Okna v stare okvirje

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Nastopil je čas za menjavo oken, odločili smo se za pvc, verjetno simer oz. nekaj podobnega, zdaj me pa zanima naslednje:
En majster pravi, da je treba stare okvirje vn zbit in nanovo vzidat okno (oz. s purpenom nafilat), drug bi pa izrezal stare okvirje in nanje montiral nove. Okvirji so iz macesna in se dobro držijo, vendar nisem prepričan, če bi to šlo.
Izkušnje?

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Če ti bo kaj pomagalo...

Mi smo septembra menjali vsa okna, in sicer smo zamenjali lesena za aluminij, pri tem pa smo morali ven zbit vsa stara okna, na njihovo mesto položit nova, ki smo jih pol zafilali s purpenom. Nekje pa smo imeli nek starejši tip okvirjev in je blo posledično treba kar precej razbijat okoli. V verandi pa smo imeli nek novejši tip okvirja, ki se ga ob montaži ni tolko zabetoniralo notri kot pri ostalih (starejših) oknih in bi lahko nekako aluminij dali kar nanj (al neki takega), vendar smo rekli, da če smo v celoti razbili že vsa ostala okna, da bomo pa še ti dve potegnili ven do kraja
smile-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
To je suhomontažna menjava oken, kjer ni potrebno nobenih dodatnih del na fasadi in v stanovanju.
Edina slabost je, da se ti zmanjša kvadratura steklenih površin. Torej, če so obstoječa okna mala, potem je za premisliti.
Drugače pa je velik plus ta, da ni potrebno popravljati fasade in notranjih ometov.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
daj ne ga srat no!

če greste v investicijo naredite kot je treba! Torej vse ven, pa komplet nanovo noter.

Je.bi ga...raztur je, samo tako pač je pri prenovah. Takrat en teden zamižiš pa imaš nadaljnih 30 let mir.

Da bi nova okna dal na stara krila je ena večjih neumnosti, ki sem jih kdaj slišal...in to naj bi potem funkcioniralo? Ker potem se postavi vprašanje zakaj sploh menjate okna?...ker so se vam stekla obrabila?...ali ker bi radi zmanjšali izgube toplote, ter ravne hrupa?

Izgled je takle...ampak se preživi. Staro okno:
623228-rCopy(4)ofCopyofPICT3762.JPG

Priponke

• 623228-rCopy(4)ofCopyofPICT3762.JPG
    623228-rCopy(4)ofCopyofPICT3762.JPG
    25,5 KB · Ogledi: 577

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Brez okna:
623229-rCopy(4)ofPICT3767.JPG

Priponke

• 623229-rCopy(4)ofPICT3767.JPG
    623229-rCopy(4)ofPICT3767.JPG
    33,7 KB · Ogledi: 485

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Novo okno:
623230-rCopy(4)ofPICT3769.JPG

Priponke

• 623230-rCopy(4)ofPICT3769.JPG
    623230-rCopy(4)ofPICT3769.JPG
    29,7 KB · Ogledi: 560

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Vincent, malo umiri konje, če nimaš pojma, za kaj se gre.
bonk.gif

Okna se ne dajo v stare okvirje, ampak se stari okvirji odrežejo trdo ob steni. Torej od starih okvirjev ostane samo del, ki je v steni.
Nova okna pa se potem vgradijo v te luknje. Če je dokaj nova fasada in so prostori v top stanju, nima smisla, da bi si vse uničeval.
Seveda, če obnavljaš podrtijo, je pa vseeno, kakšen nered si narediš.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik frisk pravi:
Nastopil je čas za menjavo oken, odločili smo se za pvc, verjetno simer oz. nekaj podobnega, zdaj me pa zanima naslednje:
En majster pravi, da je treba stare okvirje vn zbit in nanovo vzidat okno (oz. s purpenom nafilat), drug bi pa izrezal stare okvirje in nanje montiral nove. Okvirji so iz macesna in se dobro držijo, vendar nisem prepričan, če bi to šlo.
Izkušnje?

Jest sem istega misljenja da je to bedarija da se dostukava, sploh se pa se pozanimaj kolk tak poseg pride denarja, ker to ni poceni pomojem.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Še en, ko nima pojma
cheer.gif

Fora tega je ravno v tem, da te vse skupaj pride bistveno ceneje in hitreje.
Ampak brez veze, da sploh še kaj pišem. Opažam, da je tudi ta del foruma postal enak, kod povsod.
Največ odgovarjajo tisti,ki imajo najman pojma, čeprav sami mislijo ravno obratno.

