Okna KLI Logatec

astra_boy

Pripravnik
15. jan 2008
127
0
16
Zanimam se za nakup lesenih oken KLI Logatec. Od vseh ponudb, ki sem jih prejel so cenejša za okoli 2000 EUR.
Zanima se za sistem KLI ELEGANCE, izdelana iz smreke z 78 mm profilom in trislojnim termopanom z Ug= 0,7 W/m2K.

Zanima me, če ima kdo na forumu ta okna in kakšne so kaj vaše izkušnje z okni in montažo oken KLI Logatec.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Mah ka pa vem. cena je res njihov adut. Okna nikakor niso švoh. Sem jih imel na vagi do konca.
Vem tudi za nekaj zadovoljnih kupcev. Ko sem začel vrtat okoli certifikatov za stekla, toplote in zvočne prevodnosti celotnega okna itd. je kar nekak zmanjkalo odziva. Morda zgolj slučajno zaradi dopustov ali česa podobnega?? Tega res ne vem. A če na par mailov tekom kakega tedna ni konkretnega odgovora si pač malček svoje misliš.
Nabavljal sem poleti. Neglede na precej nižjo ceno KLI in nekaj nižjo Inles sem se odločil za Internorm (les-alu trojna zasteklitev 0.7 z protihrupnim zunanjim steklom). Ko jih sedaj primerjam s KLI (pri kolegu - vgradnja pred cca. 2 letoma) so vredni razlike. Za klet pa smo vzeli plasika alu podobnih karakteristik.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.423
113
Pomurje
Op, internorm pa ni poceni.

Kakšna je bila cena na okno?

Avtorju pa, rajši najslabše lesene, kot pa najboljše plastične.

Lp

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Cene posameznega okna nima smisla iz ponudbe vlečt. No če te res zanima lahko tud poiščem in na PM. Je praveč komponent, ki vplivajo na ceno /tip okvirov, stekla, okovje, distančnki, lakiranje.../. Je pa izbrano cca. 40% nad ceno osnovne ponudbe KLI, ki je bila kar se zneska tiče res mamljiva. Les in osnovna troslojna zasteklitev. Ampak kar nekoliko pod željenim. Sicer pa tudi nekje v rangu nekaj malo boljših plastičnih. Sistem vpetja ALU zaščite me pri njih nekako nazadnje ni prepričal. Cena pa se tudi kar krepko dvigne. Inles ima nekaj podobnih variant kot Internorm a je tudi cena že precej blizu.
Glede same obdelave pa so KLI okna znotraj koncepta izvedbe dokaj solidna.

Samo vpetje aluminijaste oboge, izvedba tesnil, okovje, vpetje stekel so tisto kar naredi ta okna dražja (marže uvoznikov?). Najpomembnejša je ugodna toplotna in zame tudi zvočna izolativnost ter upam, da tudi obstojnejša od nekoliko enostavnejših izvedb nekaterih proizvajalcev.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.423
113
Pomurje
Definitivno si se pravilno odločil.

Večino pač žulijo finance, zato se pač znajdejo kot se.
Po prvi zimi pa jim je hudo žal, da niso primaknili par 500€ pa bi bilo odlično in ne le dobro.

Letos se bom verjetno spustil v projekt menjave plastičnih oken z lesenimi. Ne klasičnih, ampak teh velikih, kot so v zimskem vrtu in na balkon.

Lp

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Op, internorm pa ni poceni.

Kakšna je bila cena na okno?

Avtorju pa, rajši najslabše lesene, kot pa najboljše plastične.

Lp
Veš kaj imel slaba lesena , izdelana s strani nekega "strokovnjaka" za obnovo stare Ljubljane in po šestnajstih letih sem jih moral dat ven ker okna niso tesnila (konstrukcijska napaka) poleg teha pa so bila sežgana od sonca. Pol leta imam namreč sonce večji del dneva praktično pravokotno na zidovje. Zaradi tega je letnice skurilo, deževje jih je spralo in ko so se enkrat pojavile globoke razpoke , tudi barvanje ni pomagalo več....
Sedaj imam že tri leta plastiko in kljub temu da je barvana v oreh zunaj (zaradi enotne podobe hiše) in da sonce še vedno žge se zaenkrat dobro držijo. Tesnenje je neprimerno boljše tako zvočno kot toplitno.
Edino kar sem opazil je rahlo krivljenje balkonskih vrat tam kjer je popoldansko sonce najmočnejše. Nekje v višini kljuke so do pol centimetra vbočene ampak ko jih zapreš oba konca porine nazaj in tudi na sredini se lepo pritisnejo na tesnilo.
Tako da zaenkrat me nič ne prepriča da bi šel nazaj na les.... Morda nekoč les-alu.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.423
113
Pomurje
Zato, ker je kvaliteta bivanja v prostoru z lesenimi okni neprimerno boljša kot s plastičnimi.

