Olajšave kadar s.p. dobi otroka

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
So kakšne olajšave pri pridpevkih v teh primerih? Kaj drugega?

Nekdo mi je rekel, da imaš do nekega leta polovične prispevke, pa mu ne verjamem

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Lahko uveljavljaš olajšavo za vrzdrževane družinske člane v sklopu davka iz dejavnosti (če nisi normiranec).

Uveljavljaš lahko tudi plačan in neplačan očetovski dopust.

Tako, kot ti je že nekdo omenil lahko uveljavljaš tudi pravico do dela s krajšim delovnim časom 4 ure dnevno zaradi starševskega varstva. Ker delaš s polovičnim delovnim časom plačuješ tudi samo polovične prispevke. Drugo polovico ti plača država (od višine minimalne plače).

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Tole s 4imi urami lahko izkoristim tudi če sem normiranec? Koliko časa to država plačuje?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Tole s 4imi urami lahko izkoristim tudi če sem normiranec? Koliko časa to država plačuje?

Lahko. tudi če si normiranec. Pazi pa na določbo, da lahko normiranec zasluži do 100.000k EUR če ima neprekinjeno zaposleno/samozaposlen vsaj za eno osebo neprekinjeno za najmanj 5 mesecev. Torej če nimaš zaposlenih in bi delo s krajšim delovnim časom pomenilo, da lahko ne izpolnjuješ pogoja za normiranca. Malo si prekalkuliraj.

Do otrokovega 3 leta starosti. Počakati boš pa moral, da mati zaključi s porodniško (če še ni).

http://www.mddsz.gov.si/si/del...si_delovni_cas/

p.s. to sporočilo ne vsebuje propagandnega materiala
zmaga.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Lahko dodatno pojasnilo. Lahko normiranec potem (če je samo on in nima drugih zaposlenih) zasluži s takim krajšim delavnikom 100k€ ali 50k€?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Lahko dodatno pojasnilo. Lahko normiranec potem (če je samo on in nima drugih zaposlenih) zasluži s takim krajšim delavnikom 100k€ ali 50k€?

Odvisno
grin1.gif

Načeloma moraš imeti vsaj 5 zaporednih mesecev v letu zaposlitev za polni delovni čas, če želiš imeti mejo 100.000€ oziroma lahko mejo presežeš vendar ne več kot dve zaporedni leti.
tongue-1.gif
ker potem moraš preiti na realne stroške.
Torej skombiniraj si tako, da bo zate najbolj ustrezno. Ali delaj s krajšim delovnim časom samo 7/12 leta. Ali pa eno leto 12/12 in potem drugo leto manj kot 7/12, da zopet ujameš mejo ipd.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Jaz sem normiranec nepretrgano že 2 leti, meja 50.000€ pa še ni bila ulovljiva. Sklepam da komot vzamem polovični čas.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Polovični čas lahko vzameš v vsakem primeru (če zadoščaš pogojem).
Pogoje za normiranca moraš pa loviti naprej, tisti za nazaj načeloma niso pomembni (če jih nisi presegel). Kar se tiče normiranstva, če boš posloval pod 50.000 tudi v prihodnjih letih potem tukaj nimaš težav in brez problema delaš polno leto s polovičnim delovnim časom.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Pa se lahko jaz kot s.p. vmes zaposlim samo za 4 ure? Ne glede na otroka? Kar tako, za tiste mesece ko ni dela

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kar se države tiče, si ti lahko v SP prijavljen celo leto, pa tudi če nič ne delaš, njim se gre za prispevke.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Plačujem polne prispevke. Recimo, da pa se za mesec december odločim, da bi se zaposlil samo za 4 ure in bi plačal samo pol prispevkov za ta mesec. To se da ali ne? Z januarjem pa potem spet polni delovni čas

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Plačujem polne prispevke. Recimo, da pa se za mesec december odločim, da bi se zaposlil samo za 4 ure in bi plačal samo pol prispevkov za ta mesec. To se da ali ne? Z januarjem pa potem spet polni delovni čas

Ne bo tako šlo - v decembru koristiš ure iz septembra in oktobra.
rolleyes-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Peror pravi:

Lahko si zaposlen npr. 3 mesece za polni delovni čas, naslednjih 9 mesecev delaš s krajšim delovnim časom zaradi starševskega varstva. Oziroma lahko prehajaš iz dela za polni delovni čas na delo s krajšim delovnim časom brez težav, le z nekaj adminisrativnimi stroški.
Ne moreš pa delati samo za tiste 4 ure za katere ti prispevke plačuje država, če te je to zanimalo.