Ogrevanje stanovanja na 12V

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Zanima me, če že kdo prakticira tole ogrevanje in na splošno, če se investicija splača... Trenutno izbiram opcijo za ogrevanje pa ni nikjer nič konkretnega napisanega o tej možnosti. Kot pri vsaki stvari so najverjetneje tudi tukaj plusi in minusi...

Če bi se odločil za to opcijo, bi dal samo talno ogrevanje pod laminati, ker drugače že imam radiatorje v stanovanju...

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Komentar na tisto stran = OPTIMISTI

Naštevajo cel kup dobrih in pozitivnih stvari ki jih ima tudi enako ogrevanje na 220v. "Pozabili" pa so povedat da je za 12v ogrevanje potrebno 20x več toka za isto moč kar pomeni 20x močnejša stikala in toliko debelejše kablovje . In na kocu še omenjajo alternativne vire energije.
bonk.gif

Moj predlog = nabavi raje solarne vodne kolektorje - akumuliraj toplo vodo iz njih in jo po potrebi še dogrej s kakšno toplotno črpalko. Bo 10x cenej in dosti bolj efektivno
zmaga.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jap, so že bile debate. V končni fazi bi zadeva lahko delovala, a če misliš da bo recimo 4kW dovolj za celo hišo, potem kul. Pa četudi bo, daš lahko klasično 220 v ogrevanje. Skratka, če mene vprašaš - pozabi.
So bili na sejmu, pa sem se jim ognil, ker se mi ne ljubi pričkat.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
12 voltov in 4 kilowate pomeni 333 amperov. Poglej kako debele kable ima varilni aparat za 150 amperov in kakšna so stikala za tak tok. Do rezultata boš prišel zelo hitro sam.