Odpustitev delavca

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
V glavnem je prijatelj odpustil delavca, ki se ni nekaj časa prikazal na delo, na klice ni odgovarjal, nobenih potrdil o bolniški. Še več, v tem času je delal na črno.

Ker ima ta Suljo družino, ga ni odpustil iz krivdnih razlogov, ampak je navedel "sporazumna odpoved".

Zdaj ga ta delavec toži za plačo za nazaj, imel bo delovno inšpekcijo,...

Pozanimal se je pri nekaj odvetnikih, kaj lahko stori, pa mora baje vse plačati za nazaj in ga nazaj zaposliti.

Če temu ni tako, bodo za nasvete padali šuški, ne le alti.
nahrung002.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Le zakaj je navedel to, moraš biti pismen, pošiljati priporočeno pošto, skratka slediti proceduri, nato pa odpoved iz krivdnih.

Mu je podpisal sporazumno odpoved ?

Zdaj ga bo pa suljo nategnil, ker so zavod in podobni zdraharji vedno na strani delavca...

Jaz sem odpustil nekrivdno lastnega fotra iz firme, sporazumno, pa so ga še na zavodu spraševali če bi tožil, če rabi kako pomoč itd.. riti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.745
113
pri taščici
ah očitno je res naredil napako ker ga ni odpustil zaradi "plavih"

Mogoče bo res bolje da ga zaposli nazaj in potem čimprej po legalni poti na sončno...

In v čem je bila sporzumna odpoved za Suljota boljša od krivdne....(mu pripada kakšno nadomestilo)?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
In v čem je bila sporzumna odpoved za Suljota boljša od krivdne....(mu pripada kakšno nadomestilo)?

Predvidevam, da bi familija drugače gledala nanj...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
ah očitno je res naredil napako ker ga ni odpustil zaradi "plavih"

Mogoče bo res bolje da ga zaposli nazaj in potem čimprej po legalni poti na sončno...

Ja, saj ga je moral. Glede na njegovo delovno mesto pa je rekel, da ga bo "oddajal" za najtežja dela.

Sporazumna odpoved je bila boljša zato, da ga ne zaznamuje kot slabega delavca. Napaka pač. Sploh, ker so mu en dan po odpustitvi vlomili v skladišče in pobrali vso robo.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Delodajalec se mora vedno obnašati kot delodajalec, ne kot socialna ustanova.
Treba je pošiljat opomine ali pozive (priporočeno s povratnico, tako da imaš dokaz kaj in kdaj si poslal). V opominih mora biti točno navedeno zakaj se ga opominja, navedeni morajo biti datumi, če je možno tudi priče.
Mi imamo trenutno eno bolj tako-tako delavko, ve se, da zamuja v službo, delo ni opravljeno tako kot je treba... en opomin je že dobila, pred pošiljanjem naslednjega pa bom najprej stopil v kontakt s kakšnim odvetnikom, tako da zadevo speljemo skozi tako kot je treba.
So mi pa že večkrat razložili, da če se le da, državne ustanove stopijo na stran zaposlenega in ne delodajalca. To se mi ne zdi fer, da delavec lahko dela kar hoče, delodajalec pa mora imet do pikice poštimano, pa še takrat ga je_bejo. Poplačila za nazaj, za naprej, obresti, kakšna odškodnina in tako naprej...

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Če te zanima imam kolega pravnika, ki se ukvarja samo z delovnim pravom. Pasji je ko sto hudičev pa še zgleda in obnaša se tko, da se Suljo prestraši.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Zdaj je že prepozno.
Vseeno hvala.

P.s.
Me je ta prijatelj par dni nazaj vprašal, če mi pošlje suljota preštihati vrt, da bo drugo leto trava bolje rastla....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
To spet ne bo šlo, njegove naloge morajo biti jasno opredeljene, ne moreš ga kar danes poslati čistiti greznico, jutri štihat vrt, pol obrisat dojenčku rit...

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Tako pa to ne gre. Delovne naloge morajo biti vsaj okvirno opredeljene v pogodbi o zaposlitvi.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
... in ostale naloge po nalogu delodajalca

Sedaj, če ni dela za njegovo delo si delodajalec želi pokriti stroške z "ostalimi nalogami".

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ni tako enostavno. Potem bo nekdo zaposlil tvojo punco, ji dal v pogodbo ostale naloge in bo vse ok ko se bo morala prostituirati ?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Tako je. Če ostale delovne naloge preveč odstopajo od tistih, zapisanih v pogodbi, mora delavec (vsaj) opraviti nov preizkus iz varstva pri delu, če ne celo zdravniškega pregleda (kjer na podlagi novega opisa dela ugotovijo, če je za novo delovno mesto sploh sposoben). Žal, če hočeš it po taki poti, da bo vse 100% pravilno, je to tako.
Poleg tega je dobro utemeljiti, zakaj za njegovo delovno mesto ni več dela in se potem tudi tega držati, ne pa da čez en mesec zaposliš drugega človeka z enakim opisom delovnih nalog kot pri tistemu, ki si mu ukinil delovno mesto.
Ni vse tako enostavno kot to prikazujejo ameriški filmi (v smislu You're fired in to je to), vsaj pri nas ne (ameriške zakonodaje okrog tega ne poznam).
Pri nas bi mogli uvesti tudi nekaj mehanizmov več za zaščito delodajalca pred delavcem, ne samo obratno. Največkrat je odpravnina ob odpustu delavca še najmanjši problem, težava je v tem da se ga ne moreš rešit (verjamem, da bi marsikdo raje dal dvojno odpravnino kot da še en dan gleda bedaka, kako mu ga serje).

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Smo imeli primer v firmi ko se je tip odločil da ne bo več delal. Ena bolniška 30 dni, nato 2 dni delat, pa druga, pa komisija, pa spet 3 dni delat, pa spet bolniška. Za popizdit. K sreči se je tako odvadil delat da še potem ni prišel ko ni imel več odločbe od komisije.
Žalostno je ker smo morali potem zapraviti še preko 1500 EUR za stroške vročanja, odvetnika, prispevke od neplačanega dopusta. Odvetniki pač vedo da če bo delavec tožil nazaj bo tožbo tudi dobil če je v postopku minimalna napaka ali nejasnost.
Bojda se je celo zgodilo da je sodišče verjelo delavcu in njegovi priči da 2 tedna ni odprl priporočene pošte (ki jo je sam prevzel) od komisije kjer je pisalo da mora med bolniško biti doma. Tako revež ni vedel da ne sme iz kraja bivanja.... Me prav zanima kako bi gledali če bi s takim izgovorom prišel pred davkarijo.

Podobne teme