Citat:
92. člen
(minimalni odpovedni roki)
(1) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.
(2) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec, razen v primeru iz tretjega odstavka tega člena, je odpovedni rok:
30 dni, če ima delavec manj kot pet let delovne dobe pri delodajalcu,
45 dni, če ima delavec najmanj pet let delovne dobe pri delodajalcu,
60 dni, če ima delavec najmanj 15 let delovne dobe pri delodajalcu,
120 dni, če ima delavec najmanj 25 let delovne dobe pri delodajalcu.
(3) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec zaradi krivdnih razlogov na strani delavca, je odpovedni rok en mesec.
(4) Za delovno dobo pri delodajalcu se šteje tudi delovna doba pri njegovih pravnih prednikih.
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
če daješ kot delavec odpoved, uporabi zakonski minimum; s tem ne kršiš pogodbe, ker si dal rok najmanj 30 dni.
Citat:
Uporabnik sergio pravi:
Meni se ok izide z nekaj manj kot 60 dnevnim (da je konec s 31.1.), pa me je bolj zanimalo, če me lahko prisilijo ostati 90 dni. In ja, jaz dajem odpoved.
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Čisto legitimno od delodajalca je, da hoče 90 dni odpovednega roka, tudi v pogodbi tako piše.
Zakaj bi sedaj delavec "izsiljeval" ?
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Dobr, da vem, se pravi ena NK delavka, ki ima 20 let delovne dobe je jako pomembna v firmi, ker ima odpovedni rok 90 dni plus po pogodbi. Da ne pozabim, da je takšnih delavk 50
Ti to malo po svoje a?
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Ja, če govorimo o kolektivni oz pogodbi o zaposlitvi. ZDR pa gleda delovno dobo. S tem, da "pomembne" ljudi (ne vedno) držiš na individualni in raznimi klavzulami.
Citat:
Uporabnik b_t pravi:
Kot je navedeno zgoraj, je v 92. členu navedeno: Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.
Važno je torej, kakšen rok imaš naveden v pogodbi.
Če ne piše, potem daš odpoved z navedbo, da "si njihov" še 30 dni.
31. dan se potem BP "naslikaš" pri novem delodajalcu.
Če ti težijo, zagrozi s kakšnim odvetnikom.
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Drugače je pa glede rokov, ko da odpoved delavec, zgleden realni primer, ko je posameznik namesto predloga o sporazumnem prenehanju delovnega razmerja z opredelitvijo predloga dneva prenehanja v kadrovski oddal le odpoved in je bil posledično naslednji dan na cesti. Na to ni računal a je čisto zakonito - kriv si je pa čisto sam.