Ogrevanje--vrtina

badboys

Pripravnik
18. avg 2007
52
0
6
Zanima me če ima kdo konkretne izkušnje z vrtino. Kolikšen je izkoristek, koliko je mesečni strošek za elektriko, zanima me če ima kdo ta način ogrevanja in če dejansko deluje....

Hvala

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Imel sem predračun - vrtini min 30m (je garantirano do 20m glina, 1m/100€) + črpalka + cevi + toplotna = 18k€
Voda naj bi imela 12-13 st C, predvideni stroški na mesec za hišo 100€.
Po posvetu v ener. pisarni naredil križ in šel na klasiko (zem kolektor - start nižji za 6k€ + 250 W/h za črpalko) dela BP. Za prehodno obdobje in gušt pa kamin.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
Vrtina se za stanovanjske hiše ne izplača. Če nimaš podtalnice na 3-4, razmisli raje o sistemu zrak - voda.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Tvoje vprašanje je tako pavšalno, da se pametnega odgovora sploh ne more podati.

Za začetek vsaj napiši o kaki kvadraturi hiše/objekta se gre, lokacijo objekta ter izolacijo objekta (oz. planirani izolaciji..če imate namen zadevo sanirati) ter kašen tip grelnih teles uporabljate (talno, radiatorji...)

Poleg tega je potrebno vedeti n kaki globini se pri vas nahaja podtalnica...ker lahko je že zaradi prevelike vrtalne hišine/globine vse skupaj pod veliki vprašajem z vidika ekonomske učinkovitosti

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
opusti misel na vrtino se ne splača pa danasnje vremenske razmere glede vode je rizik ,pomisli o drugih virih kot so ti že nekateri napisali

Floki

Guru
6. sep 2007
10.125
3.178
113
Mi smo hoteli tudi voda-voda ker imamo pol leta jezero okol bajte ostalo polovico je pa podtalnica 2 metra nižje. Samo se je zataknilo pri stroških. Naračunal so nam 19 k€ kar je bilo čisto preveč tak da smo se odločil za cenejšo varianto.

MITT007

Zelenc'
10. nov 2010
21
0
1
WTF, take visoke cene za TČ voda-voda??? Pa sej ni dost drgač kot TČ zrak-voda. Pač jurja za 10 m vrtino.

A se kdo upa prilimat posamezne postavke predračuna (vrtina, TČ, sistem cevi, toplotni izmenjevalnik,...)?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.125
3.178
113
Citat:
Uporabnik MITT007 pravi:
WTF, take visoke cene za TČ voda-voda??? Pa sej ni dost drgač kot TČ zrak-voda. Pač jurja za 10 m vrtino.

A se kdo upa prilimat posamezne postavke predračuna (vrtina, TČ, sistem cevi, toplotni izmenjevalnik,...)?

Ja ni tole tako enostavno pri tistih 10 metrih si skoraj pozabil eno ničlo pa vsa dovoljenja pa geologa itd itd.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Saj verjetno če daš TČ zrak/voda in voda/voda ob bok..sta verjetno tam tam...celotna kurilica nanese pri obeh.

Razlika j v vrtini..in ali jo bo prijavlja...meni je ravno zdaj sodelavec rekel da naj bi bil 1 metre izkopa cca. 100 EUR (kar se meni zdi rahlo malo...).

Je pa res...če se bolj potrudiš pri izolaciji, potrebe hiše tako padejo da niti ni potrebe po voda/voda (ki so običajno večjih moči) in povsem dostojno shajaš z zrak/voda moči npr. 8 kW (za neko povprečje od 180 kvadratov)...pa še. če si omisliš kakega Zubadana, ki tera do - 25°C z lahkoto....si zmagal na celi črti.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
V bistvu če se res potrudiš pri izolaciji ter tudi detajlih, bo že polovična moč ki jo vincent navaja, dovolj. Jaz imam izmerjene izgube 2kw pri zunanji temp. 0C, notranji 22C, ogrevano cca 180m2, hiša 200m2, novogradnja. Ko pade za par dni pod -5, vklopim še drugo stopnjo grelcev (še 2kw). tretje stopnje nisem vklapljal nikdar, tudi pri -20 ne. V praksi pa ko pade temp. pod 0 tudi malce kurimo s kaminom, tako da ogrevanje laufa zmeraj na prvi stopnji, torej 2kw moči, ki se izklaplja prek termostata (forlauf imam nastavljen na 24-25C). Decembra sem dal za ogrevanje 1500kW elektrike + ene 3 šajtrge drv.

Torej - optimum se mi zdi tč zrak-voda ter pomožni grelci za hud mraz.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
.. če si omisliš kakega Zubadana, ki tera do - 25°C z lahkoto....si zmagal na celi črti.

Sam sem bil enakega mišlenja, letos pa bolj detajlno spremljam temperature in je ogromno dni, ko je malo nad 0°C in to je najbolj neugodna temperatura za TČ zrak - voda. Ko zadeva zmrzne je verjetno izkoristek 0,ker mora sama sebe odtaljevat, da na hrup niti ne pomislim, ko ventilator tolče po ledu.

Skratka, sem bil že 100% na tem, da si jo omislim, pa sem se premislil. Alternative pa še nimam. Bo še olje nekaj časa.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Ko zadeva zmrzne je verjetno izkoristek 0,ker mora sama sebe odtaljevat, da na hrup niti ne pomislim, ko ventilator tolče po ledu.

Izkoristek nič? Odtaljuje se par minut na uro...takrat pač ne proizvaja toplote, koliko porabi za odtaljevanje pa ne bi vedel.

To z ventilatorjem in odatljevanjem rež..pa ni povezano. Ventilator začne tolči po ledu, ko odvod vode ni dobro rešen...če je iztok majhen voda že zamrzne v same ohišju predno odteče...in tu znajo potem nastati problemi (recimo pri klimi če jo uporabljaš za gretje...je potrebno v jeseni odstraniti 'lulek' po katerem odteka voda...če ga ni (zgolj luknja v ohišju), ni problema...če je, pa zna voda zamrznit že v samem ohišju...vsaj naše izkušnje....s TL ne more bitinič drugače)

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
Tudi s klimami sem poskusil ogrevat. Eno zimo sem jih teral obe (panasonic E15) in tudi pri -15 so ogrevale bajto, ki je bila takrat še brez fasade. Je pa bil pod klimami ene 5cm debel blok leda - kondenz iz zunanje enote imam speljan kar na tla (brez fajfic oz. lulekov). Ni se zgodilo, da bi ventilatorji tolkli po ledu. Klime so se odtajale vsako uro, trajalo je cca 10-15 minut.