Prej sem živel v hiši s slabimi lesenimi(brez pravih tesnil, dvojna tanka zasteklitev, sedaj sem v hiši s slabimi plastičnimi in vse kar je daljše od 1,5 metra se zvija.
Kondenzira tako, da vsak dan brišem vodo z njih, ko so temp. pod lediščem.
Notranje žaluzije so dvignjene, radiatorji so pod okni, rob police je najkrajši možen.
Smo v mansadri, vlaga v prostoru med 45 in 50%, da ne bo kdo pametoval.

Okovje je glasnejše kot na 30 let starih lesenih.

Plastika je stara 10let in je od AJM in Arcont.

Lp

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.423
113
Pomurje
Najslabše ne pomeni zanič.

Ti si očitno kupil zanič, kar z lesom nima opravka. Šinfaj majstra in ne les.

Lp

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.423
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
zato ker ima on lesene in plastičnih še od blizu videl ni.

Kje pa, živim v hiši iz blata, okna pa so iz pajčevine
hysterical-1.gif

Lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Zato, ker je kvaliteta bivanja v prostoru z lesenimi okni neprimerno boljša kot s plastičnimi.

Prej sem živel v hiši s slabimi lesenimi(brez pravih tesnil, dvojna tanka zasteklitev, sedaj sem v hiši s slabimi plastičnimi in vse kar je daljše od 1,5 metra se zvija.
Kondenzira tako, da vsak dan brišem vodo z njih, ko so temp. pod lediščem.
Notranje žaluzije so dvignjene, radiatorji so pod okni, rob police je najkrajši možen.
Smo v mansadri, vlaga v prostoru med 45 in 50%, da ne bo kdo pametoval.

Okovje je glasnejše kot na 30 let starih lesenih.

Plastika je stara 10let in je od AJM in Arcont.

Lp

Pri slabih lesenih ni kondenziralo, ker je vleklo skoznje in se je prostor zračil.

Plastična tesnijo, zato moraš vsa dan vsaj 10min orenk prezračit, pa ne bo več kondenziralo.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.423
113
Pomurje
Pa še par velikih problemov je pri plastiki:

1. požarna varnost, plastika se enostavno stopi tudi če ni direktnega ognja, les pa zagori le ob direktnem stiku z ognjem
2. ekološka oporečnost
3. trdnost, pri hudi nevihti mi je skoraj podrlo velika vrata, ker enostavno okvirji nimajo takšne trdnosti kot les (komore pri plastiki), profil se je vpognil za cca 1cm, sprva sem jih držal, potem pa sem pobegnil, ker če bi jih strlo, bi me porezalo da je joj.

Les in ALU zaščitna obroba je ednina prava stvar, čeprav se tudi za to še ne ve, kako bo s ta pritrditvijo ALU-ja na okvir dolgoročno.

Lp

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Dobro okno nima kaj kondenzirat. Neglede na to ali je plastika ali les.

Vkolikor toplotno tesni kot je treba kondenzata ne sme biti. Pri le dvojni zasteklitvi je to kar problem.

Večkrat kot sama okna je problem fasada. Veliko stavb je zadihtanih. čudno položena izolacija z toplotnimi mostovi... Izvajalci se izogibajo volne kot hudič križa in prepričijejo stranke v stiropor, ki se ga vsaj v našem koncu položi dokaj velik %. praktično 100% kar se dela za trg. S kakovostnim lepljenjem volnenih lamel je res precej dela. Cena zato tudi kar nekaj višja. Sploh če se zadeva še sidra zaradi debeline 16+.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Pa še par velikih problemov je pri plastiki:

1. požarna varnost, plastika se enostavno stopi tudi če ni direktnega ognja, les pa zagori le ob direktnem stiku z ognjem
2. ekološka oporečnost
3. trdnost, pri hudi nevihti mi je skoraj podrlo velika vrata, ker enostavno okvirji nimajo takšne trdnosti kot les (komore pri plastiki), profil se je vpognil za cca 1cm, sprva sem jih držal, potem pa sem pobegnil, ker če bi jih strlo, bi me porezalo da je joj.

