folk, eno vprašanje. si bom sposodil temo. malo tudi povezano z davkarijo okrog tega "enega računa"
nameravam odpret sp pa me zanima, če za sledečo situacijo rabim dva računa.
doma si delimo stroške, meni se da keš na roko, trenutno položim na moj osebni račun in plačam komplet položnice prek spletne banke. moj sp bi posloval z gotovino, katero bi potem polagal na ta račun in kontra seveda plačeval prek njega prispevke in tekoče stroške poslovanja. kaj se zgodi, če poleg tega še polagam keš za katerega sploh nimam nobene računovodske evidence in izdanih računov?
se to varneje dela preko dveh računov? morajo pologi na poslovni račun sovpadati z vrednostjo izdanih računov tistega obdobja? ali pa kaj je s tem, če mi recimo žena po spletni banki vrne denar za nekaj kar sem jaz plačal namesto nje? mi tega ne more vrnit na poslovni račun, ne da bi jaz imel zaradi tega probleme v dacarji?
davčna blagajna bo, stroški normirani.
ne sprašujem zato ker bi dejansko imel namen taktizirat z dohodki in dohodnino. v zadnjih letih nam denar v familiji neprestano kroži po rokah ali računih. seveda če bi te položnice plačal na okencu FURS za to sploh vedel ne bi. da mam za to dva računa, se mi zdi bedno, ker bi potem en bil zmeraj blizu nule in praktično brez kritja za vodenje. raje plačam tisto provizijo na polog gotovine, kot pa da na okencu kažem dve kartici in prek interneta čekiram dva računa. na banko grem 1x na mesec, tistih 2-3 EUR provizije na polog me ne bi ubilo.
hvala