Škoda.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Ja, to je edini razlog, da sploh študiram na kako drugo opcijo kot zbijanje; fasada je komaj par let stara in me mori, da bi spet špalete razbijal. Poleg tega so nekatera okna do tal, kar pomeni tudi razbijanje ploščic.
Hm, dilema. Kaj je sploh največja slabost vstavljanja oken v star okvir? Okna so vsa ogromna, tko da manjša steklena površina sploh ni problem.
Razlog za menjavo je pa jasen: slaba toplotna in zvočna izolacija in vodotesnost.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
tipa zgleda da si ultra pameten (vsaj po tem ker smo vsi ostali bizgeci)

torej obrazloži kater del naj bi ostal noter?

pa kaj bi ti rezal?...včasih niso poznali purpene in so okno kar zabetonirali noter (in tu je govora o kakem cm) pa vmes je šel kak vijak...ta okvir pri menjavi primeš z majzlom in odtrgaš ven. Konec debate. Nimaš tu kaj rezat pa štukat plastiko na les.

tak da...utemelji tvojo pamet.

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.132
70
48
123
Ko smo mi menjali okna, ni bilo nobenega razbijanja ploščic, fasade... samo od znotraj je majster popravil okrušene delčke.

LP

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Še največ škode pri menjavi oken se naredi ko menjaš poličke ker te so ponavadi pa res vzidane in tam se pač zid mora razbiti, če želiš zamenjati.

@Mato
Daj kakšno sliko te suhomontažne vgradnje. Me zanima kako potem špranje zapolnijo, ker ziher je kakšna, če praviš da se nič ne razbija in zida.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Nisem prvi, ki se je spotaknil ob tvoje umotvore, tako da naj se ti nos preveč ne povesi.
Vidiš stvari samo iz svojega zornega kota in vsem vsiljuješ svoje mnenje.

Včasih imaš prav, včasih pa tudi mimo pihneš.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Če je dobro narejeno, samo ta, da je manjša steklena površina, ker kot sem rekel, se del okvirja, ki vstane v zidu, ne vidi.
Ker vidim, da vam ni najbolj jasno, bom še enkrat napisal.
Star okvir se odžaga trdo ob steni. Nato se v to novo luknjo vstavi novo okno. Razlika je samo v tem, da če bi zbijal, bi bila luknja malo večja in s tem tudi večje okno.
Če se montaža naredi pravilno, ni nobenih drugih negativnih posledic, kot manjše okno.
Zadeva je hitro narejena in bistveno ceneje.
Seveda pa se prej pozanimaj, kako ti bodo vgradili novo okno - zapolnili vrzel med odžaganim starim okvirjem in novim okvirjem.
Tam se da zamočit, če monterji ne vejo, kako je potrebno pravilno narediti.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Nimam slike, ker jaz tega ne delam. Sem se pa pred leti, ko je to prišlo v slovenijo, dodobra pozanimal o teh stvareh.
Je bila alternativa, da bi se še sam lotil tega posla. No potem sem zajadral v druge vode.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Seveda pa se prej pozanimaj, kako ti bodo vgradili novo okno - zapolnili vrzel med odžaganim starim okvirjem in novim okvirjem.
Tam se da zamočit, če monterji ne vejo, kako je potrebno pravilno narediti.

Ravno ta del me zanima kako izvedejo, glede na to, da ta sistem ne potrebuje zidanja.
sprasujem se.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
pri menjavi oken se novo okno meri glede na zunanjo odprtino.

Notranja pač je kakršna je...in to se lahko ali obzida s siporeksom (če je bila na tej strani še skrita škatla od rolete) ali prilepi knauf ali zgolj in samo z letvico prelepi purpen.

a če se da okno v celoti ven ni nič več svinjarije in razbijanja, kot če se ga reže. Tako da...če že menjaš zamenjaš kot je treba. Svinjarija bo tako ali tako.

Pa ne gre se za to, da smo (sem9 pametni in vsiljujemo svoje mnenje....le tvoj odnos je precej napdalen. Smo na forumu kjer vsak lahko napiše kar želi..torej naj bo tako.
Tvoje mnenje je tako, moje drugačno...odločil se bo na koncu vsak sam.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.364
9.605
113
EU
Mato ti je dobro napisal. Pred montažo novih oken, stara odrežejo koliko je mogoče bližje fasadi. Uporabljajo električno žago.
Novo okno PVC, ali AL montirajo na ostanek starega okvirja, ki je istočasno izolacija za toplotni most.
Tako se dela.
Najboljše je da pokliče izvajalca, ki mu naredi izmere in pošlje predračun. To nič ne računajo.