Les in ALU zaščitna obroba je ednina prava stvar, čeprav se tudi za to še ne ve, kako bo s ta pritrditvijo ALU-ja na okvir dolgoročno.

Lp
Marsikdo razmišlja povsem enako. Je pa tudi veliko ljudi zelo zadovolnih s plastiko staro nekaj let. Nekateri pa absolutno ne. Kaj bo pri velikih oknih in vratih čez nekaj let pa ? Morda so sedanji profili močnejši ampak dvomim.

Kjer je ALU profil po celi površini z izolacijsko maso pritrjen na podlago upam da ne bo težav. Točkovne oz. linijske rešitve brez izolacije (pene) pa bi po logiki lahko bile problematične zaradi različnega raztezanja.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.423
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Plastična tesnijo, zato moraš vsa dan vsaj 10min orenk prezračit, pa ne bo več kondenziralo.

Zračimo, kot je napisano zjutraj in zvečer.

Kondenzira pa ne zaradi vlage, ker je stanovanje suho 45-50% vlaga.

Problem je plastika, ki je vgrajena.

Doma smo v prvi etaži menjali lesena okna z dvojno tanko zasteklitvijo s termoban s plinom in dodali tesnila, kot morajo biti.

Rezultat je zvočno tesnijo kot plastična, če ne celo bolje, o kondenzu pa ne duha.

Okna so stara čez 34 let. Les ni bil izbran in 3 slojno lepljen, kot je sedaj. Grče so tudi not zaflikane.
Se pravi, bodo lesena okna narejena po današnji tehnologiji in zaščiti, držala vsaj 50 let.

Pri prvi priliki na morju si poglejte starejša plastična okna. Po 10 letih žse že lušči prvi sloj plastike, ker je porozna.

Lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
2. ekološka oporečnost

đoni, đoni
grin1.gif

- požarna varnost? a les ej panegorljiv, po možænosti še lakiran??
- ekološka oporečnost? v času ko je vsak izdelek pakiran v plastiko, se ti obremenjuješ z okni, ki bojo na mesto 30 let, in kjer se bo dalo plastiko kontrlorirano reciklirati??
- trdnost? Dej nehi no! Temu se reče slaba montaža! Ne pa trdnost....plastuikla ima 'v sebi' jekleno ojačitev

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Problem je plastika, ki je vgrajena.

Doma smo v prvi etaži menjali lesena okna z dvojno tanko zasteklitvijo s termoban s plinom in dodali tesnila, kot morajo biti.

Rezultat je zvočno tesnijo kot plastična, če ne celo bolje, o kondenzu pa ne duha.

Okna so stara čez 34 let. Les ni bil izbran in 3 slojno lepljen, kot je sedaj. Grče so tudi not zaflikane.
Se pravi, bodo lesena okna narejena po današnji tehnologiji in zaščiti, držala vsaj 50 let.

Pri prvi priliki na morju si poglejte starejša plastična okna. Po 10 letih žse že lušči prvi sloj plastike, ker je porozna.

Lp

Tudi plastika ni problem in nima tu nikakršne v loge! Tudi na lesenih oknih se pojavlja kondenz.

Problem je alu distančnik med stekli, ki je super prevoden, in kot tak povzroča hladno mestu, in ker je po logiki topel zrak zgoraj se pojavi kondenz na najhladnejšem mestu..torej spodaj na oknu. Pri 3 slojni zasteklitvi teh problemov ni..ne glede iz česa so okvirji.

Glede toplotne prevodnosti profilov so plastika in les tam tam..kvečjemu da je plastika za otenek celo boljša (U=1,1 W7m2K) napram lesu (1,2 W/m2K).

Tak da
smile-1.gif

mi smo imeli prej doma lesena KLi logatec okna..sicer so po 34 letih zgledla ko nova, samo takrat se o zvoku in izolaciji ni govorilo..zdaj če ne štejem barvanja (par dnevnega) vsakih 10 let (in posledično kilavega izgleda zaradi tega) so lepo držala, sicer so se zvijala ko stari babi zob...samo pustimo detajle.

Zdaj imamo plastiuko (po večini 3 slojna zasteklitev) pa lahko rečem samo zakon! (pa sem bil tudi jaz skepltik glede plastike oz. privrženec lesa...)