oljenega krtačenega parketa.
Drgač je pa samo 5€ po kvadratu dražji in še večje deščice so. Zaradi hrapave površine verjetno tudi ne izgleda takoj umazan.

Bemtiš to mazanje, to je edina, a žal prevelika slabost tega parketa
jezen.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.897
2.282
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Robbit pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:

A si ti ziher, da imaš oljenega?
grin1.gif
Ta se tudi sveti ne toliko, kot lakiran.

pri meni je bil oljen in potem po parih dneh premazan z še neko snovjo.pojma nimam kakšno.je pa zadeva ko je bil samo oljen zgledala kot les ki vpije vodo.po premazu pa se je zadeva začela šajnat in prvih 14 dni je drselo ko podmežaklo

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Tega premaza mi pa tip nič ni omenjal. A daje po tem premazu zdaj spet tak lep lesen občutek?

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
ja, po polaganju ga parketar namaže z gostim, bolj obstojnim oljem, potem pa po potrebi (letno) sam razmažeš z bolj redkim (za to predvidenim) oljem.

midva sva se odločila za oljeni krtačeni hrast v dnevni/jedilnici/kuhinji, v sobah pa lakiran.
Polaganje bo čez 3 tedne...