Ogrevanje z plinsko pečjo

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ
Gre za hišo (klet, pritličje, nadstropje), etaža meri cca. 64 m2. Hiša je starejša, fasada je bila obnovljena l.91, dodatno izolirana z ploščami (5cm stiropor obdan z cementom pomešanim z lesenimi ostružki - pozabil kako se jim reče). Sem opazil, da sedaj ko nam peč ne dela tako kot bi morala (če jo rahlo udariš dela, sama se ne prižge ko pade pod določeno temperaturo na termostatu), temperatura pade v cca. 12 urah za cca. 1 stopinjo. Sicer uporabljamo 1. način ogrevanja, vendar nevem točnih podatkov ob katerih uri se priže in temperature za ogrevanje.

Zanima me kateri način ogrevanja je boljši.

1. Da se peč zjutraj prižge za cca 2 uri, prav tako popoldne okoli popoldne ko naj bi prišli domov, zvečer pa po potrebi.
2. Da se naštima eno fiksno temperaturo na termostat in peč greje ko pade pod to temperaturo.

Nekako mi je bolj logično, da vzdržuješ neko temperaturo kot da niha med recimo 21 stopinjami (zjutraj, popoldne) in 19 stopinjami (ponoči, delavnik).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
V teoriji je vseeno kak način imaš izbran...če želiš imeti v hiši npr. 20 stopinj v povprečju....rabiš (zaradi izgub čez ovoj stavbe, zaradi prezračevanja, izgub skozi strop in tla) nadomestiti izgubljeno toploto (toplotni tok je odvisen od izoliranosti ter temperaturne razlike med zunanjo in notranjo temperaturo). In če v času 24 ur zgubiš npr. 50 kW toplote, jo moraš tudi toliko dovesti...je pa vseeno ali jo dovajaš 24 ur po 2 kw, ali pa 4 ure po 12 kW.

To je teorija.

V praksi pa je običajno tak,o da manj kot je vklopljena peč manjša je poraba. To velja zlasti pri slabo izoliranih hišah, kjer gre glavnina toplote direktno na plano...torej manj kot peč dela manj izgubljaš.

Pri vaši hiši (5 cm izolacije...stiropor v kombinaciji z lesnimi vlaknenkami oz. kombi plošče) ste ravno nekje v sredini...ne tič ne miš....izolacija sicer je, porabite pa (predvidevam) še vedno precej toplote (oz. konec leta denarja za nakup energenta).

Tako da..jaz bi še vedno predlagal da raje kurite 'točkovno' : torej par ur zjutraj, ter par zvečer...če vam to ustreza je čisto OK.

(sicer pa sprobaj...enkrat nastavi 24 urno delovanje, ter npr. 21 stopinj...pa pusti tako 14 dni, potem pa preidi na trenutni način 'točkovnega' gretja....pa boš videl kaj se bo dogajalo s porabo...seveda pa morajo biti zunanje temperature podobne).

Ker pa ne morem iz svoje kože
evil.gif
pa: če hočete kaj prihraniti pa si nabavite (dobro) klimo pa bo poraba (zneskovna) padla za 30 do 50 %.

Nazadnje urejeno: